Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
17:02:55 Mire jó a zabpehely? - recept | |||||
Forrás: hvg.hu | Haulitus Anikó | 2014.04.03. Nagyanyáink zabpelyhe, amellyel a sápkóros gyerekeket és az ideges gyomrú férfiembereket vajákolták, manapság ismét kezd a trendi alapanyagok közé besorolni. Bár valószínűleg még mindig sokan elküldenének minket Kukutyinba zabot hegyezni, ha a reggeli hagymás rántottájukat le akarnánk cserélni a már hangzásra sem túl vonzó vizes zabnyákra, kására. Viszont a kásán túl nagyon is vannak ötleteink. Az adúász természetesen az, hogy a zabpehely nagyon egészséges. De egyrészt nem hiszünk az efféle ex katedra kijelentések önmagában megálló, elsöprő meggyőző erejében. Másrészt meg egyáltalán, minek ajánlgatnánk olyasmit, ami nem az. Érvek a zabpehely fogyasztása mellett Mindenekelőtt az igazán jó hírünk, hogy fogyókurázók, diétázók és cukorbetegek is bátran felvehetik a repertoárjukba, de vegyük csak sorba áldásos hatásait. Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladásgátló, s jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma. Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is, nem véletlenül tartják természetes "szépségforrásnak" (tessék csak belegondolni, hány nőcis lapban találkoztunk már zabos arcpakolással).
Ötletek a zabpehely felhasználásához – Fasírt készítésekor kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét. – Ha apróra őröljük, akkor ropogósabb lesz tőle a rántott húsok, bundázott zöldségek panírja, és enyhe dióízt is kölcsönöz, az olajos magvak allergénje nélkül. – Levesekbe, főzelékekbe érdemes adni a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is két-három evőkanállal, ezzel besűrítjük az ételeket, és növeljük a rosttartalmukat. – Ha friss, lédúsabb gyümölccsel készítünk édességet, süteményt, érdemes szintén pár kanállal hozzátenni az előírt alapanyagokhoz, mert a zabpehely nagyon jól magába szívja a nedvességet, így nem ázik el a tészta. – A zabpehely ún. szétválasztó tulajdonággal is bír, nem engedi, hogy leégjen, letapadjon az étel. Szinte bármilyen fogáshoz, igen, akár a reggeli tojásrántottánkhoz is érdemes egy-egy evőkanállal hozzácsapni. – A zabpehelyből készült lisztet bármilyen típusú liszt helyett használhatjuk, sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet. – A tehéntejet kiváltva készíthetünk belőle olyan innivalót, amit laktózérzékenyek is bátran kortyolhatnak. – Végül egy jó tanács: legyünk óvatosak a boltokban kapható müzlikkel, gabonapelyhekkel. Minden esetben olvassuk el az összetevőket, mert sok esetben komoly cukortartalommal dúsítva kerülnek forgalomba a reggeliző pelyhek, müzlik, szeletek. Ezeket is elkészíthetjük otthon, olcsóbban és egészségesebben.
