Csütörtök, 2024-11-14, 08:09:18
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 318
    Vendégek: 317
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Május » 18 » Melyiket mire használjuk? - minden, amit a hagymákról tudni kell
    08:11:01
    Melyiket mire használjuk? - minden, amit a hagymákról tudni kell

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2022.05.17.

    Van belőle csípős, erős ízű, olyan, ami felkúszik az orrba és sírás a vége, de kár lenne azt gondolni, hogy a hagymafélék csak ennyit tudnak. Salotta, póré, fehér, új – melyiket mire használjuk? A Magyar Konyha most utána járt. Cikkünk végén bemutatunk egy különleges receptet is.

    A magyar konyha szinte nem is létezhet nélküle, a legtöbb hagyományos ételünk alapja:

    a slambuc, halászlé, pörkölt, vagy gulyás milyen lenne hagyma nélkül? Hát semmilyen.

    A hagymafélék évelő növények, föld alatti gumókban-gerezdekben vagy vastag szárakban tárolják azt a tápanyagot, amelyet az év közben, sok esetben csak néhány hónapig létező leveleik segítségével gyűjtenek össze. 

    A magyar konyha szinte nem is létezhet hagyma nélkül.Forrás: Shutterstock

    A tartós föld alatti lét miatt, a baktériumok, gombák, éhes állatok kivédésére a hagymások különféle védőanyagokat, sok esetben az emberre is veszélyes mérgeket is felhalmoznak. Az étkezési célra használt mint egy harmincféle hagyma az emberre nem veszélyes, sőt segít a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb nyavalyák legyőzésében.

    A tavasz és a jó idő egyik első hírnöke a medvehagyma (Allium ursinum), rajongói a rövid szezonja alatt mindenhez felhasználják: készülhet belőle főzelék, mártás, süthetjük pogácsába, quiche töltelékébe,

    de egy szelet ropogós héjú vajas kenyérre fektetve is tökéletes. Mivel május közepén véget ér a szezonja, még érdemes lecsapni az utolsó levelekre a piacon. Pesztónak elkészítve, olajjal felöntve, kidunsztolva eltehetjük télire is. A második tavaszi hírnök a klasszikus zöld-, avagy újhagyma, amely egyébként kétféle növény lehet. A közismert változat a vöröshagyma fiatal hajtása, de ma már elterjedt a téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum) is. Hasonlít a fiatal vöröshagymára, de levelei kissé puffadtak, zömökebbek, a növény felépítése a pórééhoz hasonló.

    A vöröshagymához (Allium cepa) képest kevésbé csípős, visszafogottabb ízű pórénak inkább természetes ízfokozó szerepe van, gyakorlatilag fűszerként tekinthetünk rá.

    Ugyanez igaz a salotta- vagy mogyoróhagymára, amely sokkal aromásabb, mint a vöröshagyma, ugyanakkor kevésbé csípős. Könnyű felismerni, mivel kicsi, hosszúkás gumói vannak, nem pedig dundi, kerek fajták.

    A póréhagyma kiváló víz- és rostforrás. Forrás: Shutterstock

    Egy hibája van csak, hogy az apró salotta héját legalább olyan kellemes leszedni, mint a fokhagymáét.

    Ahogy egy mozdulattal a hagymába vágunk (maradjunk a vörösnél), a hagymasejtjei sérülnek, aminek következtében több olyan enzim szabadul fel, amitől elindul a lavina. Vagyis egy bonyolult kémiai folyamat kezdődik, és létrejön a S-1-propenil-cisztein-szulfoxid nevű, gáz halmazállapotú anyag. Ahogyan ez a szemünkkel találkozik, vagyis a felületén lévő vízzel, felbomlik másféle anyagokra, többek között kénsavra.

    Nem sokra, de pont annyira, amennyitől végigtudunk bőgni egy pörköltalapot – ez is a hagymafélék egyik védekezési mechanizmusa. Viszont minél élesebb késsel dolgozunk, annál kevésbé roncsoljuk a hagyma sejtjeit, ezzel megúszhatjuk a könnyeket. Vagy egy kis szellőztetés is segít, érdemes kipróbálni.

    A fokhagymára is érdemes fűszerként tekinteni (Allium sativum), felhasználása legalább annyira sokszínű, mint az összes hagymáé együttvéve – lassan sütve, párolva, pirítva, reszelve, aprítva és még ezer módon használhatjuk, arra viszont figyeljünk, hogy ne keseredjen meg, ez ugyanis az egész főztünket elronthatja.

    Fontos figyelni a pucolásakor, hogy ha enyhén dohos szagot érzünk belőle, akkor ne főzzünk vele, mivel könnyen tönkreteheti az ételt.

     
    FokhagymaForrás: Shutterstock
     

    Itthon még csak a profi konyhákban gyakori alapanyag, de a gasztronómia iránt érdeklődőknek ismerős lehet a fekete fokhagyma: nem a fokhagyma sötét színű rokona, hanem egy kontrollált közegben zajló fermentálási folyamatnak köszönheti a fekete színét. Több hétig, viszonylag magas hőmérsékleten tartva (60-80 °C), meghatározott páratartalom mellett fermentálják, ettől a fokhagyma színe megváltozik, az íze pedig leginkább balzsamecetre, karamellre, és egy kicsit az ánizsos medvecukorra emlékeztet.

    Főleg az ázsiai konyhában elterjedt alapanyag, de érdemes vele otthon is kísérletezni.

    Füstölt lazaccal töltött hagyma kaviárral

    Pohner Ádám receptje

    Hagyma
    Hozzávalók:

    • 4 db fehér hagyma/salátahagyma
    • durva só, olívaolaj

    Töltelék és tálalás
    Hozzávalók:

    • 50 g füstölt lazac
    • 100 g krémsajt (pl. Philadelphia)
    • 1 tk finomra vágott friss kapor
    • 1 tk olívaolaj
    • citrom
    • só, frissen őrölt fekete bors
    • lazac- és heringkaviár

    Elkészítése:
    A hagymákat durva sóval alufóliába csomagoljuk és 180 fokon 35-45 percig sütjük (a hagyma méretétől
    függően), amíg érezzük, hogy megpuhul. Óvatosan kicsomagoljuk, majd szétbontjuk a hagyma lemezeit, vigyázva, hogy be tudjuk majd tölteni. A lazacot finoman széttépkedjük, összekeverjük a sajtkrémmel, vágunk bele friss kaprot, és sóval, borssal, kevés citromhéjjal, néhány csepp citromlével ízesítjük, kevés olívaolajjal gazdagítjuk. Ezzel betöltjük a hagymákat, majd lazac- és heringkaviárral, valamint friss kaporlevelekkel tálaljuk.

    Füstölt lazaccal töltött hagyma kaviárralForrás: Magyar Konyha

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 165 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): recept, hagyma, táfelspicc | Helyezés: 0.0/0