Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
06:08:40 Nem kell kütyü a finom házi fagylalthoz | |
Forrás: [origo]/Táfelspicc | Ács Bori | 2016.06.29. Hihetetlennek tűnik, hogy lehetséges otthon finom fagylaltot készíteni gép és hosszas kevergetve főzőcskézés nélkül? Pedig igaz: öt olyan módszert is mutatunk, ami csodálatos eredményekhez vezet. Az igazi fagyi az, ami tojással, tejszínnel és valódi alapanyagokkal, ízfokozók, színezékek és emulgeálók nélkül készül, aztán kevergetve, gépben hűl. Ezek elkészítése azonban sok munkába és főleg rengeteg időbe telik. Létezik viszont egy külön műfaj, ami a maga pályáján olyan jó, mint a főzőtt, házilag pár percnyi munkával összedobható,és a rettenetesen édes, rágógumiszínű, fogkrémes állagú fagylaltutánzatoknál pedig százezerszer jobb. Ezeknél már csak a házi pálcikás jégkrémek egyszerűbbek, amikről tavaly ilyenkor írtunk. Csokiíze van, nem műanyagíze Olyan minimalista házi fagylaltokat mutatunk, amiket néhány alapanyagból össze lehet rakni, nem kell hosszasan főzőcskézni és különleges gép vagy eszköz sem kell hozzá,
Kipróbált trükkök: melyik a legjobb?Több módszer is létezik gép nélküli fagylalt készítésére, sokat kipróbáltam, hogy kiderítsem, melyik működik a legjobban. Mint sok más esetben, itt is az egyszerűség a nyerő. BotmixerA fagylaltalapot lapos műanyag dobozba kell önteni és a fagyasztóba tenni. Egy óra múlva elő kell venni, majd átturmixolni. Egy óra múlva újra, aztán megint, és így tovább, míg egészen meg nem fagy. Ez a módszer tökéletesen működik, de egy kicsit kényelmetlen,hiszen folyton ott kell lenni a fagyasztó közelében, nem lehet elmenni otthonról, különben szilánkos tömbökbe fagy a fagyink. Zacskó, majd aprítógépEgy másik módszer zacskóba önti a fagyimasszát és így fagyasztja le, majd nagy deszkán összetöri, a darabokat pedig aprítógépben dolgozza krémes masszává. Nagyon problémás, koszos, fröcskölő művelet a tömbbe fagyott masszát darabokra törni, a nagy tömböket nyűglődve viszi az aprító pengéje.
Jégkocka, majd aprítógépA legjobb módszer jégkockatartót használ a fagylalt fagyasztásához. A bekevert alapot szimplán a jégkockatartóba kell önteni, lefagyasztani, majd aprítóban masszává dolgozni.
Jégkockaformában fagyasztottam le a fagyialapot Aprítás közben a massza eléggé felolvad, ezért újra le kell fagyasztani pár órára. Máskülönben a végeredmény szuper, krémes, kanalazható állagú fagyi. Ez a legjobb módszer gép nélküli fagylaltkészítésre. Semifreddo vagy parféAz egészben fagyasztott fagylaltok keverés helyett levegős masszát készítenek, ezzel próbálják biztosítani a krémes állagot. A semifreddók és parfék tojással, felvert tojáshabbal, és/vagy tejszínhabbal készülnek, majd egészben, formában, keverés nélkül fagyasztják le őket. GranitaA granita kicsit kilóg a sorból, hiszen nem igazán fér bele a fagylalt kategóriájába, inkább jeges desszertnek lenne pontos nevezni. A granita készítésekor direkt a szilánkos, darabos állag elérése a cél, éppen ellenkezője annak, amit a fagylalttal csinálunk. Csak egy villa kell Annyira egyszerű műfaj, hogy ennél szimplább nyári desszert tényleg nem létezik: cukorszirup, valamilyen folyadék, kis kaparászás a villával és kész. Az egyik kedvencem a kávés granita, aminek a receptjét itt találják, a másik pedig a görögdinnyés változat. Nicecream - egy alapanyagAz utóbbi évek internetes sztárja a nicecream, ami lényegében fagyasztott gyümölcs, krémes állagúra leturmixolva. Legjobban banánnal működik, és mivel fagyva tompulnak az ízek, bármilyen kiegészítővel, ízesítővel jól párosítható, most egy mogyoróvajas változatban próbáltam ki. A fagyott banánból egy perc múlva krémes fagylalt lesz Mivel a mogyoróvaj is nagyon krémes alapanyag, a kettő együtt egy majdnem tökéletes fagylaltélményt hoz létre. A banán fagylaltban külön jó, hogy
