Több évvel az után, hogy az első róla szóló hírek kiszivárogtak, a nyáron végre elérhetővé válhat a Windows 10 egy olyan változata, aminek használatáért havonta kell majd a Microsoftnak fizetni. Legalábbis így tudja a redmondi konszernhez közeli forrásokból a cég ügyeiben hagyományosan jól tájékozottnak számító Mary Jo Foley, aki szerint a vállalat június végén vagy július elején leplezheti majd le hivatalosan is új havidíjas szolgáltatását, a Cloud PC-t.

 

Ennek esetében ugyanakkor nem csak arról van szó, hogy a Microsoft egy előfizetéses konstrukció keretében biztosítja majd az egyébként otthoni használatra jellemzően egy összegű kifizetéssel megvásárolt használati jogot Windows rendszere egy példányára. Ehelyett a felhasználók a havidíjért cserébe egy komplett, a felhőben futó virtuális Windows PC-hez kapnak majd hozzáférést, amit gyakorlatilag bármilyen eszközről el tudunk majd érni, és úgy tudnak majd használni, mintha a rendszert a saját gépükön futtatnák.

Ez azt jelenti, hogy pl. egy androidos tabletről, sőt, akár egy iPhone-ról is használhatják majd pl. a Microsoft Office-t vagy bármelyik másik Windows-on futó alkalmazást. A programokat természetesen a felhős virtuális PC fogja futtatni, de azt számtalan különböző - itt ún. vékony kliensként funkcionáló - eszközről el tudják majd érni, sőt, ezek között szabadon válthatnak is majd, anélkül, hogy munkájukat elvesztenék vagy munkakörnyezetüket mindegyiken külön-külön be kellene állítaniuk ugyanarra.

A Cloud PC szolgáltatás kulcsszerephez fog jutni a Microsoft szintén hamarosan leleplezésre kerülő Windows 10X rendszerében is. Utóbbi ugyanis nem fogja tudni közvetlenül, illetve helyben futtatni a Win32-es alkalmazásokat, az új szolgáltatás révén azonban a felhasználóknak nem kell lemondaniuk ezekről sem, és ha közvetetten is, de futtathatják majd a Windows 10X-es eszközeikről is azokat.

Végül pedig a felhős PC rendelkezni fog egy olyan sajátossággal is, amiért önmagában is vélhetően sok felhasználó lesz majd hajlandó fizetni, akár akkor is, ha rendelkezik a Windows egy teljes értékű példányával. A virtuális számítógépet ugyanis nem kell majd a végfelhasználónak karbantartania, foltoznia és frissítenie, hanem azon mindig az operációs rendszer és az ahhoz az előfizetés keretében kapott szoftverek legújabb, legfrissebb változata lesz megtalálható - így azokat tényleg már csak használni kell majd.

Jelenleg nem tudni, hogy a Cloud PC-t a Microsoft milyen áron adja majd, de valószínűnek tűnik, hogy a Windows 10X-es gépekhez alapból járni fog legalább egy korlátos ideig a szolgáltatás használatának lehetősége, míg mindenki más egy viszonylag alacsony - várhatóan pár ezer forintos - havidíjért fizethet majd elő arra.