Csütörtök, 2024-04-25, 14:51:55
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2013 » Szeptember » 27 » Ne turmixoljuk, törjük a krumplit!
    10:55:40
    Ne turmixoljuk, törjük a krumplit!
    Forrás: Táfelspicc | 2013.08.27.

    A krumplipüré nem különösebben bonyolult köret, ÉS ha elég vajat használunk hozzá, már meg is van, de hogy mitől lesz igazán élményszámba menő, profi alkotás, arra Litauszki Zsolt, a Baltazár séfje mond pár tuti tippet.

    Nyilván senki nem gondolta ennek az ellenkezőjét, de ha esetleg mégis, gyorsan szögezzük le: nem mindegy, milyen krumplit használunk. Ne gondoljuk, hogy csak azért, mert úgyis püré lesz belőle, nem számít, hogy milyen az állaga annak a krumplinak, mennyire lisztes.

    „Már vannak kifejezetten püréburgonyák is, amire nagyon sokan esküsznek, vagy ott az első sorban salátának használatos kifliburgonya (például a somogyi, vagy a francia eredetű la ratte), ami kitűnő alap püréhez is, de én magam inkább az Ella vagy a Ditta fajtákat szeretem. Ezek általában jó nagyok, és lisztesek, jól fölveszik a tejet, vajat. Német nyelvterületen megkülönböztetik a speckig és a mehlig burgonyákat. Utóbbit használják gombócokhoz, pürékhez, gnocchinak. A speckiget, azaz szalonnásat (a szalonnás itt az állagára vonatkozik) pedig salátának, pirított buronyának, egytálételekhez”. – mondja Litauszki.


    Forrás: AFP

    A pürét kétféle módon lehet készíteni, az egyiknél a krumplit héjában főzzük meg, hagyjuk kihűlni, és csak másnap dolgozzuk fel. A másiknál a hámozott burgonyát gőz fölött megfőzzük, ha megpuhult, rápirítunk egy kicsit sütőben, hogy semennyi víz ne maradjon benne, lehetőleg legyen csontszáraz, és ezzel dolgozunk. Mindkét módszerrel ugyanolyan jó pürét kapunk végül, minden azon múlik, hogy az embernek mennyi ideje van.

    Turmixolni tilos

    A robotgépet, elő se vegyük: a burgonyapüréhez az alapot nem szabad turmixolni, mert attól lesz gumis. Szépen össze kell törni, és aztán bekeverni. Ha töröm, akkor tudok játszani az állagokkal is, hagyhatom egy kicsit csomósra, rusztikusabbra, vagy eldolgozhatom teljesen simára is.”

    A vaj kikerülhetetlen, de hogy mennyit használunk, az ízlés kérdése. Vannak, akik egy kiló burgonyához fél kiló vajat számolnak (pl. Joel Robuchon, neves francia szakács), de van, akinek ez már túl sok. A vaj mellett tejszínre semmi szükség, tejet viszont tegyünk bele, a mennyiség itt is attól függ, milyen állagot szeretnénk. Ha a hígabb pürét kedveljük, akkor többet, ha a szilárdabbat, akkor mellőzhetjük is, mert a kellően kikevert vaj elég krémessé teszi.

    A krumplipürét érdemes lehet gazdagítani is: cékla- vagy sütőtökpüré nagyon jó hozzá ízben és állagban is, de más zöldségek püréjével is érdemes megpróbálni. A klasszikus burgonya-zeller páros itt is működik, csak arra vigyázzunk, hogy utóbbit ne vigyük túlzásba.

    További tippek:

    • A főzővízbe nyugodtan tegyünk fűszereket, már ezzel lehet finoman ízesíteni a burgonyát. Babérlevél, bors, fokhagyma jól illik hozzá.
    • A kész burgonyát tilos hideg vízzel leöblíteni, mert akkor taknyosodik, rossz lesz az állaga. Hagyni kell, hadd gőzölje ki magát. 
    • A püré melegítése igazi kínszenvedés tud lenni, folyton kavargatni kell, nagyon lassan szabad csak, nehogy odakapjon. Mindezt elkerülhetjük, ha vízfürdő fölé tesszük egy edénybe, és gőz fölött melegítjük. 
    • A vaj egy részét kiválthatjuk kacsazsírral vagy füstölt szalonna zsírjával is.
    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 727 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): krumplipüré, burgonya, receptek, krumpli | Helyezés: 0.0/0