A Microsoft - miután a Windows 10 tavaly ősszel kiadott frissítésében már megtette egyszer - hamarosan ismét jelentős változást vezet majd be a Windows 10 meghajtóprogram-kezelésében. Ugyanakkor szemben a múlt évi átalakítással, ami sok felhasználó számára komoly problémákat okozhatott, a most készülő változást a legtöbben vélhetően örömmel fogják fogadni.

 

Ennek lényegét ugyanis az fogja képezni, hogy a nem a Microsoft által a Windows részeként biztosított meghajtókat a Windows 10 egy külön mappában fogja tárolni, méghozzá a rendszerkönyvtáron kívül. Az eddigi "C:\Windows\System32\Drivers" helyett tehát a harmadik felektől származó driverek a "C:\Windows\OEMDRIVERS" mappába fognak kerülni.

A megoldás lehetővé fogja tenni a Windows 10 számára, hogy minden szempontból élesen el tudja majd választani egymástól a garantáltan megbízható és a Microsoft által ellenőrzött, gyakorlatilag az alaprendszer részét képező meghajtókat és komponenseket a nem feltétlenül megbízható, esetleg problémás driverektől. Utóbbiak vélhetően szigorúbb biztonsági ellenőrzéseknek lesznek alávetve, betöltésük pedig akár teljesen kizárható is lehet majd bizonyos helyzetekben.

A Microsoft végső célja minden harmadik féltől származó szoftverkönyvtár száműzése lehet majd a Windows mappából, ami így kizárólag a rendszer számára lesz fenntartva. Ez egyszerűsítheti majd a virtualizációt is, és biztonságosabbá, illetve áttekinthetőbbé teheti majd a gépre telepített komponensek eredetét a felhasználók számára is.

Az új meghajtómappa a Windows 10 ősszel érkező 21H2 verziójában jelenhet majd meg, de ott is vélhetően csak a friss telepítéseken. Ugyanakkor ha a felhasználók az új verziót egy más létező telepítésre rakják fel frissítésként, az kompatibilitási okokból várhatóan továbbra is együtt kezeli majd a drivereket, a megszokott módon.