A Microsoft hétfőn soron kívül publikált egy biztonsági értesítőt, amiben felhasználói figyelmét két, a Windows rendszerekben felfedezett veszélyes sebezhetőségre hívja fel. A hibákat Redmond szerint hackerek már aktív kihasználják az érintett gépek távoli megtámadására, de egyelőre nincs javítás azokra.

Mindkét hiba a Windows-ok által a szövegek kiírásához használt Adobe Type Manager könyvtárban bújik meg, és tetszőleges programkód futtatására ad lehetőséget a támadók számára a sebezhető rendszereken. Kihasználása a Microsoft szerint több módon lehetséges, mint pl. egy speciálisan összeállított dokumentum révén vagy egyszerűen egy letöltött fájl előnézetének megtekintésekor fájlkezelőben.

A cég azt állítja: már dolgozik a hibát véglegesen elhárító folton, de az egyelőre nem érhető még el. Ezért azok, akik a feltörés kockázatát nem akarják bevállalni, és nem tudják elkerülni a nem feltétlenül megbízható forrásokból származó dokumentumok letöltését és kezelését, a Microsoft által a biztonsági értesítőben leírt elkerülő módszerekkel tudják meggátolni vagy legalábbis megnehezíteni előbbiek kihasználását a támadók számára.

Redmond egyébként alig másfél hete adott ki utoljára egy soron kívüli vészfrissítést Windows rendszereihez, ami szintén egy, azokban azonosított veszélyes sebezhetőséget zárt le. Azt, hogy a mostani hibákra a folt mikor fog megjelenni, nem lehet egyelőre tudni, de annak súlyosságának fogva valószínűsíthető, hogy ennek esetében sem kell majd a következő foltnapig erre várni.