Csütörtök, 2024-11-14, 07:45:24
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 332
    Vendégek: 331
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » November » 28 » Nem görcsös kapkodás, ünnepvárás
    06:56:22
    Nem görcsös kapkodás, ünnepvárás

    Forrás: [origo] | Halmos Mónika | 2015.11.27.

    Az advent nem azt jelenti, hogy leporoljuk a tavalyról eltett adventi koszorút, kiakasztjuk az Xmas feliratokat az ajtóra, majd fellógatjuk a műanyag Mikulást az ereszre.

    Az advent azt is jelenthetné, hogy lelkiekben felkészülve, apró kis kockákból, ki lépésekkel összerakjuk a tökéletes karácsonyi hangulatot négy hét alatt. Ebbe sok minden belefér, akár egy kis utazás, akár a főzés, sütibe csomagolt szeretet is. 

    A meghitt és romantikus karácsonyváró varázslatok inkább csak a mesében léteznek. A valóság az, hogy a

    munka, a kötelező év végi céges bulik, az iskolai és óvodai ünnepségek közepette egyszerűen elmegy mellettünk az ünnep.

    Mire felsorakoznak a bejglirudak, összeáll a halászlé, minden ajándék kipipálva, becsomagolva, és áll a fa, addigra ránk tör az csömör. Az angyalszárnyak suhanását sem kívánjuk, csak egy ágyat. Pedig lehet másként.

    Lássunk hozzá máris! Nem kell ehhez különösebb előkészület, egyszerűen üljünk le, beszéljük meg saját magunkkal: idén nem lesz idegtépő rohangálás decemberben. Naponta tegyünk egy lépést az ünnep felé. És ha nem lesz minden kész? Akkor is eljön és szép lesz a karácsony. 

    Koszorú, idén másképpen

    Ne vegyünk műanyagot a boltban
    Forrás: Halmos Mónika

    Az adventi koszorú lehet idén mézesből, kicsit más, kicsit újszerű, igazi három az egyben: mert dekoráció, sütemény és lehet ajándék is! Kellemes az illata, és

    ha a küldetése véget ért, egy csésze tea vagy egy pohár bor mellett is remek csemege.

    Hozzávalók: 

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg méz
    • 10 dkg cukor
    • 5 dkg vaj
    • 2 tojássárgája
    • 1 kiskanál szódabikarbóna
    • kb. 0,5 dl tej
    • 1 kiskanál mézessütemény-fűszerkeverék
    • reszelt citromhéj

    a díszítéshez:

    • 2 tojásfehérje
    • kb. 15 dkg porcukor
    • magvak

    Elkészítési idő: 120 perc + pihentetés és sütés

    A tésztához valókat egy nagy tálban kézzel alaposan összedolgozzuk. Először ragacsos lesz a massza, de azután szépen összeáll. Fóliába csomagolva legalább 2 órára behűtjük, de az sem baj, ha több napot pihen a hűtőben. A tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, és a megfelelő formákat éles késsel kivágjuk.

    Praktikus, ha előbb készítünk hozzá papírsablont.

    A mécseseknek megfelelő méretű pogácsaszaggatóval készíthetünk mélyedést a tésztába. A kivágott formákat sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és 170 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha kihűltek, összeállítjuk a mézes művet.

     

    Játszhatunk a mintákkal
    Forrás: Halmos Mónika

    A tojásfehérjéket annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszává váljon. Ezzel ragaszthatjuk egymáshoz a mézesdarabokat. A cukormázat kicsi nyomózsákba töltve, kicifrázzuk a mézet, és ennek segítségével ragasztjuk rá a magvakat is.

    Négy vagy nyolc nagyobb szív alakú mézesből érdekes és egyszerű adventi dísz készülhet. 

    Ha van otthon egy régi mézeskalácsrecept, természetesen azt is bátran használhatják! 

    Adventi sütinaptár 

    Van egy szuper receptünk, amelyet minden évben megsütünk. Gyerekekkel az igazi díszíteni, imádják. A tészta néhány napnyi állás után lesz igazán jóízű. Nagy lelkierő szükséges ahhoz, hogy el ne csemegézzük már az első napokban az egész tálcányi süteményt, de ha megálljuk, napról napra „kerekebb” lesz az íze!

    Adventi édesség
    Forrás: Halmos Mónika

    Hozzávalók:

    • 40 dkg méz
    • 0,5 dl narancslé
    • 12 dkg barna cukor
    • 0,5 dl rum
    • 10 g szalalkáli
    • 10 dkg aszalt barack
    • 5 dkg mazsola
    • 10 dkg durvára vágott dió
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér, kardamom, fahéj és szegfűszeg
    • 1 evőkanál kakaópor
    • 1 citrom reszelt sárga héja
    • 60 dkg liszt

    a díszítéshez:

    • 20 dkg étcsokoládé
    • 15 dkg marcipán
    • aszalt gyümölcsök, mandula

    Elkészítési idő: 120 perc + pihentetés és sütés

    A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a barna cukrot, és simára elkeverjük. A rumban feloldjuk a szalalkálit. Az aszalt barackot apróra vagdaljuk, majd a mazsolával, a dióval és a fűszerekkel együtt a cukros mézhez adjuk.

    Beleöntjük a feloldott szalalkálit, és apránként beledolgozunk 40 dkg lisztet. A masszát fóliával lefedve egy napon át szobahőmérsékleten pihentetjük. Másnap a maradék liszttel összegyúrjuk. Két lisztezett sütőpír között fél cm vastagon kb. 30 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk. A fölső papírt lehúzzuk, és az alsóval együtt a tésztát a tepsibe húzzuk.

