Alig egy nappal az után, hogy a Microsoft javítást adott ki a Windows 10 legújabb kiadásának feltelepülését megakadályozó egyik legkomolyabb hibára, újabb súlyos problémára derült fény a friss verzióval kapcsolatban. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy ezúttal a ludas nem maga az operációs rendszer, hanem az egyik legelterjedtebb vírusirtó, az Avast, ami a jelek szerint valamit nagyon elront a frissítés települése közben.

Azok a Windows 10-ek, amik belefutnak a problémába, teljesen használhatatlanná válnak a frissítés felkerülését követően, mert indulásuk után azonnal kék halálba fullad működésük. Ráadásul mivel a rendszerről valamiért eltűnnek a visszaállítási pontok is, egy korábbi állapotra sem lehet visszatérni a hiba elhárítása végett. Emiatt úgy tűnik, hogy a problémás állapotból csak a Windows 10 teljes, friss újratelepítésével lehet kirángatni az áldozatul esett gépeket.

Az egyetlen jó hír, hogy a jelenség valamiért csak a felhasználók kis részénél jelentkezik - annyira, hogy sem a Microsoft, sem az Avast nem tudja egyelőre reprodukálni a problémát. Ez abból a szempontból jó, hogy az Avast-felhasználók legtöbbje is vélhetően gond nélkül megússza a frissítést, abból a szempontból viszont rossz, hogy a hibát egyelőre nem tudják kijavítani.

A Microsoft mindenesetre állítólag letiltotta az Április Frissítés automatikus települését az Avast-ot futtató gépekre, amit várhatóan csak akkor oldanak majd fel, ha sikerül a probléma okát kideríteni és elhárítani.

A mostani nem az első alkalom, hogy az Avast vírusirtója problémát okoz egy új Windows 10 verziónak. Korábban a rendszer Évfordulós Frissítése során is hasonló gondok akadtak a biztonsági szoftverrel, ami akkor szintén használhatatlan állapotba lökte a frissítés során a gépek egy részét.