Hétfő, 2021-09-27, 02:26:43
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4954]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [140]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [252]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [250]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [672]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [949]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [19]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [2799]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [31]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1047]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [125]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2136]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1170]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [91]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3378]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [775]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1958]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [307]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2721]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [40]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 6
    Vendégek: 6
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2014 » Január » 12 » Narancsot, citromot, lime-ot a sütibe!
    10:35:46
    Narancsot, citromot, lime-ot a sütibe!
    Forrás: Kiskegyed | 2014.01.11.

    Mindhárom déligyümölcs kitűnő C-vitamin forrás – nyersen fogyasztva és sütemények krémébe keverve egyaránt. És még finom is.


    Télen szinte mindegyik déligyümölcs kapható a boltokban, amikor hazai termesztésű friss gyümölcsök már csak korlátozott mennyiségben kaphatók.

    Hármójuk közül talán a narancs tűnik a legjobbnak (magas beltartalma és alacsony ára miatt), ugyanakkor mindhárom gyümölcsből remek desszert készíthető.


    Moszkauer (narancsgrillázs) alaprecept


    Hozzávalók:
    15 dkg darált mandula, dió vagy mogyoró, 15 dkg procukor, 5 dkg vaj, 1 dl habtejszín, 1 csapott evőkanál finomliszt (2 dkg), 7-8 dkg egészen finomra aprított kandírozott narancshéj; a bevonathoz: 10 dkg csokoládé
    2 dkg vaj

    Elkészítés:
    A hozzávalókat - a liszt kivételével - tapadásmentes lábosba mérjük, alaposan elkeverjük, majd közepes erősségű lángon felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és azonnal hozzákeverjük az átszitált lisztet. Kissé hűlni hagyjuk.

    Moszkauer (narancsgrillázs) alapreceptA sütőt 170 fokra előmelegítjük. Két, méretes tepsit sütőpapírral borítunk. A már langyos masszából vízbe mártott teáskanál segítségével nagyjából diónyi halmokat porciózunk az előkészített tepsire, egymástól legalább 3-4 cm távolságra. A kanál vízbe mártott hátával kissé elegyengetjük. Nagyjából 12-15 perc alatt világosra sütjük. Akkor készült el, ha a halmok szépen elterültek, a szélük csipkézett mintázatot ölt.

    A még meleg moszkauerek könnyen hajlíthatók, így ha nem lettek volna szabályosak, a szélein óvatosan kicsit igazíthatunk is, de óvatosan, mert könnyen törik.

    A kissé megszilárdult lapokat leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra emeljük őket úgy, hogy mindegyiket megfordítjuk. A lapos, egyenes felük nézzen felfelé. Amikor kihűltek és megszilárdultak, a csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk. Mindegyik lapocska tetejét bevonjuk a csokoládéval. Ha kedvünk van, egy villa hátuljával hullámvonalakat rajzolhatunk bele, így nyerik el jellegzetes mintázatukat.

    A moszkauert elkészíthetjük finomra aprított kandírozott citrom- vagy lime héjával is.


    Máktorta citrusos mascarpone krémmelMáktorta citrusos mascarpone krémmel

    Hozzávalók:
    a tésztához: 2 tojás, 1 db alma, 2 dl kefir, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál darált mák, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, kevés só, 1/2 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, a krémhez: 30 dkg mascarpone sajtkrém, 1 dl habtejszín, 1 csomag lapzselatin, 2 db citrom héja és leve, 1 db narancs héja, 2 csomag Bourbon vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, a díszítéshez: pár szem gyümölcs, néhány kandírozott narancshéj


    Elkészítés:
    A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, kevés cukorral a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk az olajat, a cukrokat, pici sót, az olajat és a fahéjat, jól kikeverjük, majd belereszeljük nagyobb lyukú reszelőn az almát, hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd a búzadarát, a mákot és a kefirt. Összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is.

    A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Egy nagyobb 28 cm-es tortaformát zsírpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát. A sütőbe tesszük, és kb. 12 perc alatt megsütjük, majd leveszem róla a karimát, és hagyjuk kihűlni.

    A krémhez a habtejszínt felverjük. Egy másik tálban a zselatinlapokat pár percre beáztatjuk, kinyomkodjuk.

    Egy nagyobb tálba belefacsarjuk a citromok levét, hozzáadjuk a reszelt héjukat, a cukrokat, ehhez adjuk a kinyomkodott zselatint, és a mikróban fél percet melegítünk rajta. Kivesszük, átkeverjük, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, a mascarpone krémet és a felvert tejszínhabot is belekeverjük.

    A kihűlt mákos tészta köré visszatesszük a karimát, és belekanalazzuk a citrusos mascarpone krémet. Gyümölccsel, kandírozott narancshéj darabokkal díszítjük és néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni.


    Citromos-joghurtos muffin

    Hozzávalók:

    26 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 15 dkg cukor, 1 citrom, 2 dl citromos joghurt, 2 tojás, 0,5 dl olaj

    Elkészítés:

    Elkeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát a cukorral és a citrom reszelt héjával. Egy másik tálban a tojást kissé felverjük, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és a citrom levét, majd a lisztes keverékhez vegyítjük. Muffinformába adagoljuk, és közepes hőfokon, előmelegített sütőbe megsütjük.

