Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
10:25:09 Nem is gondolná, mennyi mindenre használható a pitypang a konyhában | |
Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2022.05.12. A gyermekláncfű a világ minden táján elterjedt és ismert, a virágzása pedig – nálunk legalábbis – éppen ezekben a napokban zajlik. A növény teljes egészében ehető, mutat rá a Thrillist cikkére hivatkozva a Magyar Konyha: a gyökere, a levelei, a virága, lényegében mindene. Ráadásul az egészségünkre is jó hatással van, hiszen például a leviszi a gyulladást és tisztítja a bőrt. Ami az egyik ember számára a kerti gyep egyenletes zöldjében megbújó, bosszantó gyom, az a másiknak aromás saláta alapanyag. Az erdei-mezei gyűjtögetés, a természet kínálta csemegék felkutatása, sokak számára elrettentő ötlet: túl sok időt igényel, és túl sok növényt kell ismerni hozzá. Pedig néha elég csak az orrunk elé nézni, és máris találhatunk kedvünkre való, változatosan felhasználható alapanyagokat – jelen esetben például az üreges szárakon virító, nyurga szirmú, napsárga pitypangot, gyerekkorunk vidám emlékőrzőjét. A vidám virágszirmok mézes aromája remekül illik bármilyen édes receptbe, a kesernyés-fanyar ízű levelek hatékonyan könnyítik az emésztést, a megpirított gyökérzet aromája pedig meglepően hasonlít a kávéra.Colleen Codekas hosszú évek óta foglalkozik a természetben gyűjtögetett alapanyagok felhasználásával, így gyermekláncfüvet is jó ideje használ konyhai alapanyagként. Még akkor lett a gyűjtögetés szerelmese, amikor 10 éven át dolgozott a Yosemite Nemzeti Parkban. Codekas weboldala, a Grow Forage Cook Ferment minden kezdő gyűjtögető, illetve a természetközelibb életforma iránt érdeklődők számára is ajánlott kiindulópont.Codekas úgy gondolja, hogy a pitypang a zöldfülűeknek is bátran ajánlható növény, azonban néhány dolgot így is észben kell tartani. Először is: figyeljünk a hasonmásokra; ezek közül talán a legismertebb a macskafül, másnéven a kacúros véreslapu. A két növény egy laikus számára könnyen összekeverhető, ezért a gyűjtögetés során ajánlott leellenőrizni a növény szárát: a gyermekláncfű szára üreges, a véreslapué viszont inkább egy ágacska. De komoly aggodalomra azért nincs ok: a véreslapu sem mérgező növény. A gyűjtés helye is fontos tényező. Ha tehetjük, maradjunk a saját kertünkben, esetleg egy családi-baráti udvaron. A parkokból begyűjtött növények esetében sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a pitypangot milyen vegyszerek érték, vagy hogy megtisztelték-e a réten futkározó kutyák. A szennyezettség miatt az útszéleken növő pitypangok sem ideálisak.A gyakorlott gyűjtögető a reggeli-délelőtti órákat javasolja a virágszedésre. Ha a szirmok túl nedvesek a hajnali harmattól, óvatosan itassuk le azokat egy papírtörlő segítségével. A gyökerekről a földet egyszerűen mossuk le, de aki tutibiztosra akar menni, egy-két órára be is áztathatja tiszta vízbe. A mosás után a gyökereket is szárítsuk meg, és közvetlenül a tervezett felhasználás előtt pirítsuk csak, akkor is csupán egy rövid ideig. Ha mégsem tudjuk azonnal felhasználni, a gyökereket tegyük tepsibe, és szárítsuk ki a sütőben, majd kihűlés után tegyük egy légmentesen záródó üvegbe. Levelek A legalapvetőbb, ha salátaként használjuk fel a gyermekláncfű kesernyés-fanyar leveleit, azonban érdemes mindig valami édeskésebb zölddel keverni őket, hogy az ízhatás harmonikusabb, és mindenki számára kellemes legyen – sokan nem kedvelik ugyanis a keserű aromákat. Jó hír, hogy a gyermekláncfű levele főzés-sütés során veszít a kesernyésségéből, így bártan átforgathatjuk egy serpenyőben, némi olívaolajjal, sóval, fokhagymával is, kifejezetten finom lesz.Finom házi pesto is készülhet belőle, a receptben csak cseréljük le a bazsalikomot pitypangra. A recepthez a leveleket a fenyőmaggal, fokhagymával és olívaolajjal robotgépbe tesszük, és krémesítjük. Amikor már kellően sima és selymes, adjuk hozzá a parmezánt is, illetve némi citromlevet. Szirmok A virágokból vitamindús tea is főzhető: 4-5 virágfejre öntsünk forrásban lévő vizet, majd pár percig hagyjuk állni és szűrjük le.A teát ízlés szerint édesíthetjük némi mézzel is. Codekas abszolút kedvence azonban egyértelműen a virágokból készített mézsör/mézbor. Az italhoz pitypangteát, mézet és sörélesztőt használ, a hozzávalókat pedig egy légmentesen záródó edénybe teszi, és több hétig állni hagyja. Az elkészült mézbort végül leszűri és palackozza. Az italhoz a feldarabolt gyökérzetet megpirítjuk – ízlés szerint világosabbra vagy sötétebbre – majd vízben felforraljuk. Tehetünk hozzá némi, hasonló ízprofilú cikóriát is. Fűszeres likőrt is csinálhatunk belőle, ilyenkor a gyermekláncfű gyökeréhez narancshéjat és gyömbért teszünk, felöntjük vodkával, vagy más semleges ízű alkohollal, és hagyjuk állni néhány hétig. Önmagában és koktélokhoz adva is finom.
| |
|