Csütörtök, 2024-11-14, 08:12:32
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 334
    Vendégek: 333
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2017 » Március » 2 » Mindenkinek legyen igaza, erre jó a paradicsomos krumplitorony
    14:33:03
    Mindenkinek legyen igaza, erre jó a paradicsomos krumplitorony

    Forrás: [origo] | Antal Viktória | 2017.03.02.

    A húsos paradicsomszószt hajlamosak vagyunk elsősorban főtt vagy sült tésztákhoz párosítani, pedig nagyszerűen illik a zöldségekhez, például a burgonyához is. Rétegezzük őket egymásra, szórjuk meg sajttal, és máris kész egy olyan fogás, ami könnyen kerülhet a családi kedvencek közé.

    Mit főzzek vacsorára? – kérdeztem meggondolatlanul egyik kora reggel a családomtól, pedig már előre várható volt, hogy ezzel nem fogom megkönnyíteni a saját dolgomat. Nincs más magyarázatom a cselekedetemre: roppant korán volt, ráadásul még hétfő is.

    Három válaszlehetőséget szoktam kapni erre a kérdésemre, az egyik a klasszikus „nem tudom", a másik az ezzel egyenértékű „pacalt lazaccal", a harmadik verzió pedig az, hogy két – rosszabb esetben három – különböző ennivalóra vágynának. Most éppen ez utóbbi történt,

    egyikük határozottan paradicsomos tésztát, a másik pedig rakott krumplit szeretett volna enni.

    Persze ezen a ponton már kapcsoltam, hogy kár volt megkérdeznem, mert most ismét három út maradt (esetleg négy, ha mégsem főzök), azaz vagy csak az egyik ételt készítem el, vagy mindkettőt, esetleg teljesen mást, de persze ez esetben megkapom a másik klasszikust, nevesen, hogy „akkor minek kérdezted?"

    A hozzávalók sora
    Forrás: Antal Viktória

    Végül úgy döntöttem, hogy lavírozok a kétféle étel között, és olyan leszek a vacsorával kapcsolatban, mint a leány a magyar népmesében: főzök is, meg nem is, azt is, amit kértek, meg nem is. Készítek egy rakott krumplit, amit nem hagyományos módon tojással és kolbásszal rétegezek, hanem helyette húsos paradicsomszósszal.

    Héjastul megfőztem egy bő kilógrammnyi krumplit – mindig hideg vízbe tegyük fel főni, ne forróba dobjuk bele –, majd miután villával óvatosan megszúrva úgy éreztem, hogy kellőképpen megpuhult, kihorgásztam őket. Amikor már nem gőzölögtek olyan agresszíven, meghámoztam őket, és hagytam még nekik egy kis időt, hogy teljesen kihűljenek, csak utána karikáztam fel őket. Ez azért fontos,

    mert a meleg krumplit sokkal nehezebb szeletelni, helyette inkább atomjaira hullik szét,

    ami csak akkor kedvező, ha mondjuk burgonyapüré a cél. Most határozottan nem az volt.

    Hozzávalók:

    • 0,5 kg darált hús
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 1 kisebb fej hagyma
    • 1-4 gerezd fokhagyma
    • 1 sárgarépa
    • 1 liter sűrű paradicsomlé
    • bazsalikom
    • oregánó

    Hidegen könnyebb szeletelni
    Forrás: Antal Viktória

    Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. A fokhagymát és a sárgarépát szintén hámozzuk meg, majd reszeljük le.

    A füstölt szalonnát kockázzuk fel, és ha túl sovány, némi zsiradékkal együtt tegyük egy lábasba, és lassú tűzön süssük pirosra.

    Adjuk hozzá a vöröshagymát, és üvegesre – azaz áttetszően csillogóra – süssük, majd mehet bele a sárgarépa is.

    Kevergessük lassan, együtt őket két-három percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a darált húst. Lehet marha-, sertés- vagy baromfihús is, a lényeg, hogy időnként kevergetve süssük addig, amíg kezd megpirulni. Ekkor öntsük fel – lehetőség szerint házi – paradicsomlével, és adjuk hozzá a fűszereket.

    Tornyok sütés előtt
    Forrás: Antal Viktória

    Paradicsomlé helyett használhatunk friss, hámozott verziót – ezt inkább nyáron javasolnám, akkor szaftosabb, ízesebb és még olcsóbb is – vagy konzervet is. Ha szükséges, hígítsuk fel vízzel, hogy végül kellemes állagú, sűrű paradicsomszószt kapjunk.

