Csütörtök, 2024-11-14, 07:53:21
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 310
    Vendégek: 309
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2017 » Január » 15 » Nincs többé titok: így készül a házi vajas leveles tészta
    08:06:42
    Nincs többé titok: így készül a házi vajas leveles tészta

    Forrás: [origo] | Ács Bori | 2017.01.14.

    Nagyon hideg van, és bár erről nem mindenkinek jut először a vajas leveles tészta hajtogatása az eszébe, ez a legjobb dolog, amivel egy hűvös konyhában eltölthetjük a vasárnapot, pláne, ha illatos kakaós csiga a végeredmény.

    Most végre tudunk egy okot, amiért örülni lehet az idei kemény télnek: az ilyen időjárás kedvez igazán a leveles tésztának.

    Nyári melegben nem érdemes ilyen munkáknak nekiállni, mert mire az egyik hajtástól a másikhoz érnénk, szétolvad a vaj.

    Egy hideg, de legalábbis jó, hűvös konyhában viszont éppen megfelelő állagú marad, és szépen rétegződnek egymásra a vajas és kelt tésztás vonalak a leveles tésztában. 

    Az igazi, leveles kakaós csiga
    Forrás: Ács Bori

    A tökéletes leveles tészta vajjal készül, ráadásul igen sok vajjal, ezért ízét, illatát is ez az alapanyag határozza meg. A kész leveles tészta jól fagyasztható, így akár a bolti változat is működhetne,

    csakhogy a hiperekben kapható termékek mind növényi zsiradékkal készülnek, ezért se ízük, se illatuk nincs, sőt rosszabb esetben büdösek és kellemetlen mellékízűek,

    a rétegek süléskor nem válnak el megfelelően, és a ropogós-foszlós eszményi állag sem tud létrejönni.

    Miért álltam neki otthon?

    Leveles tésztát hajtogatni otthon hosszadalmas és unalmas feladatnak tűnhet, mégis újra meg újra nekifogok, mert megéri. Semmilyen bolti leveles tészta nem hasonlítható a házilag hajtogatotthoz, illata, állaga, íze minden szempontból ezerszer jobb a házinak.

    Pont úgy fagyasztható, mint a bolti, csak valódi vajjal készül
    Forrás: Ács Bori

    Ennél még fontosabb indok a hajtogatásra, hogy jó túrós batyut, kakaós csigát vagy akár egy sima búrkiflit ha nem is lehetetlen találni, csak alapos utánajárással van rá esély. És akkor még nem beszéltünk a házi pástétomokról, lepényekről, hasékról, rudakról, amelyek elkészítéséhez ugyancsak leveles tésztára van szükség.

    Jó ok a hajtogatásra
    Forrás: Ács Bori

    A croissant sajnos külön téma, ahhoz már magasabb szintű rafinériákra van szükség, nem mindegy a hőmérséklet, a levegő páratartalma, a liszt minősége és így tovább - még a legnagyobb pékek sem mindig vágnak neki.

    Leveles tészta házilag, lépésről lépésre

    A következő időzítési ritmussal érdemes leveles tésztát hajtogatni: ha vasárnapi uzsonnára készülnek sütemények, előző este dagasztom be a kelt tésztát. Másnap reggel kezdem a hajtogatást, ami összesen két és fél óra alatt van meg - ennek az időnek persze csak kis töredéke áll a munkából, a java várakozás. A sütemény formázása és sütése már nagyon hamar megvan, akármit is készítek belőle.

    Már nyersen is szépek
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 500 gramm liszt - jobb lesz, ha ebből 150 gramm rétesliszt
    • egy púpozott teáskanál só (10 gramm)
    • 3 evőkanál cukor (50 gramm)
    • 250 ml teljes tej
    • 25 gramm friss élesztő vagy egy zacskó száraz

    A hajtogatáshoz:

    • 275 gramm jó minőségű, hideg vaj

    Első lépés - a kelt tészta összeállítása

    A tejet egy bögrében meglangyosítom, belekeverem az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba, vagy ha van, a dagasztó üstjébe teszem, hozzáadom a cukrot és a sót, elkeverem.

    A liszthez adom a langyos, élesztős tejet, és kézzel vagy géppel sima felületű tésztát dagasztok belőle.

    A tálat zacskóba húzom, és langyos helyre, például a lekapcsolt sütőbe teszem egy órára.

