A Microsoft a héten egy kvázi utolsó figyelmeztetést adott ki felhasználói számára, amiben arra hívjak fel azok figyelmét, hogy idén ősszel megszünteti a Windows 11 két régebbi verziójának támogatását is. A cég azt mondja, hogy

aki addig nem tér át kvázi önként a rendszer legfrissebb, még támogatott verziójára, annak gépét ő fogja automatikusan kényszerfrissíteni a szóban forgó kiadásra.

"2024. október 8-án a Windows 11 21H2-es verziója (Enterprise, Education és IoT Enterprise kiadások) és a Windows 11 22H2-es verziója (Home és Pro kiadások) elérik a szervizelésük végét. A közelgő, 2024. októberi biztonsági frissítés, amely 2024. október 8-án jelenik meg, lesz az utolsó elérhető frissítés ezekhez a kiadásokhoz. Ezt a dátumot követően az ezeket a kiadásokat futtató eszközök többé nem kapnak havi biztonsági és előnézeti frissítéseket, amelyek védelmet nyújtanak a legújabb biztonsági fenyegetésekkel szemben", kezdi a magyarázatot a Microsoft, ami azonban hamarosan rátér a lényegre is.

"A biztonság és a termelékenység megőrzése érdekében a Windows Update automatikusan elindítja a szolgáltatásfrissítést a nem IT-részlegek által kezelt Windows 11 üzleti eszközökön, amikor ezek a szervizelés végéhez közelednek. A Windows 11 23H2-es verziójára való áttérés esetén az eszköz továbbra is támogatott, és havi frissítéseket kap, amelyek kritikusak a biztonság és az ökoszisztéma egészsége szempontjából".

Röviden összefoglalva tehát a Windows 11 21H2 és 22H2 verzióinak azon használói, akik 2024 októberéig nem térnek át a Windows 11 legújabb, 23H2-es verziójára, arra számíthatnak, hogy gépükön automatikusan elindul majd a frissítés az újabb verzióra. Utóbbi támogatását az otthoni gépeken jövő év novemberéig, az iskolai és vállalati masinákon egy évvel tovább, 2026 novemberéig fogja biztosítani a Microsoft.

Ugyanakkor idén ősszel a Windows 11 24H2 verziójának megjelenését is várjuk, amihez várhatóan még ennél is tovább jönnek majd a javítások Redmondból.