Csütörtök, 2024-03-28, 17:38:02
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5490]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1221]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1352]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [574]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2933]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 2
    Vendégek: 2
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Május » 12 » Nem is gondolná, mennyi mindenre használható a pitypang a konyhában
    10:25:09
    Nem is gondolná, mennyi mindenre használható a pitypang a konyhában

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2022.05.12.

    A gyermekláncfű a világ minden táján elterjedt és ismert, a virágzása pedig – nálunk legalábbis – éppen ezekben a napokban zajlik. A növény teljes egészében ehető, mutat rá a Thrillist cikkére hivatkozva a Magyar Konyha: a gyökere, a levelei, a virága, lényegében mindene. Ráadásul az egészségünkre is jó hatással van, hiszen például a leviszi a gyulladást és tisztítja a bőrt.

    Ami az egyik ember számára a kerti gyep egyenletes zöldjében megbújó, bosszantó gyom, az a másiknak aromás saláta alapanyag. Az erdei-mezei gyűjtögetés, a természet kínálta csemegék felkutatása, sokak számára elrettentő ötlet: túl sok időt igényel, és túl sok növényt kell ismerni hozzá. Pedig néha elég csak az orrunk elé nézni, és máris találhatunk kedvünkre való, változatosan felhasználható alapanyagokat – jelen esetben például az üreges szárakon virító, nyurga szirmú, napsárga pitypangot, gyerekkorunk vidám emlékőrzőjét.

    A vidám virágszirmok mézes aromája remekül illik bármilyen édes receptbe, a kesernyés-fanyar ízű levelek hatékonyan könnyítik az emésztést, a megpirított gyökérzet aromája pedig meglepően hasonlít a kávéra.

    Colleen Codekas hosszú évek óta foglalkozik a természetben gyűjtögetett alapanyagok felhasználásával, így gyermekláncfüvet is jó ideje használ konyhai alapanyagként.

    A vidám virágszirmok mézes aromája remekül illik bármilyen édes receptbe. Forrás: Shutterstock

     

    Még akkor lett a gyűjtögetés szerelmese, amikor 10 éven át dolgozott a Yosemite Nemzeti Parkban. Codekas weboldala, a Grow Forage Cook Ferment minden kezdő gyűjtögető, illetve a természetközelibb életforma iránt érdeklődők számára is ajánlott kiindulópont.Codekas úgy gondolja, hogy a pitypang a zöldfülűeknek is bátran ajánlható növény, azonban néhány dolgot így is észben kell tartani. Először is: figyeljünk a hasonmásokra; ezek közül talán a legismertebb a macskafül, másnéven a kacúros véreslapu. A két növény egy laikus számára könnyen összekeverhető, ezért a gyűjtögetés során ajánlott leellenőrizni a növény szárát: a gyermekláncfű szára üreges, a véreslapué viszont inkább egy ágacska. De komoly aggodalomra azért nincs ok: a véreslapu sem mérgező növény.

    A gyűjtés helye is fontos tényező. Ha tehetjük, maradjunk a saját kertünkben, esetleg egy családi-baráti udvaron. A parkokból begyűjtött növények esetében sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a pitypangot milyen vegyszerek érték, vagy hogy megtisztelték-e a réten futkározó kutyák. A szennyezettség miatt az útszéleken növő pitypangok sem ideálisak.

    A gyakorlott gyűjtögető a reggeli-délelőtti órákat javasolja a virágszedésre. Ha a szirmok túl nedvesek a hajnali harmattól, óvatosan itassuk le azokat egy papírtörlő segítségével. A gyökerekről a földet egyszerűen mossuk le, de aki tutibiztosra akar menni, egy-két órára be is áztathatja tiszta vízbe. A mosás után a gyökereket is szárítsuk meg, és közvetlenül a tervezett felhasználás előtt pirítsuk csak, akkor is csupán egy rövid ideig. Ha mégsem tudjuk azonnal felhasználni, a gyökereket tegyük tepsibe, és szárítsuk ki a sütőben, majd kihűlés után tegyük egy légmentesen záródó üvegbe.
    Most pedig nézzünk néhány példát, mire is használhatjuk a pitypangot a konyhában. Legyünk kreatívak!

