Biztonsági szakértőknek rendkívül súlyos sebezhetőségeket sikerült azonosítaniuk a számos Android telefonban használt Snapdragon chipkészletben. A Qualcomm által gyártott lapkákban azonosított hibák kihasználásával ugyanis támadók gyakorlatilag korlátlan ellenőrzést szerezhetnek a készülékek felett.

Utóbbit aztán arra használhatják fel, hogy titokban hang- vagy videófelvételeket is készítsenek a mobilokkal, vagy tetszőleges adatot ellopjanak azokról vagy éppen elhelyezzenek és módosítsanak azokon. Ráadásul a készülékekre csempészett kártevők vagy kémprogramok a hibáknak köszönhetően teljesen elrejtőzhetnek a rendszerszoftver és a vírusirtók elől is, így gyakorlatilag eltávolíthatatlanná válhatnak a telefonokról.

Az Achilles-nek elnevezett sebezhetőségek a becslések szerint több mint 1 milliárd, jelenleg használatban lévő androidos telefon, táblagépet és más eszközt érinthetnek. A kutatók szerint itt összesen több mint 400 különböző problémáról van szó, amiket azonban összesen 6 különböző biztonsági értesítőben foglaltak össze, CVE-2020-11201 és CVE-2020-11209 között.

A Qualcomm a hibák létét elismerte, de arról, hogy javítást adna ki azokra, egyelőre nincs hír. Ráadásul ha ő meg is tenné ezt, azt a készülékekre akkor is csak a telefongyártók tudnák eljuttatni firmware-frissítések formájában, amire nyilván régebbi mobilok esetében esély sincs.