    Használjunk sodrófát!
    Forrás: Halmos Mónika

    A tetejét vizes ecsettel elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt megsütjük. Még melegen kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágjuk, 42-48 darab lesz belőle. Ha tésztadarabok kihűltek, gőz felett megolvasztott csokoládéval vastagon bevonjuk a tetejét. A marcipánmasszát porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk, és a napok számait kivágjuk (kiszúrjuk), és ráhelyezzük 24 tésztadarab tetejére. A maradék marcipánból és aszalt gyümölcsből kedvünk szerint díszítjük a süteményeket. Porcukorral meghintett, nagyobb tálcán szépen elrendezzük. 

    Adventi kalácskoszorú

    A végén biztos elfogy
    Forrás: Halmos Mónika

    A kalácsból készült adventi koszorú ajándékba is tökéletes, vagy egy ünnepi ebédhez egy decemberi vasárnapon. 

    Hozzávalók:

    • 25 dkg túró
    • 1 tojás
    • 12 dkg cukor
    • 40 dkg liszt
    • 1 dl olaj
    • 1 kiskanálnyi mézeskalács-fűszer
    • 1 csomag sütőpor
    • 10 dkg durvára vágott dió
    • 15-20 dkg aszalt gyümölcs

    a tetejére

    • fél dl tej
    • 1 evőkanál szezámmag
    • 2 evőkanál lekvár
    • pici rum
    • 15 dkg marcipánmassza
    • 4 szem mandula

    Elkészítési idő: 30 perc + sütés

    A túrót áttörjük, hozzáadjuk az olajat, az egész tojást, a cukrot, a fűszert, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan összegyúrjuk, majd a durvára vágott diót és az apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt is beledolgozzuk. A tésztacipót elfelezzük, és egyenként szép hosszú rúddá sodorjuk.  Összecsavarjuk, és koszorúba kanyarítva sütőpapírral borított tepsire fektetjük. Tejjel megkenjük, szezámmagot szórunk a tetejére, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha kihűlt, meleg, rumos lekvárral „kifényezzük”.

    Díszítésként marcipánból formált gyertyákat állítunk rá.

    A fehér marcipánmasszát színezhetjük is: málnaszörppel, fahéjjal, kakaóval, reszelt narancshéjjal, kurkumával. 

    Ünnepi gyümölcskenyér

    Gyümölcskenyerünknek minden évben csodájára járnak a barátaink. Megéri a fáradságot, és jó előre elkészíthető, mert

    hosszú ideig eltartható, és minél tovább áll, ízei annál inkább összeérnek.

    Teával, forralt borral vagy adventi punccsal igazi csemege a hosszú téli estéken vagy a reggeli kávé mellé. Édes zamatát a nagy mennyiségű aszalt gyümölcs adja.

    A tél kedvence a gyümölcskenyér
    Forrás: Halmos Mónika

    Hozzávalók:

    • 10 dkg dió
    • 10 dkg mandula
    • 20 dkg aszalt barack
    • 30 dkg aszalt szilva
    • 10 dkg aszalt almakocka
    • 20 dkg mazsola
    • 0,5 dl szilvapálinka
    • 0,5 dl citromlé
    • 2 dl víz
    • 10 dkg zabpehely
    • 3 evőkanál cukor
    • 20 dkg finomliszt
    • 1 evőkanál mézessütemény-fűszer

    a tésztához:

    • 20 dkg liszt
    • 3 evőkanál zabkorpa
    • 1 dl víz
    • 2 dkg elmorzsolt élesztő
    • csipetnyi só
    • 2 kiskanál cukor
    • a mázhoz: 15 dkg porcukor, fél citrom leve

    Elkészítési idő: 40 perc + áztatás, kelesztés és sütés

    Az aszalt gyümölcsöket kockára vágjuk, és a mazsolával együtt 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, a levét félre tesszük. A diót, a mandulát meg a mogyorót durvára aprítjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. (A vizet az áztatóléből merjük hozzá.) 

    A tésztához valókat bedagasztjuk, és langyos helyen 1 órán át kelesztjük. Azután a gyümölcsös masszával összegyúrjuk, és két hosszúkás cipóvá formáljuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és további 1 órán át kelesztjük. 

    Vízzel megkenjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorból és a citromléből kevert mázzal bekenjük. Vékonyan szeleteljük, és mindig épp csak amennyit, amennyi elfogy. 

    Játsszunk a gyerekekkel!

    Nem csak a gyerekek élvezik, ha együtt játszunk velük
    Forrás: Halmos Mónika

    Almából és aszalt gyümölcsökből jópofa figurákat készíthetünk a gyerekekkel. A Mikulás-váró estén is jó muri! Ehhez szükségünk lesz szép, mosolygós almákra, aszalt gyümölcsökre, kemény birsalmasajtra, földimogyoróra, szegfűszegre, fogpiszkálóra.

    A figurák testét az alma adja, amit aszalt almakarikára állíthatunk, ha netán el akarna dőlni.

    A fogpiszkáló segítségével illeszthetjük rá a fejet aszalt barackból, datolyából, erre a sapkát, ami lehet félbevágott füge, esetleg aszalt szilva. A földimogyoró-kezeket is fogpiszkáló tarthatja. A gombok, a szemek szegfűszegből készülnek, és az apróbb „alkatrészeket”, díszítőket is szegfűszeggel tűzhetjük oda. A mókás figurák teamécsessel kivilágított kockacukorvárban várhatják, míg elcsemegézzük őket. 

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 594 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): ünnepi, kalácskoszorú, recept, adventi, gyümölcskenyér, Advent, sütinaptár, karácsony, kalács, receptek | Helyezés: 0.0/0