Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
08:58:16 Mennyi sót kell hagyni az ételeinkben? | |
Forrás: [origo] | 2013. 05. 29. Ha a magyarok jelentősen csökkentenék sófogyasztásukat, a szívinfarktus és a stroke gyakorisága esne. Ám a sóbevitel mérséklésével sem ajánlott túlzásba esni egy új tanulmány szerint. A túl kevés nátrium ugyanis szintén veszélyeket jelent a szív- és érrendeszerre. Mennyi az optimális mennyiség a sóból? A sóbevitel radikális csökkentése jót tesz az egészségnek. Vagy mégsem? A kérdés újból szenvedélyes viták kereszttüzébe került, amióta az Egyesült Államok egyik meghatározó egészségügyi szervezete, az Institute of Medicine (IOM) olyan közleményt adott ki, amelyben megkérdőjelezi a nátriumbevitel mindenáron való csökkentését szorgalmazó irányelveket. Az évtizedek óta húzódó vita egyes vélemények szerint elvben sem juthat soha nyugvópontra, annyira összetettek a témát övező tudományos kérdések. 4-6 gramm konyhasónál többet nem ajánlanak A jelenlegi USA-beli ajánlások 2300 milligrammban (mg) maximálnák a napi nátriumbevitelt az átlagpopuláció számára, és 1500 mg-ban a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozottan veszélyeztetettek számára. (2 gramm - azaz 2000 mg - nátriumot 5 gramm konyhasó tartalmaz, azaz 2300 mg nátrium nagyjából egy teáskanálnyi - 6 grammnyi - konyhasóval egyenértékű.) A fokozott kockázatú kategóriába esik egyebek között mindenki, aki az 50. életévét betöltötte. Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association, AHA) ennél is tovább megy, amikor az alacsonyabb limitet, azaz 1500 mg (3,75 gramm konyhasó) javasolja mindenkinek, korra és rizikócsoportra való tekintet nélkül. Kevesebb só, kevesebb infarktus? Az Institute of Medicine (IOM) amerikai népegészségügyi intézet által felkért szakértői gárda szerint viszont kevés bizonyíték utal arra, hogy a nátriumbevitel 2300 mg alá tornászása csakugyan mérsékelné a keringési betegségek kockázatát - sőt, egyes meggondolások szerint akár ártalmas is lehet. Az AHA azonnal szembefordult az IOM által kiadott közleménnyel, mondván: félkész, nem megfelelő adatokra támaszkodó munkáról van szó, amely árt a közegészség ügyének. Mások, köztük neves epidemiológusok viszont kitörő lelkesedéssel üdvözölték a jelentést, mint ami végre leszámol a paradigmával, mely szerint a sóbevitelt illetően minél kevesebb, annál jobb. Mindkét vitázó fél a témában írott tudományos közlemények százaira hivatkozik - furcsa módon néha ugyanazokra is -, hiszen a nátriumnak a vérnyomással mint a keringés egészségének fokmérőjével való összefüggését óriási irodalom tárgyalja. Azonban az IOM most konkrétan arra volt kíváncsi, hogy kellőképpen alátámasztott-e az az állítás, miszerint a sóbevitel korlátozása csökkenti a szív- és érrendszeri "események" - elsősorban a stroke és az infarktus - kockázatát. Az IOM jelentése is leszögezi: az átlag amerikai polgár napi sóbevitele - 3400 mg, ami jórészt feldolgozott élelmiszerekből, például kenyérből, pizzából és éttermi fogásokból ered - túl magas, és a tudományos vélekedések egybehangzóak, amíg ennek az értéknek a nagyjából 2300 mg-os szintig történő leszorításáról van szó. Azon tehát nincs vita, hogy a mértékletesebb, napi 2300 mg-ot meg nem haladó sóbevitel nem csak a vérnyomás csökkentésére alkalmas, hanem a keringési következmények elkerülése szempontjából is előnyös. A polémia inkább azon folyik, hogy érdemes-e ennél alacsonyabb beviteli értéket megcélozni. Míg a kutatók egy része úgy vélekedik, hogy minden további csökkentés az erek és a szív hasznára válik, a legújabb tanulmányok némelyike azt sugallja, hogy a sófogyasztás visszavágása egy bizonyos határon túl már inkább fokozza a rizikót. Ám az erre felhozott érvek nem igazán egyértelműek - figyelmeztet Elliott Antman, a bostoni Brigham and Women's Hospital szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó szakértője -, ugyanis főleg súlyos betegségekkel kezelt