Mostantól bárki megtudhatja, hogy mit is tudott, illetve tud az amerikai a hírszerzés az UFO-król, miután a napokban letöltővé vált a CIA ezekre vonatkozó teljes, nem titkosított dokumentumtára. A közel 3000 oldalnyi dokumentációt a Black Vault nevű, kifejezetten kormányzati dokumentumok nyilvánossá tételével foglalkozó oldal tette elérhetővé PDF formátumban.

 

Bár utóbbi digitális formátumot jelöl, valójában a fájlok esetében szkennekről van szó, amik az eredeti, legtöbbször még írógéppel, papírra készült dokumentumokról készültek. Ezek tartalma igen széles spektrumon helyezkedik el, és a hivatalhoz érkezett polgári jelentésektől kezdve külföldi ügynököktől származó beszámolókig minden megtalálható bennük.

Az egyetlen közös pontot az archívumok dokumentumaiban mindössze az képezi, hogy mindannyian valamilyen formában említést tesznek egy vagy több, azonosítatlan repülő objektumokkal kapcsolatba hozható észlelésről, hírről vagy információról.

A CIA UFO-fájljainak mostani elérhetővé válásának nincs köze ahhoz a - szintén a napokban a sajtóban megjelent - törvényi előíráshoz, aminek értelmében az amerikai kormányzati hivataloknak és költségvetési szerveknek az év közepéig össze kell állítaniuk és elérhetővé kell tenniük egy részletes összefoglalót az általuk birtokolt UFO-kal kapcsolatos információkról, és aminek keretében vélhetően további esetek és adatok kerülhetnek majd megismerésre.