Péntek, 2024-04-19, 11:03:47
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5499]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [181]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4042]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1226]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2406]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1360]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [591]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4061]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2943]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [373]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3299]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2017 » Április » 1 » Medvehagymás gombóc, mindenki imádja
    08:59:21
    Medvehagymás gombóc, mindenki imádja

    Forrás: [origo] | Antal Viktória | 2017.03.31.

    Onnan ismerjük fel a tavaszt, hogy burjánzik a medvehagyma – örömhír ez a növény rajongóinak, például nekem is. Aprítjuk, daráljuk, szórjuk, tekerjük, vágjuk és rágjuk minden formában, beletesszük, amibe csak lehet. Nagyszerű kísérője például a hal- vagy húsgombócos spagettinek is.

    Akadt egy csokor friss medvehagymám, „valamire csak jó lesz" alapon. Arra gondoltam, hogy finom, olasz sajttal készült spagettit főzök, amibe mindenképpen szerettem volna jól érezhetően belekombinálni a medvehagymát is.

    Nem tudtam eldönteni, hogy paradicsomos vagy tejszínes szósz legyen hozzá

    – esetleg a kettő együtt –, végül arra jutottam, hogy készítek ilyet is, olyat is. Ha pedig kétfélét, akkor az egyik legyen mediterrán jellegű, paradicsommal és húsgombóccal, a másik pedig kissé skandináv stílusú, tejszínnel és halgombóccal.

    Medvehagymás húsgombóc tésztával
    Forrás: Antal Viktória

    A medvehagyma tulajdonságainak ecsetelése helyett ezúttal inkább a pecorino sajtról ejtenék néhány szót. Ez a méltán híres, pikáns, sós, eredetileg juhtejből készült sajt, Olaszország egyik legnépszerűbb terméke. Több fajtája létezik, én most a leginkább Lazio vagy Szardínia tartományban készülő pecorino romanót használtam, amelyet már a római légionáriusok is előszeretettel fogyasztottak. Engem már első kóstolás után magával ragadott, mert nagyszerű íze és állaga okán nemcsak kiváló asztali sajt, hanem kitűnően reszelhető is. Sok ételhez kiválóan illik.

    Pecorino helyett használhatunk parmezánt vagy más félkemény vagy kemény sajtot is, de én mindenképpen javaslom a kipróbálását, hiszen már nemcsak sajtboltokban, hanem nagyobb élelmiszerüzletekben is viszonylag könnyedén beszerezhető.

    A tavasz csalhatatlan jele a medvehagyma
    Forrás: Antal Viktória

    Készítsük el először a húsgombócunkat!

    Hozzávalók:

    • 1 kg darált hús
    • 1 tojás
    • 1 zsemle (vagy ennek megfelelő kenyérszelet)
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanálnyi apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma
    • legalább 6-8 levél medvehagyma
    • 10-15 dkg pecorino romano sajt
    • bors

    A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha akad a háztartásunkban egy aprítógép. Ha igen, akkor

    szórjuk bele a pár darabra tépett zsemlét vagy kenyeret, a fokhagymát, a vöröshagymát és a medvehagymát,

    majd együtt jól aprítsuk fel! Gép hiányában áztassuk be tejbe vagy vízbe a kenyérfélénket, majd nyomjuk ki – ebben az esetben jobb szikkadt vagy száraz pékárut használni – majd daraboljuk fel a többi hozzávalónkat a lehető legkisebbre. Mehet hozzá a tojás, a reszelt sajt, a só, a bors és a hús is.

    Mind el fog fogyni!
    Forrás: Antal Viktória

    Van, aki a húsgombócokhoz nem tesz se kenyérfélét, se tojást, így is készíthetjük, de én ezt a változatot jobban szeretem. Többféle húst használhatunk, én most darált sertéscombot választottam. Keverjük jól össze, majd gyúrjunk belőle apró húsgombócokat! Forró olajban süssük ki, és tegyük félre.

    A paradicsomszósz hozzávalói:

    • 50 dkg hámozott friss vagy konzervparadicsom (évszaktól függően)
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • legalább 6-8 levél medvehagyma
    • bazsalikom

    Kevés zsiradékon pároljuk üvegesen csillogóra a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Kevergessük együtt néhány percig, majd tegyük bele a hámozott, felaprított paradicsomot, bazsalikomot, és sózzuk meg egy kissé. Főzzük együtt legalább 15 percig, majd kóstoljuk meg.

    Ha édeskésebben szeretjük, adjunk hozzá kevés cukrot, majd mehet bele a medvehagyma

    és a ropogósra sült húsgombócok is. Körülbelül még öt percre lesz szüksége a paradicsomos húsgombócunknak, hogy elkészüljön.

    Érdemes jó minőségű paradicsomot vagy szószt használni
    Forrás: Antal Viktória

    Keverjük hozzá a forró, sós vízben főtt spagettinket, és alacsony hőmérsékleten kevergessük együtt még egy percet, hogy a tészta kissé magába szívja a szószt. Fontos, hogy a spagettit ne főzzük szét, hiszen még a paradicsomszószban is puhulni fog. Tálaláskor reszeljünk rá friss pecorino sajtot, és élvezzük az ízeket.

    Halgombóc hozzávalói:

    • 0,5 kg halfilé
    • 1 tojás
    • 0,5-1 zsemle (vagy ennek megfelelő kenyérszelet)
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanálnyi apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma
    • legalább 6-8 levél medvehagyma
    • bors

    Ugyanúgy készítjük, mint a húsgombócot, azzal a különbséggel, hogy hús helyett halfilét használunk, ami lehet édesvízi vagy tengeri is. Mivel darálva nem igazán kapható, ezért nekünk kell ledarálnunk. Tehetjük aprítógépbe is, az is nagyszerűen megoldja ezt a feladatot. Ennél a receptnél viszont

    a sajtot nem a halhoz adjuk, hanem később, a szószba kerül bele.

    Ha összeállítottuk és kisütöttük a gombócainkat, hozzá is láthatunk a tejszínes szószhoz.

    A sajtot a szószba reszeljük
    Forrás: Antal Viktória

    Hozzávalók:

    • 4 dl tejszín
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • legalább 4-6 levél medvehagyma
    • 15-20 dkg pecorino sajt
    • kis csokor kapor (el is hagyható)
    • bors

    Kevés zsiradékon pároljuk üvegesen fénylőre a vöröshagymát, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, kaprot és medvehagymát. Kevergessük egy keveset, majd mehet bele a tejszín.

    Sózzuk, borsozzuk és reszeljük bele a sajtot.

    Főzzük együtt körülbelül öt percig, majd helyezzük bele a húsgombócokat. Néhány perc után adjuk hozzá a sós vízben főtt spagettit, kevergessük körülbelül egy percig, hogy a szószt kissé magába szívhassa a tészta, majd lehetőség szerint reszelt pecorino sajttal tálaljuk.

    Medvehagyma és hal, passzolnak
    Forrás: Antal Viktória

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 437 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): receptek, medvehagyma, medvehagymás, húsgombóc, recpt | Helyezés: 0.0/0