Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
14:33:03 Mindenkinek legyen igaza, erre jó a paradicsomos krumplitorony | |
Forrás: [origo] | Antal Viktória | 2017.03.02. A húsos paradicsomszószt hajlamosak vagyunk elsősorban főtt vagy sült tésztákhoz párosítani, pedig nagyszerűen illik a zöldségekhez, például a burgonyához is. Rétegezzük őket egymásra, szórjuk meg sajttal, és máris kész egy olyan fogás, ami könnyen kerülhet a családi kedvencek közé. Mit főzzek vacsorára? – kérdeztem meggondolatlanul egyik kora reggel a családomtól, pedig már előre várható volt, hogy ezzel nem fogom megkönnyíteni a saját dolgomat. Nincs más magyarázatom a cselekedetemre: roppant korán volt, ráadásul még hétfő is. Három válaszlehetőséget szoktam kapni erre a kérdésemre, az egyik a klasszikus „nem tudom", a másik az ezzel egyenértékű „pacalt lazaccal", a harmadik verzió pedig az, hogy két – rosszabb esetben három – különböző ennivalóra vágynának. Most éppen ez utóbbi történt, egyikük határozottan paradicsomos tésztát, a másik pedig rakott krumplit szeretett volna enni.Persze ezen a ponton már kapcsoltam, hogy kár volt megkérdeznem, mert most ismét három út maradt (esetleg négy, ha mégsem főzök), azaz vagy csak az egyik ételt készítem el, vagy mindkettőt, esetleg teljesen mást, de persze ez esetben megkapom a másik klasszikust, nevesen, hogy „akkor minek kérdezted?" A hozzávalók sora Végül úgy döntöttem, hogy lavírozok a kétféle étel között, és olyan leszek a vacsorával kapcsolatban, mint a leány a magyar népmesében: főzök is, meg nem is, azt is, amit kértek, meg nem is. Készítek egy rakott krumplit, amit nem hagyományos módon tojással és kolbásszal rétegezek, hanem helyette húsos paradicsomszósszal. Héjastul megfőztem egy bő kilógrammnyi krumplit – mindig hideg vízbe tegyük fel főni, ne forróba dobjuk bele –, majd miután villával óvatosan megszúrva úgy éreztem, hogy kellőképpen megpuhult, kihorgásztam őket. Amikor már nem gőzölögtek olyan agresszíven, meghámoztam őket, és hagytam még nekik egy kis időt, hogy teljesen kihűljenek, csak utána karikáztam fel őket. Ez azért fontos, mert a meleg krumplit sokkal nehezebb szeletelni, helyette inkább atomjaira hullik szét,ami csak akkor kedvező, ha mondjuk burgonyapüré a cél. Most határozottan nem az volt. Hozzávalók:
Hidegen könnyebb szeletelni Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. A fokhagymát és a sárgarépát szintén hámozzuk meg, majd reszeljük le.
Adjuk hozzá a vöröshagymát, és üvegesre – azaz áttetszően csillogóra – süssük, majd mehet bele a sárgarépa is. Kevergessük lassan, együtt őket két-három percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a darált húst. Lehet marha-, sertés- vagy baromfihús is, a lényeg, hogy időnként kevergetve süssük addig, amíg kezd megpirulni. Ekkor öntsük fel – lehetőség szerint házi – paradicsomlével, és adjuk hozzá a fűszereket. Tornyok sütés előtt Paradicsomlé helyett használhatunk friss, hámozott verziót – ezt inkább nyáron javasolnám, akkor szaftosabb, ízesebb és még olcsóbb is – vagy konzervet is. Ha szükséges, hígítsuk fel vízzel, hogy végül kellemes állagú, sűrű paradicsomszószt kapjunk. Tegyük hozzá a fűszereket, és főzzük puhára a szószban a húst.Reszeljünk le egy nagy kupac kemény vagy félkemény sajtot, és állítsuk össze az ételünket, amihez két verziót mutatok, az egyik gyorsabb és szaftosabb, a másik roppanósabb, viszont időigényesebb összeállíthatóságát mutatósabb külsővel hálálja meg. Kezdjük ez utóbbival. Jó, ha van otthon házi Építsünk kis burgonyatornyokat, amihez először is tegyünk egy hőálló tálba sütőpapírt, hogy később biztosan ne ragadjanak le. Egy krumpliból két tornyot fogunk építeni úgy, hogy a legszélesebb karikával indulunk, ez helyezzük először a sütőpapírra. Ráhalmozunk egy kevés szószt, megszórjuk némi sajttal – ez most ragasztóként is funkcionálni fog –, majd óvatosan jöhet rá a következő karika burgonya, és így tovább. Mintha csak valami mini tortát készítenénk. Az utolsó krumplira viszont már ne tegyünk szószt, csak sajtot. A másik verzió esetében egy tűzálló tálat kenjünk meg olajjal, majd mintha rakott krumplit készítenénk, tegyünk le egy sort az aljára a karikára vágott krumpliból.
A legfelső krumplirétegre, ha szeretnénk, tehetünk még egy adag szószt – ez esetben a felső réteg is puhább lesz – ha viszont nem akarjuk, akkor csak szórjuk meg sajttal, és mehet is a sütőbe 190 fokra a burgonyatornyokkal együtt. Nem spagetti, nem rakott krumpli Amíg sülnek, elmondok néhány variációs lehetőséget. Az első, hogy nem főzzük elő a burgonyát. Ebben az esetben nyersen meghámozzuk, jó vékonyra szeleteljük – hogy könnyebben megpuhuljon –, és így rétegezzük. Ebben az esetben érdemes hígabb és több paradicsomszószt készíteni, illetve a sütőben, az elején fóliával letakarni a már összeállított ételünket.
és már fólia nélkül süssük együtt készre őket. Azok, akik nem fogyasztanak húst, helyette tehetnek a szószba például gombát, vagy más finomra vágott zöldségeket, például padlizsánt, cukkinit vagy nagyobb adag sárgarépát. Hármasiker-tornyok a tányéron Ez az étel kiválóan alkalmas előre dolgozásra is, mégpedig úgy, hogy miután meghámoztuk és hűlni hagytuk a burgonyát, hűtőbe tesszük akár már előző nap. Ez akkor lehet hasznos, ha például egy lazább vasárnap délutánon már elterveztük a hétfői meleg vacsorát.Így akár a szószt is elkészíthetjük egy nappal korábban, hétfőn pedig – mondjuk munkából hazaesve –, már csak annyi lesz a dolgunk, hogy összepakoljuk a kettőt, és mehet is a sütőbe. A tornyok és a rakott változat körülbelül 10 perc alatt megsült, a családom pedig békés örömmel vetette rá magát; szerencsére senkinek sem volt kifogása a megoldásom ellen. Remélem, hogy a legközelebbi fáradt hétfő reggelen, amikor ismét óvatlanul megkérdezem, hogy mit ennének vacsorára, az egyik nem székelykáposztát kér, míg a másik például vadast zsemlegombóccal, mert annak a két ételnek már néhány fokkal nehezebben tudnám megtalálni a közös nevezőjét. | |
|