    Második lépés - megkelt a tészta

    Amikor a tészta a kétszeresére kelt, kinyomkodom belőle a levegőt. Újra a zacskóba borítom a tálat, és a hűtőbe teszem körülbelül 4 órára vagy egy éjszakára.

    Harmadik lépés - a vaj tésztába csomagolása

    Amikor letelt a hűtőben kelesztés ideje, előveszem a tésztát, és kinyújtom úgy, hogy a lapnak négy irányban négy füle legyen.

    Kelt tészta és vaj - őket kell egymásra rétegezni
    Forrás: Ács Bori

    Előveszem a hűtőből a vajat, és a deszkán, a sodrófa segítségével körülbelül egy centiméter vastagságúra ütögetem. Ezt a vajlapot helyezem a kinyújtott tészta közepére.

    A füleket a vajra hajtogatom
    Forrás: Ács Bori

    A négy fület négy oldalról ráhajtom, becsomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem.

    Negyedik lépés - az első hajtogatás

    A tésztát kiveszem a hűtőből, lisztezett deszkán vékony téglalapot nyújtok belőle.

    Vajas tésztacsomag - mehet a hűtőbe
    Forrás: Ács Bori

    A téglalapot felülről lehajtom a tészta feléig, majd alulról is felhajtom úgy, hogy a szélek éppen középen találkozzanak.

    Az így kapott dupla tésztarétegeket egymásra hajtom. 

    Becsomagolom, és a hűtőbe teszem fél órára.

    Ötödik lépés - a második hajtogatás

    A tésztát előveszem a hűtőből, és újra vékony téglalappá nyújtom, majd a negyedik lépésben leírt hajtogatást megismétlem.

    Hajtogatás
    Forrás: Ács Bori

    Újabb fél órára behűtöm.

    Hatodik lépés - a harmadik hajtogatás

    Nyújtás
    Forrás: Ács Bori

    Újra megismétlem a nyújtás, hajtogatás folyamatát, megint fél órára a hűtőbe teszem a tésztát.

    Hetedik lépés - a kész tészta felhasználása

    Mivel ez egy viszonylag nagy adag tészta, az egyik feléből süteményt formáztam, a másikat vékony téglalappá nyújtottam, egy sütőpapírra fektettem, a sütőpapírt feltekertem, majd az egészet a fagyasztóba tettem. Amikor aztán fel akartam használni, éppen úgy jártam el vele, ahogy a bolti leveles tésztával szokás:

    egy órával formázás előtt elővettem, 

    és szobahőmérsékleten hagytam kiengedni.

    A legegyszerűbb leveles tésztás sütemények:

    A kinyújtott tésztát lekenem egy felvert tojással, vastagon megszórom reszelt sajttal, majd csíkokra vágom, és minden csíkon csavarok egyet. 200 fokon aranyszínűre sütöm.
    A kinyújtott tésztából négyzeteket vágok, a négyzetek közepére egy kocka csokoládét, egy kanál mogyorókrémet vagy egy kanálka szilvalekvárt teszek, az átellenes sarkokat összeillesztem, a széleket letapasztom. Lekenem egy felvert tojással, és 200 fokon aranyszínűre sütöm.

    Kakaós csiga

    Csináltam már kelt és csokis-kelt csigát is korábban, de azért az igazi leveles tésztából kell, hogy készüljön. Az összeállítás egyszerű, körülbelül tíz perc, és ugyanennyi sütési idő, ha kész tészta van a hűtőmben, az egész művelet húsz perc alatt megvan.

    Nagyon sok kakaóval finom
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • a fenti recept alapján elkészült tésztamennyiség fele
    • 100 gramm vaj
    • 3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
    • 3 púpos evőkanál cukor

    A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, vagy ha tekercsben tettem el, egyszerűen kiterítem.

    A tészta teljes felületét megkenem puha, szobahőmérsékletű vajjal.

    (A hideg vaj nem jó, mert nem kenhető, az olvasztott szintén nem felel meg, mert lefolyik a tésztáról.)

    A tekercset felszeletelem, és már mehet is a sütőbe
    Forrás: Ács Bori

    Az egész tészta felületét egyenletesen megszórom a kakaóporral, majd a porcukorral. Szorosan feltekerem, és ujjnyi csíkokat vágok le belőle.
    Az így kapott csigákat sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, egymástól néhány centi távolságra.  Ha a sütő felmelegedett, betolom a tepsit, és körülbelül tíz perc alatt kisütöm a csigákat.

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 799 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): Leveles, recept, csiga, kakaós, receptek, tészta, sütés, gasztro | Helyezés: 0.0/0