Kedd, 2018-07-17, 22:20:54
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [3500]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [113]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [176]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [180]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [450]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [721]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [1706]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [755]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [91]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1264]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [883]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Számítástechika | IT [2293]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [388]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [815]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [369]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2060]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [25]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés

Online Rádiók
Picur Rádió
Picur Rádió
TV GO
TV GO
PV TV Live
PV TV Live
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Apród-Hirdetési Portál
  • AVG ThreatLabs Site Owner Program
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Euronews élőben
  • ESET Online Scanner
  • FBackup - Ingyenes biztonsági mentési szoftver
  • Facebook
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotók ingyenes digitalizálása, fotóalbum
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hasznos tanácsok minden helyzetre
  • Helyesírási tanácsadó
  • Hirdetésfeladás ingyen
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Időjárás: Időkép kompozit radarkép és riasztás
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • IPv6 Google tesztoldal
  • Játékok-online: uCoz games
  • Játékok-online: Netesjátékok.hu
  • Jófogás Hirdetési Portál
  • KalóriaBázis
  • KalóriaGuru - Fogyókúra&Diéta
  • Kaspersky Cyberstat
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képmanipulálóprogramok (free, online)
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon Terméktámogatás
  • Nyelvoktatás ingyen - Duolingo
  • 5 perc angol - ingyen online tanulás angolul
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemap Generator - Free
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • SoundCloud
  • StreamBIN - Transfer files by a Web Browser
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Szótár nyelvtanuláshoz, fordításhoz.
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • "Testbirds" bejelentkező oldal
  • Tőzsde
  • TP-LINK Routerek
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz oktató videók
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Július 2018  »
    HKSzeCsPSzoV
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2017.,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2018 » Július » 14 » Melyik ételhez milyen fűszer illik?
    05:43:17
    Melyik ételhez milyen fűszer illik?

    Forrás: Táfelspicc | 2018.07.13.

    Friss fűszernövényeket már nemcsak konyhakertben lehet nevelni, hanem akár kis cserepekben az erkélyen vagy az ablakpárkányon. Noha gondoskodást igényelnek, érdemes foglalkozni velük, hiszen aromásabb ízt kölcsönöznek az ételeinknek, mint a szárított, előre csomagolt változatuk. Már csak azt kell megtanulnia, hogyan párosítsa őket a különböző fogásokhoz.

    A fűszernövényeket két csoportra lehet osztani: az egyik a fás szárúak köre, mint a rozmaring vagy a kakukkfű, a másik pedig azon fűszernövényeké, amelyek szára jóval lágyabb, mint a bazsalikom, a koriander és a petrezselyem.

    A fás szárú fajták íze túl erős ahhoz, hogy nyersen fogyasszuk, ezért elsősorban főzéshez használja őket. A másik csoport tagjainak nincs olyan erős aromája, ezért nyersen – például salátákban – is bátran fogyaszthatja. Amennyiben főzés során is felhasználná, mindig az utolsó pillanatban adja hozzá az ételhez, mert hamar elvesztik ízüket.

    A friss fűszernövények izgalmassá teszik az ételeket,

    ráadásul teljesen biztosak lehetünk abban, hogy például valóban igazi bazsalikom vagy kakukkfű kerül a fogásba.

    Kezdő szakácsként azonban felmerülhet egy nagyon fontos kérdés ezek használatát illetően: melyik ételhez milyen fűszer illik?

    Forrás: Shutterstock

    Térkép fűszerországhoz

    A bazsalikom központi helyet foglal el az olasz konyhában. Levelei kerekdedek, íze édes és zamatos.

    Jó barátok a paradicsommal, a mozzarellával, a fokhagymával, a padlizsánnal, az articsókával, a balzsamecettel, a tenger gyümölcseivel és még a szamócával is.

    Próbálja ki spagettivel, pizzával, mediterrán levesekkel vagy paradicsomos bruschettával. Elsősorban frissen érdemes hozzáadni az ételekhez, ha azonban levest készít, a főzés utolsó perceiben tegye bele; így megőrzi zamatát.

    A metélőhagymát a francia konyhában

    használják előszeretettel, tökéletesen kiegészíti a sós ételeket. A legjobb, ha burgonyával, tojással és sajttal párosítja. Készítsen például krumplisalátát, vagy adja hozzá a reggeli tojáshoz!

