A Huawei - az ügyben eddig megjelent híradásokkal szemben - nem fogja lecserélni a Google operációs rendszerét eddig Androiddal működő okostelefonjain. Vagy legalábbis nem hamarosan hivatalosan is leleplezésre kerülő új Ark, Homeng és Harmony néven is emlegetett rendszerére.

Ezt maga a kínai cég egyik alelnöke jelentette be a napokban egy helyi újságnak adott interjújában. Catherine Chen elmondása szerint ugyanis az új rendszert nem okostelefonokon történő használatra szánják. Ehelyett az más típusú eszközökön: mint pl. okostévéken és hasonló kütyükön kerülhet majd bevetésre.

Legalábbis első körben és jelenleg, miután az amerikai kormányzat ideiglenesen továbbra is megengedte a Google számára, hogy az Androiddal lássa el a Huawei-t. A kínai cég ilyen körülmények között bolond lenne - szükségtelenül - lecserélni az Androidot készülékein, függetlenül attól, hogy mégis rákényszerülhet majd erre, ha a szankciók ismét teljes erővel lépnek majd életbe vele szemben.

A Huawei egyébként várhatóan pár hónapon belül hivatalos is leleplezi majd új rendszerét, aminek akkor nem csak neve dőlhet el majd végleg, de amiről várhatóan akkor megtudjuk majd azt is, hogy valóban alkalmas lehet -e majd szükség esetén az Android kiváltására akár okostelefonokon is.