Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
06:56:22 Nem görcsös kapkodás, ünnepvárás | |
Forrás: [origo] | Halmos Mónika | 2015.11.27. Az advent nem azt jelenti, hogy leporoljuk a tavalyról eltett adventi koszorút, kiakasztjuk az Xmas feliratokat az ajtóra, majd fellógatjuk a műanyag Mikulást az ereszre. Az advent azt is jelenthetné, hogy lelkiekben felkészülve, apró kis kockákból, ki lépésekkel összerakjuk a tökéletes karácsonyi hangulatot négy hét alatt. Ebbe sok minden belefér, akár egy kis utazás, akár a főzés, sütibe csomagolt szeretet is. A meghitt és romantikus karácsonyváró varázslatok inkább csak a mesében léteznek. A valóság az, hogy a munka, a kötelező év végi céges bulik, az iskolai és óvodai ünnepségek közepette egyszerűen elmegy mellettünk az ünnep.Mire felsorakoznak a bejglirudak, összeáll a halászlé, minden ajándék kipipálva, becsomagolva, és áll a fa, addigra ránk tör az csömör. Az angyalszárnyak suhanását sem kívánjuk, csak egy ágyat. Pedig lehet másként. Lássunk hozzá máris! Nem kell ehhez különösebb előkészület, egyszerűen üljünk le, beszéljük meg saját magunkkal: idén nem lesz idegtépő rohangálás decemberben. Naponta tegyünk egy lépést az ünnep felé. És ha nem lesz minden kész? Akkor is eljön és szép lesz a karácsony. Koszorú, idén másképpenNe vegyünk műanyagot a boltban Az adventi koszorú lehet idén mézesből, kicsit más, kicsit újszerű, igazi három az egyben: mert dekoráció, sütemény és lehet ajándék is! Kellemes az illata, és ha a küldetése véget ért, egy csésze tea vagy egy pohár bor mellett is remek csemege.Hozzávalók:
a díszítéshez:
Elkészítési idő: 120 perc + pihentetés és sütés A tésztához valókat egy nagy tálban kézzel alaposan összedolgozzuk. Először ragacsos lesz a massza, de azután szépen összeáll. Fóliába csomagolva legalább 2 órára behűtjük, de az sem baj, ha több napot pihen a hűtőben. A tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, és a megfelelő formákat éles késsel kivágjuk. Praktikus, ha előbb készítünk hozzá papírsablont.A mécseseknek megfelelő méretű pogácsaszaggatóval készíthetünk mélyedést a tésztába. A kivágott formákat sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és 170 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha kihűltek, összeállítjuk a mézes művet.
Játszhatunk a mintákkal A tojásfehérjéket annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszává váljon. Ezzel ragaszthatjuk egymáshoz a mézesdarabokat. A cukormázat kicsi nyomózsákba töltve, kicifrázzuk a mézet, és ennek segítségével ragasztjuk rá a magvakat is. Négy vagy nyolc nagyobb szív alakú mézesből érdekes és egyszerű adventi dísz készülhet.Ha van otthon egy régi mézeskalácsrecept, természetesen azt is bátran használhatják! Adventi sütinaptárVan egy szuper receptünk, amelyet minden évben megsütünk. Gyerekekkel az igazi díszíteni, imádják. A tészta néhány napnyi állás után lesz igazán jóízű. Nagy lelkierő szükséges ahhoz, hogy el ne csemegézzük már az első napokban az egész tálcányi süteményt, de ha megálljuk, napról napra „kerekebb” lesz az íze! Adventi édesség Hozzávalók:
a díszítéshez:
Elkészítési idő: 120 perc + pihentetés és sütés A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a barna cukrot, és simára elkeverjük. A rumban feloldjuk a szalalkálit. Az aszalt barackot apróra vagdaljuk, majd a mazsolával, a dióval és a fűszerekkel együtt a cukros mézhez adjuk. Beleöntjük a feloldott szalalkálit, és apránként beledolgozunk 40 dkg lisztet. A masszát fóliával lefedve egy napon át szobahőmérsékleten pihentetjük. Másnap a maradék liszttel összegyúrjuk. Két lisztezett sütőpír között fél cm vastagon kb. 30 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk. A