Bár a Chrome-ot asztali gépen vagy laptopon futtató felhasználók legtöbbje vélhetően fixdíjas interneten át böngészi a webet, aki mégsem, az felkészülhet arra, hogy a jövőben előbb fogja kimeríteni adatkeretét, mint eddig tette. A Google ugyanis a napokban bejelentette, hogy megszünteti a sávszélességgel spóroló Data Saver kiterjesztésének támogatását asztali böngészőjében.

A kiterjesztés a keresőóriás szervereinek segítségével tudta jelentős mértékben csökkenti azt az adatmennyiséget, amit a felhasználóknak egy-egy weboldalt megnézéséhez le kellett tölteniük. A Data Saver módban ugyanis a Chrome nem közvetlenül kérte le az oldalakat az azokat kiszolgáló szerverektől, hanem a Google gépein átfuttatva, amik előtömörítették az adatokat részére - így sokkal kevesebb adatot kellett végül a felhasználó korlátos kapcsolatán át lehúznia.

A Google azonban most megszünteti ezt a lehetőséget a Chrome asztali kiadásában, ami miatt annak adatforgalma jelentős mértékben megnövekedhet majd. A változás ugyanakkor nem érinti a Chrome mobilos kiadását, ahol továbbra is elérhető lesz a "spórolós" mód is - igaz, a jövőben a Data Saver helyett Lite néven.