Szombat, 2024-04-20, 04:53:51
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5499]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [181]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4042]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1226]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2406]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1360]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [591]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4061]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2943]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [373]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3299]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Július 2016  »
    HKSzeCsPSzoV
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » Július » 23 » Melyik a legjobb uborkasaláta a világon?
    08:04:10
    Melyik a legjobb uborkasaláta a világon?

    Forrás: Táfelspicc | Ács Bori | 2016.07.22.

    Uborkasaláta kell, mindig, de főleg nyáron. Nyilván a klasszikus ecetes-cukros a verhetetlen, de azért kipróbáltuk, milyen például szezámmal vagy mákkal? Zseniális.

    Az uborkasalátákról is muszáj beszélni, főleg nyáron. Fontos helye van a klasszikus fogások mellett a nagy, családi ebédeken, de

    egyetlen, kőbe vésett receptje nincs.

    Ki fokhagymával készíti, ki anélkül, de így vagy úgy mindenképp csináljuk, és nem csak mi. A görög joghurttal, a kínai szezámolajjal, a thai mogyoróval készül, és mindegyik – első hallásra szokatlannak tűnő – adaléknak logikus helye és értelme van, amit azonban csak akkor értünk meg, ha kipróbáljuk.

    Csak közvetlenül fogyasztás előtt összekeverendő
    Forrás: Ács Bori

    Most ötféleképpen készítettem el, hogy kiderüljön: valóban sokat változtat ezen a szimpla, vizes zöldségen, milyen irányban, mennyire vastagra darabolom, szeletelem vagy töröm, hogy milyen olaj kerül az öntetbe, és mi adja azt a savanyú ízt, ami a világ minden uborkasalátájában megtalálható? Hát persze, és mind másképpen lesz végeredményben jó.

    A víz

    Minden uborkasalátában az az első lépés, hogy meg kell szabadulni a fölösleges létől. Ez annál is inkább ironikus, mert ennek a szegény zöldségnek nagy százaléka, legfőbb összetevője víz. Fogunk tehát egy alapanyagot, amelynek

    nagy részét eltávolítjuk,

    ezután kezdődhet az alapanyag felhasználása. A fölösleges víztől kétféle módon szokás megszabadulni: az általános módszer a sózás, a kevésbé általános, de valamivel gyorsabb megoldás a nedves, magos belső kikanalazása.

    A sav

    Lehet távol- vagy közel-keleti, az uborkasalátában mindig van valami savanyú. Ez lehet ecet, ami akkor a legjobb, ha 10 százalékosnál nem erősebb, 

    a 20 százalékos ételecet vízkőoldásra való. 

    A fehér balzsamecet, a fehérborecet és az almaecet is illik hozzá, de különösen finom a kínai, nagyon enyhe rizsecet. Amibe nem kerül ecet, az a citromtól vagy a lime-tól lesz kicsit savanyú.

    Thai mogyorós uborkasaláta

    A thai konyha alap-salátaöntete halszószból, lime-léből és cukorból áll, ez adja a különleges ízt ennek a salátának is, és még valami: a mogyoró. A ropogós, olajos magok meglepően jól passzolnak a friss, vizes uborkához, végül az egész étel egészen más lesz, mint egy szimpla uborkasaláta.

    Mogyoró+uborka+lime
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 1 kígyóuborka
    • 2 evőkanál halszósz
    • 1 lime kifacsart leve
    • 1 evőkanál cukor
    • egy gerezd fokhagyma
    • egy kisebb jalapeno paprika
    • friss koriander, menta vagy mindkettő
    • egy nagy marék földimogyoró, durvára vágva

    Ez is nagy kedvenc
    Forrás: Ács Bori

    Az uborkát hosszában félbevágom, a magjait kivájom. Kb. félcentis karikákra vágom, megsózom, és egy szűrőn hagyom lecsöpögni. A halszószból, lime-léből, cukorból és a lereszelt fokhagymából öntetet keverek – addig keverem, míg a cukor egészen fel nem oldódik.

    Az öntetet a lecsepegtetett uborkához keverem, hozzáadom a késsel durvára vágott mogyorót,

    majd megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel is.

    A klasszikus tejfölös uborkasaláta

    Nagy szeretettel várjuk kommentbe az Igazi Uborkasaláta Receptjét: kell bele víz! Nem kell bele cukor! Fokhagyma nélkül mit sem ér! Húszszázalékos ecet kell bele, akkor jó, ha marja a torokról a váladékot! Tocsogjon a tejfölben! És így tovább, megint elölről. Mi így szeretjük.