    Az oregánónak kesernyés ízű a szára, ezért csak a leveleket használja fel! Erős íze nagyon jól illik a vörös húsokhoz, például egy tál húsgombóchoz. Az oregánó kistestvére a majoranna, hiszen sokan összetévesztik a kettőt. Leginkább az észak-európai konyhákban használják, és nagyszerű párost alkot a céklával, a sárgarépával, a sertéshússal és a sült hallal. Adja hozzá a kecskesajttal készült salátákhoz, vagy a lédús paradicsommal és fokhagymával készített tésztákhoz!

    A petrezselymet elsősorban a gazdag ízvilágú ételekhez ajánlják, mint a sült bárány, marhahús vagy roston sült hal.

    Ám még a bulgur vagy a kuszkusz is jobban esik egy kis petrezselyemmel feldobva.

    Forrás: AFP/DPA

    A mentának számos fajtája létezik; a leggyakrabban használt a borsmenta és a fodormenta. Jól illik a gyümölcsökhöz, például friss gyümölcssalátához vagy grillezett ananászhoz. Ám akkor se feledkezzen meg róla, ha mojitót, házi málnaturmixot, limonádét vagy salátát készít.

    A rozmaring és a kakukkfű leveleit általában lehúzzák a fás száráról, és úgy használják fel. Kiválóan alkalmas a levesek és pörköltek ízesítésére. A rozmaringot gyakran adják hozzá sült húsokhoz vagy burgonyával tálalt pörköltekhez, de jól illik a kebabhoz és a grillezett zöldségekhez is.

    A kakukkfű szintén a pörköltek népszerű összetevője, jól párosítható póréhagymával és a sárgarépával.

    A zsálya hihetetlenül illatos, és rendkívül jól feldobja az ételek ízét. Az olaszok a paradicsomalapú szószokba főzik bele elsősorban. Párosítsa hagymával, kolbásszal, almával, kecske- vagy libahússal! Tökéletes alapanyaga a krémes tésztaszószoknak és a hagymalevesnek. Ízét akkor is megőrzi, ha sokáig süti vagy főzi.

    A koriandert elsősorban a latin-amerikai és a mexikói

    konyhában használják. Párosítsa csilivel, mentával, avokádóval és tojással! Curry, ázsiai levesek és saláták alapanyaga.

    A kapornak citrusos, egy kissé fanyar íze van, leginkább burgonyával, tojással és sárgarépával érdemes együtt fogyasztani. Tökéletesen kiegészíti a halas ételeket, főleg a füstölt lazacot, a szószokat és mártásokat, a burgonyasalátát és természetesen a savanyúságokat.

    Ezt is csak az utolsó néhány percben szabad az ételhez adni, mint a bazsalikomot.

    A tárkony íze hasonlít az ánizséra, nagyon jól megy a csirkés, tojásos, paradicsomos, burgonyás ételekhez.

    Forrás: Shutterstock

    Így tárolja a fűszernövényeket

    A fás szárú fajtákból készítsen csokrokat, és egy száraz, meleg helyen akassza fel fejjel lefelé. A puhább szárú fűszernövényeket tárolja a fagyasztóban, légmentesen záródó tasakokban – így néhány hónapig eláll.

    Használat előtt mossa meg őket, majd vágja le a leveleiket. Ha fás vagy kemény a szára, akkor könnyen le is tudja húzni.

    Ha az ételt keserűnek érzi, lehet, hogy túl sok fűszert használt, vagy már régiek voltak. A fűszereknek egyébként általában egy

    kis zsírra van szükségük ahhoz,

    hogy kifejthessék az ízüket. Ezért kell a főzési folyamat több pontján is megkóstolni az ételt. Így nemcsak a főzési tudománya fejlődik, hanem azt is megtanulhatja, mennyi fűszer és főleg só kell az adott fogásba.
     

    TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN:

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 5 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): fűszernövény, ételhez, melyiket, milyen, fűszerek, használata, felhasználása, fűszer, mi illik, füszernövények | Helyezés: 0.0/0
    Összes hozzászólás: 0
    Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
    [ Regisztráció | Belépés ]