Kedd, 2024-04-23, 10:04:49
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5502]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4045]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [593]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4063]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3302]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 19
    Vendégek: 18
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » Június » 30 » Nem kell kütyü a finom házi fagylalthoz
    06:08:40
    Nem kell kütyü a finom házi fagylalthoz

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | Ács Bori | 2016.06.29.

    Hihetetlennek tűnik, hogy lehetséges otthon finom fagylaltot készíteni gép és hosszas kevergetve főzőcskézés nélkül? Pedig igaz: öt olyan módszert is mutatunk, ami csodálatos eredményekhez vezet.

    Az igazi fagyi az, ami tojással, tejszínnel és valódi alapanyagokkal, ízfokozók, színezékek és emulgeálók nélkül készül, aztán kevergetve, gépben hűl. Ezek elkészítése azonban sok munkába és főleg rengeteg időbe telik.

    Létezik viszont egy külön műfaj, ami a maga pályáján olyan jó, mint a főzőtt,

    házilag pár percnyi munkával összedobható,

    és a rettenetesen édes, rágógumiszínű, fogkrémes állagú fagylaltutánzatoknál pedig százezerszer jobb. Ezeknél már csak a házi pálcikás jégkrémek egyszerűbbek, amikről tavaly ilyenkor írtunk.

    Csokiíze van, nem műanyagíze
    Forrás: Ács Bori

    Olyan minimalista házi fagylaltokat mutatunk, amiket néhány alapanyagból össze lehet rakni, nem kell hosszasan főzőcskézni és különleges gép vagy eszköz sem kell hozzá,

    "mégis, egyszerűségükben fantasztikusak.

    Kipróbált trükkök: melyik a legjobb?

    Több módszer is létezik gép nélküli fagylalt készítésére, sokat kipróbáltam, hogy kiderítsem, melyik működik a legjobban. Mint sok más esetben, itt is az egyszerűség a nyerő.

    Botmixer

    A fagylaltalapot lapos műanyag dobozba kell önteni és a fagyasztóba tenni. Egy óra múlva elő kell venni, majd átturmixolni. Egy óra múlva újra, aztán megint, és így tovább, míg egészen meg nem fagy. Ez a módszer tökéletesen működik,

    de egy kicsit kényelmetlen,  

    hiszen folyton ott kell lenni a fagyasztó közelében, nem lehet elmenni otthonról, különben szilánkos tömbökbe fagy a fagyink.

    Zacskó, majd aprítógép

    Egy másik módszer zacskóba önti a fagyimasszát és így fagyasztja le, majd nagy deszkán összetöri, a darabokat pedig aprítógépben dolgozza krémes masszává. Nagyon problémás, koszos, fröcskölő művelet a tömbbe fagyott masszát darabokra törni, a nagy tömböket nyűglődve viszi az aprító pengéje.

    "Nem ajánlom kipróbálásra.

    Jégkocka, majd aprítógép

    A legjobb módszer jégkockatartót használ a fagylalt fagyasztásához. A bekevert alapot szimplán a jégkockatartóba kell önteni, lefagyasztani, majd aprítóban masszává dolgozni.


     

    Jégkockaformában fagyasztottam le a fagyialapot
    Forrás: Ács Bori

    Aprítás közben a massza eléggé felolvad, ezért újra le kell fagyasztani pár órára. Máskülönben a végeredmény szuper, krémes, kanalazható állagú fagyi. Ez a legjobb módszer gép nélküli fagylaltkészítésre.

    Semifreddo vagy parfé

    Az egészben fagyasztott fagylaltok keverés helyett levegős masszát készítenek, ezzel próbálják biztosítani a krémes állagot. A semifreddók és parfék tojással, felvert tojáshabbal, és/vagy tejszínhabbal készülnek, majd egészben, formában, keverés nélkül fagyasztják le őket.

    Granita

    A granita kicsit kilóg a sorból, hiszen nem igazán fér bele a fagylalt kategóriájába, inkább jeges desszertnek lenne pontos nevezni. A granita készítésekor direkt a szilánkos, darabos állag elérése a cél, éppen ellenkezője annak, amit a fagylalttal csinálunk. 

    Csak egy villa kell
    Forrás: Ács Bori

    Annyira egyszerű műfaj, hogy ennél szimplább nyári desszert tényleg nem létezik: cukorszirup, valamilyen folyadék, kis kaparászás a villával és kész. Az egyik kedvencem a kávés granita, aminek a receptjét itt találják, a másik pedig a görögdinnyés változat.

    Nicecream - egy alapanyag

    Az utóbbi évek internetes sztárja a nicecream, ami lényegében fagyasztott gyümölcs, krémes állagúra leturmixolva. Legjobban banánnal működik, és mivel fagyva tompulnak az ízek, bármilyen kiegészítővel, ízesítővel jól párosítható, most egy mogyoróvajas változatban próbáltam ki.

    A fagyott banánból egy perc múlva krémes fagylalt lesz
    Forrás: Ács Bori

    Mivel a mogyoróvaj is nagyon krémes alapanyag, a kettő együtt egy majdnem tökéletes fagylaltélményt hoz létre. A banán fagylaltban külön jó, hogy

    "mindenmentes, cukor és tejtermék sincs benne.