    Összekeverve már nem szép, de finom
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 1 kígyóuborka
    • 2 evőkanál fehérborecet
    • 2 evőkanál olaj
    • egy evőkanál cukor
    • 1 dl sűrű tejföl
    • egy csipet pirospaprika

    Az uborkát uborkagyalu segítségével nagyon vékonyan felszeletelem. Megsózom, alaposan elkeverem, hogy a só mindenütt bevonja, majd szűrőben hagyom lecsöpögni. Az öntethez való ecetet, sót, cukrot és olajat is elkeverem. Tálaláskor kinyomkodom az uborkából a fölösleges levet, elkeverem az öntettel, rákanalazom a tejfölt.

    Sokszor gyalázott görög: tzatziki

    A görög tzatziki valójában kilóg a sorból, hiszen nem is saláta, inkább mártogatós. Vagy leves. Ugyanis a tzatziki voltaképpen egy igen tág balkáni, mediterrán, közel-keleti fogalom egyik kicsinyke ága csak, a török cacik és a bolgár tarator mellett.

    A tzatzikit lehet rosszul is csinálni
    Forrás: Ács Bori

    Az egyik hígabb, a másik sűrűbb, itt mentával, ott petrezselyemmel vagy kaporral ízesítik, de a lényeg mindig a joghurt. Ezen áll vagy bukik a jó tzatziki. A legjobb a keleti boltokban kapható sűrű (30 százalékos zsírtartalmú) török joghurt, de az is megoldás, ha igazán jó minőségű, finom natúr hétköznapi joghurtot lecsepegtetünk.

    A fokhagyma mennyisége a toleranciaküszöbünktől és az ízlésünktől függ, akár 4 gerezd is mehet bele, de Felicity Cloak, miután többféle módszert is kipróbált, azt javasolta, érdemes a fokhagymát a sóval állni hagyni, mielőtt a salátához keverjük, így veszít az erejéből.

    A joghurt a lényeg
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • két nagy kígyóuborka
    • 3 dl natúr joghurt
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • friss citromlé

    A joghurtot egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába öntöm, és minimum egy órára a csapra kötöm a mosogató fölé. Amíg csepeg, lereszelem az uborkát, megsózom, és egy szűrőbe teszem. A szűrőt egy tálba helyezem, és hagyom lecsepegni.

    Ha úgy látszik, hogy az összes levét kiadta, alaposan kinyomkodom. Ezen áll vagy bukik a jó tzatziki,

    mert ha a joghurttal egyesülve tovább ereszt, az öntet híg lesz, és mindennek vége. Elkeverem a sűrű, lecsepegtetett joghurttal, ízlés szerint ízesítem fokhagymával és egy pici citromlével.

    Kínai tört, szezámos uborkasaláta

    Két dolog különbözteti meg ezt a salátát a többitől. Az egyik a technológia: az uborka magos, vizes részének eltávolítása ebben a receptben összekapcsolódik a napi feszültség levezetésének rítusával. A másik a nagyon erős ízű szezámolaj, ami egyenletes diós ízével vonja be a megviselt uborkadarabokat.

    Ütni kell az uborkát
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 2 nagy vagy 4 kis salátauborka
    • 2 evőkanál szójaszósz
    • 2 evőkanál szezámolaj
    • 2 evőkanál rizsecet (vagy fehérborecet)
    • 2 kiskanál cukor
    • szecsuáni bors
    • szezámmag

    A szezámolaj visz mindent
    Forrás: Ács Bori

    Az uborkákat hosszában csíkokra vágom, és vágott felükkel lefelé egy deszkára fektetem. Egy kés nyelével addig ütögetem, míg a héj kissé meg nem törik. Falatnyi darabokra vágom, és egy szűrőbe teszem az így kapott uborkadarabokat.

    Mákos-citromos uborkasaláta

    Na jó, ez tényleg iszonyú furcsán hangzik, belátom, de Yotam Ottolenghi izraeli-londoni séfben elég jól meg lehet bízni, ha szokatlan módon illeszti az alapanyagokat egymás mellé, azt nem véletlenül teszi. A ropogós, kesernyés mákszemek jól ellensúlyozzák a vizes-szimpla zöldség állagát. Az eredeti receptben csili van, és fehérborecet.

    A mák nem fura
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 5 közepes salátauborka vagy két nagyobb
    • 2 evőkanál egész mák

    Az öntethez:

    • fél citrom leve
    • két evőkanál olaj
    • egy kiskanál friss gyömbér, lereszelve
    • só, bors

    Az uborkákat hosszában kettévágom, és a belsejüket egy nagy kanál hegyével kivájom. Az uborkákat hosszában csíkokra vágom. Az öntethez elkeverem az alapanyagokat, majd meglocsolom vele az uborkát, végül pedig megszórom a mákkal.
     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 485 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): uborka, uborkasaláta, receptek, recept, savanyúság | Helyezés: 0.0/0