A Microsoft kedden, ehavi foltnapján ismét kitett magáért, és egy brutális méretű, nem kevesebb mint 123 sebezhetőséget lezáró foltcsomagot adott ki Windows-okhoz és azon futó más szoftvereihez. A most javított hibák között van egy rendkívül veszélyes is, aminek kihasználásával egy világméretű féregjárványt is elindíthatnak majd hackerek az esetleg foltozatlanul hagyott gépek között.

Legalábbis ezt állítja a sebezhetőséghez kapcsolódóan kiadott biztonsági értesítőjében a Microsoft, amiből az is kiderül, hogy a veszélyes sérülékenység a Windows kiszolgálók DNS szolgáltatásában bújik meg, valamint, hogy kihasználásával a támadók tetszőleges kódok futtatására kaphatnak lehetőséget a sebezhető gépeken, méghozzá a legmagasabb szintű, ún. Local System fiók jogosultságai miatt.

Ez utóbbi sajátosságai azok, amik a hibát rendkívül veszélyessé teszik - ez ugyanis azt jelenti, hogy a felhasználó beavatkozása nélkül lehet kihasználásával a sebezhető gépeket megtámadni. Mivel ráadásul a Windows Server-ek általában nagysebességű internet-elérésekkel is rendelkeznek, megfertőződésük esetén könnyen indíthatnak betörési kísérletet más gépekre is, ezáltal kirobbantva a korábban említett féregjárványt egymás között.

A sebezhetőség kapcsán az egyetlen jó hír, hogy az a Windows-ok asztali kiadásait (tehát a Windows 7-et, 8-at és 10-et) nem érintik - így az otthoni felhasználóknak ez a hiba miatt nem kell aggódniuk. Ugyanakkor a most lezárt 123 sebezhetőség között több olyan másik is van, ami viszont az ő gépeiken is megtalálható, emiatt pedig számukra is minél előbb javasolt a frissen megjelent foltcsomag feltelepítése a Windows Update-en keresztül.