Joghurtfagyi és variációiA froyo, frozen yoghurt, magyarul fagyasztott joghurt elég egyszerű dolog: főzött, tojásos krém helyett jó minőségű, zsíros joghurtot használnak a fagylalt alapjául. Így persze nemcsak az íze lesz friss és könnyű, de a kalóriatartalma is jelentősen alacsonyabb marad. A végeredmény egy tiszta ízű fagyi, amit a végtelenségig lehet variálni. Legjobban persze a gyümölcsök passzolnak hozzá,de bármivel fel lehet ütni.Az alábbi alapot természetesen érdemes fagyigépben készítenie annak, akinek van, de a jégkockatartós, aprítógépes módszerrel is nagyon jó állagit lehet elérni. Joghurtfagyi kiegészítőkkel Alapanyagok:
Az alapanyagokat elkeverem, majd jégkocka tartóba öntöm és a fagyasztóba teszem. Ha megfagyott, aprítógépbe teszem, hozzáöntök fél deci tejszínt és krémesre aprítom. Lapos dobozba kanalazom és visszateszem a fagyasztóba. Kb. 4 óra múlva lesz fogyasztható. Csokisorbet négy alapanyagbólAlapanyagok:
Csokifagyi kakaóból és kókusztejből A kakaót, a cukrot, a sót és a vizet egy kislábosban összemelegítem, míg a cukor és a kakaó egészen fel nem olvad. Hagyom kihűlni, majd elkeverem a kókusztejjel. Egy jégkocka tartóba öntöm a keveréket és a fagyasztóba teszem. 3-4 óra múlva vagy másnap kiveszem a fagyasztóból és 10 percig pihenni hagyom, majd kipattintom a kockatartóból. Az így kapott fagyikockákat aprítógépbe teszem. Addig aprítom, míg krémes massza nem lesz belőle. Lapos tálba öntöm a keveréket és visszateszem a fagyasztóba. Néhány óra múlva fogyasztható - de tálalás előtt 5 perccel érdemes elővenni, hogy az állaga kanalazhatóvá lágyuljon. Görögdinnye granitaAlapanyagok:
A dinnye csodálatos átváltozása A vizet és a cukrot felforralom, éppen csak addig főzöm, míg a cukor fel nem olvad. Hozzákeverem a citromlevet és hagyom kihűlni. A dinnyét feldarabolom, kimagozom és leturmixolom. Hozzákeverem a szirupot és lapos, zárható edénybe öntöm. Beteszem a fagyasztóba, majd egy óra múlva előveszem és villával felkeverem. Ezt a műveletet óránként ismétlem, körülbelül 3-4 alkalommal. Gesztenyés-ribizlis parféAlapanyagok:
Csak felvert tejszínhab és gesztenye A tejszínhabot a cukorral egészen kemény habbá verem. A gesztenyéhez keverem a vaníliát és a rumot, hozzákeverem a ribizliszemeket is - lehetőleg úgy, hogy ne törjenek össze. Végül óvatosan összeforgatom a tejszínhabbal. Egy őzgerincformát kibélelek folpackkal úgy, hogy még egyszer ugyanannyi kilógjon a formából. Belesimítom a masszát, ráhajtom a kilógó fóliát, és a fagyasztóba teszem.Ugyanezt esetleg muffinformával is végre lehet hajtani, és kis, egyszemélyes adagokat kapunk. Fogyasztás előtt 20 perccel átteszem a hűtőszekrénybe, majd további 10 percre szobahőmérsékletre. Banánfagylalt mogyoróval Krémes fagyi fagyott banánból Alapanyagok:
A banánokat megpucolom, felkarikázom és egy dobozban beteszem a fagyasztóba néhány órára. Amikor megfagyott, aprítógépbe teszem, és elkezdem ledarálni. Először szilánkos, darabos lesz, később kezd el krémes állagúvá válni. Az első fázisban hozzáadom a mogyoróvajat, és tovább darálom, míg egészen krémes nem lesz.
| |
|