Zabtej házilag Egyre többen próbálják a tehéntejet más készítménnyel helyettesíteni, akkor is ha nem laktózérzékenyek. Íme egy zabtejrecept, ami házilag a bolti ár töredékért elkészíthető. Hozzávalók: 1 bögre zabpehely 1 bögre zabkorpa 6 bögre víz Elkészítés: A zabpelyhet egy teflonserpenyőben szárazon kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a turmixgépbe a zabkorpával együtt. Felöntjük a vízzel, és pár percig turmixoljuk. Légmentesen záródó üvegbe öntjük. Elkészíthetjük zabkorpa nélkül is, 2 rész zabpehellyel, és 6 rész vízzel – érdemes kipróbálni mindkét változatot, hogy eldöntsük, melyik ízlik jobban. Kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliával, kókusz-, csokoládéreszelékkel. Egyszerű müzli Hozzávalók: 4 csésze zabpehely 1/2 csésze kókuszreszelék 3/4 csésze mazsola 1 csapott mokkáskanálnyi só 1 vaníliás rúd kikapart belseje csipetnyi só 1/2 csésze víz 1/4 csésze olaj Elkészítés: A kókuszreszelék és a zabpehely kivételével minden hozzávalót turmixba teszünk, és krémes állagúra összeturmixolunk. Előbb összekeverjük a pelyhet és a kókuszreszeléket, majd alaposan beledolgozzuk a turmixolt egyvelegbe. Az egészet vékonyan kiolajozott tepsibe öntjük, és 150 fokos sütőben negyedórán át sütjük, majd levesszük 70 fokra a hőt, és hagyjuk a müzlit szikkadni. A sütőből kivéve, még mielőtt teljesen kihűlne, feldaraboljuk. Zöldséges, sonkás, sajtos zablepény Hozzávalók: 50 dkg vegyes zöldség 12 dkg zabliszt 10 dkg zabpehely 4 tojás 10 dkg reszelt sajt 10 dkg kockára vágott sonka 3 gerezd zúzott fokhagyma 2 dl tej só frissen őrölt fekete bors 1 csokor apróra vágott petrezselyem olaj a sütéshez Elkészítés: A zöldséget vágjuk apróra, majd kevés sós vízben pároljuk puhára. A tojássárgáját és fehérjét válasszuk külön, a fehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját keverjük el a liszttel, a tejjel és a fűszerekkel. Egy fakanállal óvatosan dolgozzuk össze a lisztes keveréket a puhára főtt zöldséggel, a fokhagymával és a petrezselyemmel. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a reszelt sajtot és a kockára vagy csíkokra vágott sonkát. Majd végül óvatosan forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjehabot. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és evőkanállal szaggassunk lepénykéket a masszából. Mindkét felükön süssük aranysárgára. Szűrőlapáttal szedjük papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges olajat. Tipp: Önmagában is finom, de kínálhatunk hozzá friss, aprított zöldfűszerrel – snidling, medvehagyma, kapor – kikevert joghurtos vagy tejfölös mártogatót.
Zabpelyhes tallér Hozzávalók: 3 dl zabpehely 2,5 dl vaj ½ bögre barna cukor 2 tojás 4 dl zabliszt 1 teáskanál fahéj Fél mokkáskanál őrölt szerecsendió 1 teáskanál szódabikarbóna ½ bögre mazsola ½ bögre apróra tört étcsokoládé 1 evőkanál vaníliaesszencia ½ bögre lecsöpögetett magozott meggy ½ dl rum Elkészítés: A mazsolára ráöntjük a rumot, és annyi meleg vizet, amennyi ellepi. Hagyjuk állni, hogy kicsit megszívja magát. Egy tálban a puha vajat kikeverjük a barna cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília esszenciát. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót és a szódabikarbónát, valamint az apróra tört csokoládét. Egy fakanállal összedolgozzuk a lisztes és tojásos- vajas keveréket, majd óvatosan hozzákeverjük a zabpelyhet, a lecsepegtetett mazsolát és a meggyet. Egy-másfél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi nagyságú gombócokat formálunk, és a sütőlapra rakosgatjuk, de ne egymáshoz túl közel. Egy evőkanál domború felével lelapogatjuk a gombócokat. De ne nyomkodjuk le túlságosan, mert sütés közben úgyis kicsit szétterülnek. 8 -9 percig sütjük, majd kivesszük, és a sütőlapon hagyjuk kihűlni. Ne lepődjünk meg, a sütőből kivéve még eléggé puha az állaga, de ahogyan hűl, úgy meg is keményedik. Tipp: Készíthetjük a magozott meggy vagy a tört étcsoki helyett kókuszreszelékkel, csonthéjas magvak keverékével, aszalt gyümölcsökkel is. | |||||
|