Univerzális igazság, hogy a grillen minden finomabb lesz – ez pedig még a szokásos, unalomig használt zöldségeinkre is igaz.
A lángnyelvek melegében, a füstfátyol ölelésében a textúrák varázslatos átalakuláson esnek át: a forróság karamellizálja a zöldségekben természetesen megtalálható cukrokat, intenzívebbé változtatja az ízüket, és mindent áthat az az isteni, füstös aroma.
Rég tudjuk már, hogy a nagy, nehéz húsokat a sütögetést követő lakomán jól ellensúlyozzák az üdítő gyümölcsök és az élettel teli zöldségek, amelyeket azonban lehet új, izgalmas módon is kínálni. A neves hazai portál a következő köreteket ajánlja a Thrillistre hivatkozva:
Fokhagymavajas, grillezett gomba
Ha a társaság legalább annyira lusta, mint amilyen éhes, akkor a grillezett gombával nem tudunk mellélőni.
Nem elég, hogy a gombát általában mind a húsevők, mind a vegák szeretik, de ehhez a recepthez például elég egy maréknyi alapanyag, és az étel alig öt perc alatt előkészíthető.
Ha viszont van idő a gomba marinálására is, azzal maximalizálhatjuk az ízeket és a szaftosságot.
Bár az eredeti receptben tamari, egy gluténmentes szójaszósz típus szerepel, ha a glutén nem jelent gondot, nyugodtan használhatunk sima szójaszószt is – adjuk hozzá a gombát, az olajat, és máris elvégeztük a munka 90 százalékát. Használhatunk fehér és barna csiperkét, az étel úgy is finom lesz, de ha többféle gombából készítjük, még ízletesebb.
Hozzávalók:
- 450 g gomba (legjobb vegyesen)
- 6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 4 ek vaj
- 4 ek tamari/szójaszósz
- 3 ek étolaj
- friss petrezselyem, felaprítva
Elkészítés:
A szószt és az olajat egy kis tálban keverjük el, majd szórjuk bele a megtisztított gombákat, hogy jól bevonja a fejeket. Forgassuk át, fedjük le, és hagyjuk állni legalább 30 percig, de akár egész éjszakára is. Egy serpenyőben olvasszunk vajat, adjuk hozzá a fokhagymát, és kissé pirítsuk meg, hogy az illóolaj felszabaduljon, majd húzzuk le a tűzről. A gombafejeket tűzzük saslikpálcákra, hevítsük fel a grillt. A gombát tegyük a grillre, gyakran forgassuk, és időről időre kenjük meg a fűszervajjal. Nagyjából 4-5 perc alatt elkészül. Tálaláskor a grillezett gombát csepegtessük meg még egy kis fokhagymás vajjal, és szórjunk rá friss petrezselymet.