    Pitypangtea Forrás: Shutterstock

    Levelek

    A legalapvetőbb, ha salátaként használjuk fel a gyermekláncfű kesernyés-fanyar leveleit, azonban érdemes mindig valami édeskésebb zölddel keverni őket, hogy az ízhatás harmonikusabb, és mindenki számára kellemes legyen – sokan nem kedvelik ugyanis a keserű aromákat.

    Jó hír, hogy a gyermekláncfű levele főzés-sütés során veszít a kesernyésségéből, így bártan átforgathatjuk egy serpenyőben, némi olívaolajjal, sóval, fokhagymával is, kifejezetten finom lesz.

    Finom házi pesto is készülhet belőle, a receptben csak cseréljük le a bazsalikomot pitypangra. A recepthez a leveleket a fenyőmaggal, fokhagymával és olívaolajjal robotgépbe tesszük, és krémesítjük. Amikor már kellően sima és selymes, adjuk hozzá a parmezánt is, illetve némi citromlevet.

    Finom házi pesto is készülhet pitypangból. Forrás: Magyar Konyha

    Szirmok
    Aki jobban kedveli az édes ízeket, válassza a növény virágát. Pontosabban a szirmokat, ugyanis a gyermekláncfű zöld részei mind kesernyések. (Bár vannak olyan receptek, ahol kifejezetten az egész virágfejjel kell dolgozni, lásd alább.) Talán a legnépszerűbb felhasználási mód, amikor a vidám színű szirmokat omlós tésztába vagy muffinokba sütik. Az egész virágfejekkel készíthető például édes-keserű pitypangecet is. Az ízesített ecethez a virágokat öntsük fel ecettel és hagyjuk állni legalább egy hétig.

    A virágokból vitamindús tea is főzhető: 4-5 virágfejre öntsünk forrásban lévő vizet, majd pár percig hagyjuk állni és szűrjük le.

    A teát ízlés szerint édesíthetjük némi mézzel is. Codekas abszolút kedvence azonban egyértelműen a virágokból készített mézsör/mézbor. Az italhoz pitypangteát, mézet és sörélesztőt használ, a hozzávalókat pedig egy légmentesen záródó edénybe teszi, és több hétig állni hagyja. Az elkészült mézbort végül leszűri és palackozza.

    Gyökérzet
    A növény többi részével ellentétben a pitypang gyökerét elsősorban nem tavasszal, hanem inkább ősszel ajánlott gyűjteni, így ugyanis a nyáron betárazott tápanyagok is benne vannak.
    „A pirított pitypanggyökeret azoknak ajánlom, akik kedvelik a kávé ízét, de nem szeretnének koffeintartalmú italt inni. Ez a gyökér ugyanis megpirítva igazán remek kávéhelyettesítő" – fejtegeti Codekas.

    A pitypang talán legnépszerűbb felhasználási módja, hogy a vidám színű szirmokat omlós tésztába vagy muffinokba sütik.Forrás: Magyar Konyha

    Az italhoz a feldarabolt gyökérzetet megpirítjuk – ízlés szerint világosabbra vagy sötétebbre – majd vízben felforraljuk. Tehetünk hozzá némi, hasonló ízprofilú cikóriát is. Fűszeres likőrt is csinálhatunk belőle, ilyenkor a gyermekláncfű gyökeréhez narancshéjat és gyömbért teszünk, felöntjük vodkával, vagy más semleges ízű alkohollal, és hagyjuk állni néhány hétig. Önmagában és koktélokhoz adva is finom.

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 131 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): receptek, táfelspicc, pitypang, recept, tea, konyhai, omlós tészta, felhasználása, gasztro, maffin, a konyhában, ötletek, peszto | Helyezés: 0.0/0