    10 dkg porcukorból és 2 evőkanál citromlével mázat készíthetünk, és még melgen a tetejére kenhetjük.


    Lime-matcha kekszLime-matcha keksz

    Hozzávalók:
    8 dkg porcukor, 2 teáskanál matcha zöldteapor (bioboltban kapható), 3 lime, 15 dkg hideg vaj, 1 csipet só, 20 dkg liszt, 3,5 dkg keményítő, 3 tojássárgája, 7,5 dkg kristálycukor


    Elkészítés:
    A porcukrot alaposan elkeverjük a zöldteával. Megmosunk 1 lime-ot forró vízben, lereszeljük le a héját. A vajat apró kockákra vágjuk fel, a porcukros keverékhez adjuk a reszelt lime-héjjal és egy csipet sóval együtt. Egy konyhai aprítógépben addig keverjük, amíg élénkzöld masszát kapunk, ha nem lenne csomómentes, egy kézi mixerrel rásegíthetünk, és lazításként hozzáadjuk a tojásokat. A legvégén adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt, amit alaposan beledolgozunk. A tésztánkat 2 egyenlő részre osztjuk, és egy-egy ujjnyi vastag lapot formázunk belőle. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük legalább 1 órát (de akár 2 napra előre is lehet vele dolgozni!).

    A sütőt 170 fokosra melegítjük, és a tepsit sütőpapírral kibéleljük.

    A maradék lime-okat szintén megmossuk, lereszeljük a héjukat, és egy mozsárban egy evőkanál kristálycukorral alaposan összedolgozzuk, majd a többi kristálycukorral elkeverjük egy nagy tálban.

    A tiszta munkafelületet belisztezzük, kinyújtjuk a tésztát. Tetszőleges formázóval kiszúrjuk a kekszeket. Ezután óvatosan megforgatjuk a kiszúrt tésztát a lime-os cukorban (lehet az egészet, vagy csak az oldalát), ha nem tapadna, akkor tojásfehérjével megkenhetjük a tészta felületét.

    A sütőtálcára helyezzük őket, és a sütő középső részén 10-15 perc alatt (vastagságtól függően) készre sütjük. Akkor van kész, ha teljesen átsült, de nem kezdett el barnulni. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
    Olyan tárolóba tegyük, ami nem látszik át, így szép zöld színét tovább megtartja!


    Narancsos csokimousse karamellizált dióvalNarancsos csokimousse karamellizált dióval

    Hozzávalók:
    15 dkg étcsokoládé (lehetőség szerint 70% kakaótartalmú), 4 egész tojás, szétválasztva + 2 tojásfehérje, 4-6 evőkanál habtejszín (hűtött), 3 evőkanál Cointreau (narancslikőr), 1 narancs reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor vagy kevés cukor + 1/2 rúd vanília kikapart belseje, 2 közepes zöldalma, 5 dkg dió, 5 dkg kristálycukor

    Elkészítés:

    Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, a fehérjét (az összeset !) pedig kemény habbá verjük.

    Vízgőz fölött megolvasztjuk a kockákra tört csokoládét. Hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ebbe a masszába óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék kemény habját és a felvert tejszínt. Hozzáadjuk a narancslikőrt és a reszelt narancshéjat.

    Üvegpoharakba kanalazzuk, és a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, illetve kellő állagú legyen (lehetőség szerint néhány órát álljon a hűtőben).

    A diót durvára aprítjuk, egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Egy sütőpaprírra kiöntjük. A serpenyőt tisztára törölve ugyanebben kevés karamellt készítünk cukorból és egy korty vízből. A folyékony karamellt a dióra csurgatjuk. Hagyjuk kidermedni, majd késsel vagy darálóval aprítjuk.

    A zöldalmát apró kokákra vágjuk – héjával együtt!

    Fogyasztás előtt a mousse tetéjét megszórjuk a friss zöldalmával és a dióval.


    Narancsos roládNarancsos rolád

    Hozzávalók:
    a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 1 narancs reszelt héja, só, a kakaós piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál liszt, 1,5 evőkanál kakaópor, fél csomag sütőpor, só; a krémhez: 3 dl tej, 3 kanál liszt, 10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt narancshéj; a tetejére: tortabevonó


    Elkészítés:
    Őzgerincformában piskótát sütünk a narancshéjjal ízesítve. Ezután egy lapos tepsiben a 3 tojásból kakaós piskótát sütünk. Ha kisült, azonnal feltekerjük, és úgy hűtjük ki.

    A krémhez 3 dl tejből, 3 kanál liszttel, 10 dkg cukorral krémet főzünk. 10 dkg margarinnal, 1 csomag vaníliás cukorral és a jól megmosott narancs reszelt héjával habosra keverjük.

    Az őzgerincben sütött piskótát hosszában 3 helyen bevágjuk átlósan aközepe felé, narancscikk formára. Krémet töltünk bele, majd a külső részt is bekenjük krémmel, és ráborítjuk a barna piskótát.

    Olvasztott csokival öntjük le, díszíthetjük cukrozott narancshéjjal.  


    Még több recept a Mindmegettén>>

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 424 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): citrom, recept, narancs, receptek, sütemények, krémek, Lime | Helyezés: 0.0/0