Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
08:04:10 Melyik a legjobb uborkasaláta a világon? | |
Forrás: Táfelspicc | Ács Bori | 2016.07.22. Uborkasaláta kell, mindig, de főleg nyáron. Nyilván a klasszikus ecetes-cukros a verhetetlen, de azért kipróbáltuk, milyen például szezámmal vagy mákkal? Zseniális. Az uborkasalátákról is muszáj beszélni, főleg nyáron. Fontos helye van a klasszikus fogások mellett a nagy, családi ebédeken, de egyetlen, kőbe vésett receptje nincs.Ki fokhagymával készíti, ki anélkül, de így vagy úgy mindenképp csináljuk, és nem csak mi. A görög joghurttal, a kínai szezámolajjal, a thai mogyoróval készül, és mindegyik – első hallásra szokatlannak tűnő – adaléknak logikus helye és értelme van, amit azonban csak akkor értünk meg, ha kipróbáljuk. Csak közvetlenül fogyasztás előtt összekeverendő Most ötféleképpen készítettem el, hogy kiderüljön: valóban sokat változtat ezen a szimpla, vizes zöldségen, milyen irányban, mennyire vastagra darabolom, szeletelem vagy töröm, hogy milyen olaj kerül az öntetbe, és mi adja azt a savanyú ízt, ami a világ minden uborkasalátájában megtalálható? Hát persze, és mind másképpen lesz végeredményben jó. A vízMinden uborkasalátában az az első lépés, hogy meg kell szabadulni a fölösleges létől. Ez annál is inkább ironikus, mert ennek a szegény zöldségnek nagy százaléka, legfőbb összetevője víz. Fogunk tehát egy alapanyagot, amelynek
ezután kezdődhet az alapanyag felhasználása. A fölösleges víztől kétféle módon szokás megszabadulni: az általános módszer a sózás, a kevésbé általános, de valamivel gyorsabb megoldás a nedves, magos belső kikanalazása. A savLehet távol- vagy közel-keleti, az uborkasalátában mindig van valami savanyú. Ez lehet ecet, ami akkor a legjobb, ha 10 százalékosnál nem erősebb,
A fehér balzsamecet, a fehérborecet és az almaecet is illik hozzá, de különösen finom a kínai, nagyon enyhe rizsecet. Amibe nem kerül ecet, az a citromtól vagy a lime-tól lesz kicsit savanyú. Thai mogyorós uborkasalátaA thai konyha alap-salátaöntete halszószból, lime-léből és cukorból áll, ez adja a különleges ízt ennek a salátának is, és még valami: a mogyoró. A ropogós, olajos magok meglepően jól passzolnak a friss, vizes uborkához, végül az egész étel egészen más lesz, mint egy szimpla uborkasaláta. Mogyoró+uborka+lime Alapanyagok:
Ez is nagy kedvenc
Forrás: Ács Bori
Az uborkát hosszában félbevágom, a magjait kivájom. Kb. félcentis karikákra vágom, megsózom, és egy szűrőn hagyom lecsöpögni. A halszószból, lime-léből, cukorból és a lereszelt fokhagymából öntetet keverek – addig keverem, míg a cukor egészen fel nem oldódik. Az öntetet a lecsepegtetett uborkához keverem, hozzáadom a késsel durvára vágott mogyorót,majd megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel is. A klasszikus tejfölös uborkasalátaNagy szeretettel várjuk kommentbe az Igazi Uborkasaláta Receptjét: kell bele víz! Nem kell bele cukor! Fokhagyma nélkül mit sem ér! Húszszázalékos ecet kell bele, akkor jó, ha marja a torokról a váladékot! Tocsogjon a tejfölben! És így tovább, megint elölről. Mi így szeretjük. Összekeverve már nem szép, de finom Alapanyagok:
Az uborkát uborkagyalu segítségével nagyon vékonyan felszeletelem. Megsózom, alaposan elkeverem, hogy a só mindenütt bevonja, majd szűrőben hagyom lecsöpögni. Az öntethez való ecetet, sót, cukrot és olajat is elkeverem. Tálaláskor kinyomkodom az uborkából a fölösleges levet, elkeverem az öntettel, rákanalazom a tejfölt. Sokszor gyalázott görög: tzatzikiA görög tzatziki valójában kilóg a sorból, hiszen nem is saláta, inkább mártogatós. Vagy leves. Ugyanis a tzatziki voltaképpen egy igen tág balkáni, mediterrán, közel-keleti fogalom egyik kicsinyke ága csak, a török cacik és a bolgár tarator mellett. A tzatzikit lehet rosszul is csinálni Az egyik hígabb, a másik sűrűbb, itt mentával, ott petrezselyemmel vagy kaporral ízesítik, de a lényeg mindig a joghurt. Ezen áll vagy bukik a jó tzatziki. A legjobb a keleti boltokban kapható sűrű (30 százalékos zsírtartalmú) török joghurt, de az is megoldás, ha igazán jó minőségű, finom natúr hétköznapi joghurtot lecsepegtetünk. A fokhagyma mennyisége a toleranciaküszöbünktől és az ízlésünktől függ, akár 4 gerezd is mehet bele, de Felicity Cloak, miután többféle módszert is kipróbált, azt javasolta, érdemes a fokhagymát a sóval állni hagyni, mielőtt a salátához keverjük, így veszít az erejéből. A joghurt a lényeg Alapanyagok:
A joghurtot egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába öntöm, és minimum egy órára a csapra kötöm a mosogató fölé. Amíg csepeg, lereszelem az uborkát, megsózom, és egy szűrőbe teszem. A szűrőt egy tálba helyezem, és hagyom lecsepegni. Ha úgy látszik, hogy az összes levét kiadta, alaposan kinyomkodom. Ezen áll vagy bukik a jó tzatziki,mert ha a joghurttal egyesülve tovább ereszt, az öntet híg lesz, és mindennek vége. Elkeverem a sűrű, lecsepegtetett joghurttal, ízlés szerint ízesítem fokhagymával és egy pici citromlével. Kínai tört, szezámos uborkasalátaKét dolog különbözteti meg ezt a salátát a többitől. Az egyik a technológia: az uborka magos, vizes részének eltávolítása ebben a receptben összekapcsolódik a napi feszültség levezetésének rítusával. A másik a nagyon erős ízű szezámolaj, ami egyenletes diós ízével vonja be a megviselt uborkadarabokat. Ütni kell az uborkát Alapanyagok:
A szezámolaj visz mindent Az uborkákat hosszában csíkokra vágom, és vágott felükkel lefelé egy deszkára fektetem. Egy kés nyelével addig ütögetem, míg a héj kissé meg nem törik. Falatnyi darabokra vágom, és egy szűrőbe teszem az így kapott uborkadarabokat. Mákos-citromos uborkasalátaNa jó, ez tényleg iszonyú furcsán hangzik, belátom, de Yotam Ottolenghi izraeli-londoni séfben elég jól meg lehet bízni, ha szokatlan módon illeszti az alapanyagokat egymás mellé, azt nem véletlenül teszi. A ropogós, kesernyés mákszemek jól ellensúlyozzák a vizes-szimpla zöldség állagát. Az eredeti receptben csili van, és fehérborecet. A mák nem fura Alapanyagok:
Az öntethez:
Az uborkákat hosszában kettévágom, és a belsejüket egy nagy kanál hegyével kivájom. Az uborkákat hosszában csíkokra vágom. Az öntethez elkeverem az alapanyagokat, majd meglocsolom vele az uborkát, végül pedig megszórom a mákkal. | |
|