A Microsoft a napokban felhős blogjában jelentette be, hogy elérhetővé tette ügyfelei számára Premium Assurance szolgáltatását. A cég a még tavaly beharangozott új szolgáltatása keretében akár még 6 további évig biztosít frissítéseket azokhoz a Windows-okhoz, amik támogatása amúgy normális körülmények között már megszűnt volna.

A lehetőség ugyanakkor csakis a cég szoftvereit előfizetés modellben licencelő vállalatok előtt adott, és ők is csak Windows-t futtató kiszolgálóik esetében élhetnek ezzel a lehetőséggel, ami ugyanakkor magán az alaprendszeren (Windows) kívül az azon futó SQL Server adatbáziskezelőre is igénybevehető. Ők a meghatározott havi díjért kifizetéséért cserébe tovább kapják a fontos és kritikus besorolású biztonsági frissítéseket ezekhez szoftverekhez akkor is, amikor mások már nem.

Az ilyen módon az ún. kiterjesztett támogatási időszakon is túlnyújtott support évente az eredeti licencköltségek 5-12%-ába kerül a vállalatoknak, attól függően, hogy mennyire korán, illetve későn döntöttek a kontrukcióba belépés mellett. Ez kiszolgálónként tipikusan mindössze pár tíz dollárt jelent, amiért cserébe egy igen drága migrációt tolhatnak el akár egy fél évtizedig is.

A lehetőség ugyanakkor az asztali Windows-ok felhasználói, illetve azok előtt, akik szerverszoftverüket dobozos formában vagy géppel együtt vették nem adott - ők sajnos kénytelenek lesznek legkésőbb a kibővített támogatási időszak lejártakor egy újabb verzióra váltani, ha nem akarják magukat és/vagy felhasználóikat komoly biztonsági kockázatnak kitenni a foltozatlanul használt rendszereik révén.