    Joghurtfagyi és variációi

    A froyo, frozen yoghurt, magyarul fagyasztott joghurt elég egyszerű dolog: főzött, tojásos krém helyett jó minőségű, zsíros joghurtot használnak a fagylalt alapjául. Így persze nemcsak az íze lesz friss és könnyű, de a kalóriatartalma is jelentősen alacsonyabb marad. A végeredmény egy tiszta ízű fagyi, amit a végtelenségig lehet variálni.

    Legjobban persze a gyümölcsök passzolnak hozzá, 

    de bármivel fel lehet ütni.Az alábbi alapot természetesen érdemes fagyigépben készítenie annak, akinek van, de a jégkockatartós, aprítógépes módszerrel is nagyon jó állagit lehet elérni.

    Joghurtfagyi kiegészítőkkel
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 4 dl sűrű, magas zsírtartalmú joghurt
    • 3 evőkanál méz
    • fél citrom leve
    • fél dl habtejszín

    Az alapanyagokat elkeverem, majd jégkocka tartóba öntöm és a fagyasztóba teszem. Ha megfagyott, aprítógépbe teszem, hozzáöntök fél deci tejszínt és krémesre aprítom. Lapos dobozba kanalazom és visszateszem a fagyasztóba. Kb. 4 óra múlva lesz fogyasztható.

    Csokisorbet négy alapanyagból

    Alapanyagok:

    • 60 gramm holland keserű kakaópor
    • 100 gramm cukor
    • egy csipet só
    • 1,5 dl víz
    • egy konzerv kókusztej (4 dl)

    Csokifagyi kakaóból és kókusztejből
    Forrás: Ács Bori

    A kakaót, a cukrot, a sót és a vizet egy kislábosban összemelegítem, míg a cukor és a kakaó egészen fel nem olvad. Hagyom kihűlni, majd elkeverem a kókusztejjel. Egy jégkocka tartóba öntöm a keveréket és a fagyasztóba teszem. 3-4 óra múlva vagy másnap kiveszem a fagyasztóból és 10 percig pihenni hagyom, majd kipattintom a kockatartóból.

    Az így kapott fagyikockákat aprítógépbe teszem. Addig aprítom, míg krémes massza nem lesz belőle. Lapos tálba öntöm a keveréket és visszateszem a fagyasztóba. Néhány óra múlva fogyasztható - de tálalás előtt 5 perccel érdemes elővenni, hogy az állaga kanalazhatóvá lágyuljon.

    Görögdinnye granita

    Alapanyagok:

    • 1,5 dl víz
    • 50 gramm cukor
    • egy citrom leve
    • fél kg görögdinnye - (héj nélkül!)

    A dinnye csodálatos átváltozása
    Forrás: Ács Bori

    A vizet és a cukrot felforralom, éppen csak addig főzöm, míg a cukor fel nem olvad.  Hozzákeverem a citromlevet és hagyom kihűlni. A dinnyét feldarabolom, kimagozom és leturmixolom. Hozzákeverem a szirupot és lapos, zárható edénybe öntöm. Beteszem a fagyasztóba, majd egy óra múlva előveszem és villával felkeverem. Ezt a műveletet óránként ismétlem, körülbelül 3-4 alkalommal.

    Gesztenyés-ribizlis parfé

    Alapanyagok:

    • 250 gramm cukrozatlan gesztenyemassza
    • 2 evőkanál rum
    • 2 dl zsíros habtejszín
    • 100 gramm cukor
    • egy rúd vanília vagy egy evőkanál vanília kivonat
    • 100 gramm ribizli

    Csak felvert tejszínhab és gesztenye
    Forrás: Ács Bori

    A tejszínhabot a cukorral egészen kemény habbá verem. A gesztenyéhez keverem a vaníliát és a rumot, hozzákeverem a ribizliszemeket is - lehetőleg úgy, hogy ne törjenek össze. Végül óvatosan összeforgatom a tejszínhabbal. Egy őzgerincformát kibélelek folpackkal úgy, hogy még egyszer ugyanannyi kilógjon a formából.

    Belesimítom a masszát, ráhajtom  a kilógó fóliát, és a fagyasztóba teszem.

    Ugyanezt esetleg muffinformával is végre lehet hajtani, és kis, egyszemélyes adagokat kapunk. Fogyasztás előtt 20 perccel átteszem a hűtőszekrénybe, majd további 10 percre szobahőmérsékletre.

    Banánfagylalt mogyoróval

     Krémes fagyi fagyott banánból
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 4 db érett banán
    • 3 evőkanál mogyoróvaj
    • egy nagy csipet só

    A banánokat megpucolom, felkarikázom és egy dobozban beteszem a fagyasztóba néhány órára. Amikor megfagyott, aprítógépbe teszem, és elkezdem ledarálni. Először szilánkos, darabos lesz, később kezd el krémes állagúvá válni. Az első fázisban hozzáadom a mogyoróvajat, és tovább darálom, míg egészen krémes nem lesz.

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 492 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): recept, házilag, nyár, receptek, Otthon, készítése, fagylalt | Helyezés: 0.0/0