Bár 2020 jelenleg elég jó eséllyel pályázik az utóbbi - és remélhetőleg az elkövetkező - évtizedek legrosszabb évére, lehet, hogy 2068 még ennél is sokkal rosszabbként vonul majd be a történelembe. A héten ugyanis a NASA igen kedvezőtlen irányban módosította arra vonatkozó előrejelzését, hogy mekkora eséllyel csapódik majd be abban az évben az Apophis aszteroida a Földbe.

A módosítást új, a korábbiaknál pontosabb mérések indokolták, amik jelentősen nagyobb esélyt jósolnak a két égitest katasztrofális összeütközésének, mint az utóbbi évek a becsapódást gyakorlatilag kizáró számításai. A frissebb kalkulációk ugyanis már figyelembe vesznek egy ún. Jarovszkij-hatásnak nevezett faktort is, ami módosíthatja az aszteroidák pályáját - és emellett már úgy tűnik, hogy 1:150.000-hezre nő a becsapódás esélye.

Bár ez alapvetően kicsi számnak tűnik (mindössze 0.00067%), az esetleges becsapódás hatásait is figyelembe véve igen komoly kockázatokat rejt magában. Az Apophis ugyan szintén a kevésnek tűnő, mindössze 300 méteres átmérővel rendelkezik, de a becsapódás óriási sebessége, valamint amiatt, mert magja nagyrészt nikkelből és vasból áll, akkora robbanást idézne elő, amihez hasonlót csak 1151 millió tonnányi TNT-vel lehetne előidézni.

Jelenleg sajnos tehát ez az esemény megtörténte sem zárható ki. Ugyanakkor a kutatók az elkövetkező évtizedek során további adatok gyűjtésével pontosabban meg tudják majd határozni, hogy valójában mi fog történni - és ha valós veszélynek bizonyul az aszteroida, vélhetően megoldásokat is kidolgoznak majd annak elhárítására.