páciensek adatain alapulnak, ami magában hordja az ok és okozat felcserélésének veszélyét. Könnyen elképzelhető például, hogy egy szívelégtelenségben vagy áttétes daganatban szenvedő betegnek azért feltűnően alacsony a sóbevitele, mert alig eszik valamit - az legalábbis nyilvánvaló, hogy a betegségét nem az alacsony sóbevitel okozta, így a logikai kapcsolat legfeljebb fordított lehet. Veszélyeket is rejthet a túl alacsony sóbevitel Elképzelhetőek ugyanakkor olyan egyéb mechanizmusok, amelyeken keresztül az alacsony nátrium-tartalmú étrend káros hatást fejthet ki. A nátriumszint csökkenése a szervezetben egy ponton túl aktiválja az izgalmi- és veszélyhelyzetekre válaszoló szimpatikus idegrendszert, valamint a vérnyomást szabályozó renin-angiotenzin hormonális tengelyt. Ez utóbbi serkenti a víz visszatartását, s emellett megemeli a raktározó zsírok (trigliceridek) szintjét a vérben. Mint arra Michael Alderman, a New York-i Albert Einstein College of Medicine szakértője, az IOM-jelentés egyik lelkes üdvözlője rámutat: a felsorolt folyamatok mindegyike ismert kardiovaszkuláris kockázati tényező. Továbbmenve: mivel a nátriumban gazdag élelmiszerek némelyike más, nélkülözhetetlen ásványi anyagok forrásául is szolgál, a nátriumot elkerülő diéta e többi tápanyagtól - egyebek között a keringési betegségekkel szemben védő káliumionoktól - is megfoszthatja a szervezetet. A sóbevitel drasztikus csökkentése tehát veszélyeztetheti a szervezet egyéb nyomelemekkel történő biztonságos ellátását. A táplálkozástudósok ezért azt szeretnék elérni, hogy a kommunikáció ne egyedül a sóbevitelre koncentráljon: véleményük szerint az általánosan egészséges étrend sikeres elterjesztése egyben a túlzott nátrium-fogyasztás körüli gondokat is megoldaná. Nehéz támadhatatlan vizsgálatokat végezni A legfrissebb vizsgálatok hitelességi problémáit csak újabb, metodikailag kifogásolhatatlan tanulmányokkal lehetne orvosolni, de nehéz ilyet kigondolni. A nátriumbevitel felmérése hagyományosan kérdőíves módszerrel történik, ez a módszer azonban hírhedten megbízhatatlan, hiszen az emberek nem szoktak jól emlékezni arra, miből mennyit esznek. A vizeletminták elemzése pontosabb eredményeket szülne, viszont kevéssé népszerű a tudományos kutatásokra önként vállalkozók körében. A legszerencsésebb az lenne, ha a felmérést prospektív, vagyis előre tekintő módon lehetne elvégezni: a résztvevőket nátriumbevitel szempontjából különböző csoportokra osztanák, és a csoportok tagjainak onnantól fogva adott étrendhez kellene tartaniuk magukat, miközben rendszeresen felmérnék keringési rendszerük állapotát. Ehhez persze résztvevők ezreinek kellene gyökeresen változtatnia étkezési szokásain, és éveken át rendszeresen megjelennie a felülvizsgálatokon. A gyakorlatot ismerők egyetértenek abban, hogy ez intellektuális szinten szép elképzelés, ám praktikusan kivitelezhetetlen.
Ételeink sótartalma
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) összhangban - napi 5 gramm só fogyasztását ajánlja, ám a felmérések szerint a magyarok sófogyasztása ennél jóval magasabb: a nőké napi 12, a férfiaké 17-18 gramm körül van. A sóbevitel nagy része a kenyérből, sajtból, szalámiból származik, valamint nagyon magas a félkész ételek sótartalma. Íme néhány adat az ételek sótartalmáról, amelyből könnyen kiszámítható, hogy a napi 5 gramm só a legtöbb ember számára nagyon hamar összejön az alapételek fogyasztásával.
Félbarna kenyér: 1,63 gramm konyhasó / 10 dkg Sajtos croissant: 2,5 gramm / 10 dkg Tepertős pocsgács: 2,72 gramm / 10 dkg Trappista sajt: 1,65 gramm / 10 dkg Pannónia sajt: 0,74 gramm / 10 dkg Konzerv székelykáposzta: 1,43 gramm / 10 dkg (egy doboz azonban általában 400 gramot tartalmaz) Konzerv lencsefőzelék kolbásszal: 1,35 gramm / 10 dkg Pick szalámi: 4,09 gramm / 10 dkg Borjú párizsi: 2,55 gramm / 10 dkg Sós ropi: 3,45 gramm / 10 dkg Sajtos tallér: 4,08 gramm / 10 dkg
További sótartalmi adatok az OÉTI honlapján >> | |
|