fölső papírt lehúzzuk, és az alsóval együtt a tésztát a tepsibe húzzuk. Használjunk sodrófát! A tetejét vizes ecsettel elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt megsütjük. Még melegen kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágjuk, 42-48 darab lesz belőle. Ha tésztadarabok kihűltek, gőz felett megolvasztott csokoládéval vastagon bevonjuk a tetejét. A marcipánmasszát porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk, és a napok számait kivágjuk (kiszúrjuk), és ráhelyezzük 24 tésztadarab tetejére. A maradék marcipánból és aszalt gyümölcsből kedvünk szerint díszítjük a süteményeket. Porcukorral meghintett, nagyobb tálcán szépen elrendezzük. Adventi kalácskoszorúA végén biztos elfogy A kalácsból készült adventi koszorú ajándékba is tökéletes, vagy egy ünnepi ebédhez egy decemberi vasárnapon. Hozzávalók:
a tetejére
Elkészítési idő: 30 perc + sütés A túrót áttörjük, hozzáadjuk az olajat, az egész tojást, a cukrot, a fűszert, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan összegyúrjuk, majd a durvára vágott diót és az apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt is beledolgozzuk. A tésztacipót elfelezzük, és egyenként szép hosszú rúddá sodorjuk. Összecsavarjuk, és koszorúba kanyarítva sütőpapírral borított tepsire fektetjük. Tejjel megkenjük, szezámmagot szórunk a tetejére, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha kihűlt, meleg, rumos lekvárral „kifényezzük”. Díszítésként marcipánból formált gyertyákat állítunk rá.A fehér marcipánmasszát színezhetjük is: málnaszörppel, fahéjjal, kakaóval, reszelt narancshéjjal, kurkumával. Ünnepi gyümölcskenyérGyümölcskenyerünknek minden évben csodájára járnak a barátaink. Megéri a fáradságot, és jó előre elkészíthető, mert hosszú ideig eltartható, és minél tovább áll, ízei annál inkább összeérnek.Teával, forralt borral vagy adventi punccsal igazi csemege a hosszú téli estéken vagy a reggeli kávé mellé. Édes zamatát a nagy mennyiségű aszalt gyümölcs adja. A tél kedvence a gyümölcskenyér Hozzávalók:
a tésztához:
Elkészítési idő: 40 perc + áztatás, kelesztés és sütés Az aszalt gyümölcsöket kockára vágjuk, és a mazsolával együtt 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, a levét félre tesszük. A diót, a mandulát meg a mogyorót durvára aprítjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. (A vizet az áztatóléből merjük hozzá.) A tésztához valókat bedagasztjuk, és langyos helyen 1 órán át kelesztjük. Azután a gyümölcsös masszával összegyúrjuk, és két hosszúkás cipóvá formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és további 1 órán át kelesztjük.Vízzel megkenjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorból és a citromléből kevert mázzal bekenjük. Vékonyan szeleteljük, és mindig épp csak amennyit, amennyi elfogy. Játsszunk a gyerekekkel!Nem csak a gyerekek élvezik, ha együtt játszunk velük Almából és aszalt gyümölcsökből jópofa figurákat készíthetünk a gyerekekkel. A Mikulás-váró estén is jó muri! Ehhez szükségünk lesz szép, mosolygós almákra, aszalt gyümölcsökre, kemény birsalmasajtra, földimogyoróra, szegfűszegre, fogpiszkálóra. A figurák testét az alma adja, amit aszalt almakarikára állíthatunk, ha netán el akarna dőlni.A fogpiszkáló segítségével illeszthetjük rá a fejet aszalt barackból, datolyából, erre a sapkát, ami lehet félbevágott füge, esetleg aszalt szilva. A földimogyoró-kezeket is fogpiszkáló tarthatja. A gombok, a szemek szegfűszegből készülnek, és az apróbb „alkatrészeket”, díszítőket is szegfűszeggel tűzhetjük oda. A mókás figurák teamécsessel kivilágított kockacukorvárban várhatják, míg elcsemegézzük őket.
| |
|