Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
04:40:25 Műanyag helyett itt a gyapjú- és bambuszalapú csomagolás | |
Forrás: Alternativ Energia.hu | 2018.05.16. Pizzát, ásványvizet és mirelit termékeket is műanyag nélküli csomagolással igyekeznek megoldani a környezettudatos cégek. Gyapjúból, bambusznádból, alumíniumból és cukornádból készülnek a legújabb alternatívák. Egy átlagamerikai évente 167 műanyag italos palackot használ el, ennek 77 százaléka végzi a szeméttelepeken. A PATHWater nevű cég olyan könnyű alumíniumpalackot dolgozott ki, mely felválthatja az egyszer használatos, eldobható ásványvizes PET palackokat. Ha hinni lehet a vállalkozás állításának, terméküket kétszer nagyobb valószínűséggel hasznosítják újra, mint a plasztikot, továbbá minden egyes megvásárolt alumíniumpalackkal 5 plasztik társuk szeméttelepre kerülését előzik meg. A cég egyébként szemételtakarító akciókban is részt vesz tengerpartokon, iskolákkal szövetségben a diákok szemeteléshez fűződő szemléletváltását is elősegíti, továbbá Kalifornia olyan megyéivel is együttműködik, melyek betiltották az egyszer használatos műanyag palackok használatát. Pizzadoboz bambuszból és cukornádból A World Centric vállalkozás az elvitelre használt ételesdobozok gyártását reformálja meg. A PizzaRound nevű pizzadoboza kör alakú, és 80 százaléka cukornádból, 20 százalékban bambuszból áll, vagyis előállításukhoz nem vágnak ki fákat. A cukornádnak azt a részét használják fel a gyártásához, amit az aratás után félredobnak, és eddig mindig a hulladékhegyekben végezte. A World Centric elismeri, hogy a doboza drágább, mint a hagyományos papíralapú, négyzet alakú dobozok, de van egy előnye, s ez a kör alak, ami helytakarékos megoldás (elvégre a pizza kerek). A helytakarékosság azért fontos, mert a drágán bérelt helyiségekben működő éttermeknél a nyereségességet négyzetméterenként mérik, s szó szerint minden négyzetméter számít. A raktártér ergonomikus kihasználásánál sincs ez másképpen. A hagyományos karton pizzadobozokat hajtogatni kell, ezt viszont nem, ezzel időt és erőforrást spórol meg a cég, amely az új dobozt használja. A doboz állítólag segít megőrizni a pizza ropogós állagát 120 órás hőmegőrző tulajdonsága miatt. Ha már nincs szükségünk rá, a doboz 90 nap alatt komposztálható. A doboz multifunkciós, alját 232 Celsius-fokos hőmérsékletig lehet használni melegítésre is, tetejét pedig tálként. Gyapjúcsomagolás 2009-ben az angliai Woolcool olyan csomagolási megoldást talált ki, amely hőérzékeny, és 100 százalékban gyapjúalapú, s elsősorban élelmiszerek és más hőmérsékletérzékeny (értsd: romlandó) termékek csomagolására használják. A gyapjú 100 százalékban biológiailag lebomló, és a nyírásnál keletkező maradékból gyártják, miután átöblítették, kimosták és perforált polietilén csomagolásban helyezték. Újrahasznosítása épületek szigetelőanyagaként, autók szigeteléseként vagy háziállatalomként lehetséges. A teljes cikk itt olvasható. | |
|