    Tegyük hozzá a fűszereket, és főzzük puhára a szószban a húst.

    Reszeljünk le egy nagy kupac kemény vagy félkemény sajtot, és állítsuk össze az ételünket, amihez két verziót mutatok, az egyik gyorsabb és szaftosabb, a másik roppanósabb, viszont időigényesebb összeállíthatóságát mutatósabb külsővel hálálja meg. Kezdjük ez utóbbival.

    Jó, ha van otthon házi
    Forrás: Antal Viktória

    Építsünk kis burgonyatornyokat, amihez először is tegyünk egy hőálló tálba sütőpapírt, hogy később biztosan ne ragadjanak le. Egy krumpliból két tornyot fogunk építeni úgy, hogy a legszélesebb karikával indulunk, ez helyezzük először a sütőpapírra. Ráhalmozunk egy kevés szószt, megszórjuk némi sajttal – ez most ragasztóként is funkcionálni fog –, majd óvatosan jöhet rá a következő karika burgonya, és így tovább. Mintha csak valami mini tortát készítenénk. Az utolsó krumplira viszont már ne tegyünk szószt, csak sajtot.

    A másik verzió esetében egy tűzálló tálat kenjünk meg olajjal, majd mintha rakott krumplit készítenénk, tegyünk le egy sort az aljára a karikára vágott krumpliból.

    Erre megy a szósz, majd újabb adag burgonya, és így tovább egészen addig, amíg a tál meg nem telik, vagy ameddig van alapanyagunk.

    A legfelső krumplirétegre, ha szeretnénk, tehetünk még egy adag szószt – ez esetben a felső réteg is puhább lesz – ha viszont nem akarjuk, akkor csak szórjuk meg sajttal, és mehet is a sütőbe 190 fokra a burgonyatornyokkal együtt.

    Nem spagetti, nem rakott krumpli
    Forrás: Antal Viktória

    Amíg sülnek, elmondok néhány variációs lehetőséget. Az első, hogy nem főzzük elő a burgonyát. Ebben az esetben nyersen meghámozzuk, jó vékonyra szeleteljük – hogy könnyebben megpuhuljon –, és így rétegezzük. Ebben az esetben érdemes hígabb és több paradicsomszószt készíteni, illetve a sütőben, az elején fóliával letakarni a már összeállított ételünket.

    Amikor már villával megszúrva is puhának tűnik a burgonya, csak akkor szórjuk meg sajttal,

    és már fólia nélkül süssük együtt készre őket.

    Azok, akik nem fogyasztanak húst, helyette tehetnek a szószba például gombát, vagy más finomra vágott zöldségeket, például padlizsánt, cukkinit vagy nagyobb adag sárgarépát.
    És ha már a zöldségeknél tartunk, burgonya helyett is használhatjuk a padlizsánt és a cukkinit – sózzuk le előtte –, és arra rétegezhetjük a paradicsomos szószt, amit nevezhetnénk bolognainak is, de mivel nem pontosan az, ezért én nem nevezem annak. (Ha viszont pontosan arra vágynak, annak a receptjét itt megtalálhatják, készíthetik azzal is.)

    Hármasiker-tornyok a tányéron
    Forrás: Antal Viktória

    Ez az étel kiválóan alkalmas előre dolgozásra is, mégpedig úgy, hogy miután meghámoztuk és hűlni hagytuk a burgonyát, hűtőbe tesszük akár már előző nap. Ez akkor lehet

    hasznos, ha például egy lazább vasárnap délutánon már elterveztük a hétfői meleg vacsorát.

    Így akár a szószt is elkészíthetjük egy nappal korábban, hétfőn pedig – mondjuk munkából hazaesve –, már csak annyi lesz a dolgunk, hogy összepakoljuk a kettőt, és mehet is a sütőbe.

    A tornyok és a rakott változat körülbelül 10 perc alatt megsült, a családom pedig békés örömmel vetette rá magát; szerencsére senkinek sem volt kifogása a megoldásom ellen. Remélem, hogy a legközelebbi fáradt hétfő reggelen, amikor ismét óvatlanul megkérdezem, hogy mit ennének vacsorára, az egyik nem székelykáposztát kér, míg a másik például vadast zsemlegombóccal, mert annak a két ételnek már néhány fokkal nehezebben tudnám megtalálni a közös nevezőjét.
     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 586 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): recept, krumplitorony, paradicsom, burgonya, paradicsomos, krumpli, receptek, ételek | Helyezés: 0.0/0