A Microsoft által kedden kiadott szokásos havi foltcsomag telepítése kellemetlen meglepetéssel szolgált a felhasználók egy része számára. A pakk ugyanis a jelek szerint a biztonsági rések lezárása mellett egyesek gépéről néhány alkalmazást is szó nélkül törölt - vélhetően egy programozási hiba miatt.

Az érintett felhasználók legtöbbje a Jegyzettömb eltűnésére panaszkodik gépéről, de van olyan akiknél a Paint, valamint a WordPad is egyik pillanatra a másikra eltűnt a telepített alkalmazások közül. A dolog hátterében az állhat, hogy ezeket a programokat a Microsoft a legújabb Windows-ban, a 2004-es verziószámmal érkező 2020 Májusi Frissítésben eltávolította a rendszer alapvetői komponensei közül, és opcionális alkalmazásokká tette őket.

Ez egyben azt is jelenti, hogy akiknél eltűnnek ezek a programok, azok elvileg pillanatok alatt újrarakhatják őket ha a Gépházban bemennek az Alkalmazások és szolgáltatások, majd ott az Opcionális szolgáltatások telepítése pontba. Ugyanakkor egyesek arról számolnak be, hogy ők bizony innen sem tudják ismét feltelepíteni az eltűnt programokat, ami mélyebb problémát sejtet a frissítés körül.

A Microsoft mindenesetre egyelőre még nem listázta a problémát az új frissítés ismert hibái között, így nem tudni, hogy érkezik -e javítás rá valamikor, vagy akiknél beütött a krach, az kénytelen lesz végleg lemondani a szóban forgó alkalmazások használatáról.