A Microsoft a hét közepén egy figyelmeztetést tett közzé honlapján, amiben kénytelen volt beismerni egy igen súlyos adatszivárgás elszenvedését. A tavaly decemberben megesett incidensben elképesztő mennyiségű: 250 milliónál is több felhasználói adatrekord szivároghatott ki a cég szervereiről.

Redmond érdekesen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy erre miként kerülhetett sor - ugyanis egy hálózati konfigurációs módosítást okol, amiről azonban sem azt nem árulja el, hogy az ő munkatársai végezték -e el, sem azt, hogy véletlenül sikerült -e elrontani, vagy szándékos szabotázs állhat a háttérben. Mindenesetre a módosítás következményeként a cég egy igen jelentős ügyféltámogatási adatbázisa védtelen maradt és heteken át hozzáférhetővé vált az interneten át illetéktelen számára is.

A Microsoft szerint ugyan az adatsorok legtöbbje már csak anonimizált információt tartalmazott, sokukban ugyanakkor akár érintetlen formában is megtalálhatók lehettek személyes adatok is, mint pl. nevek, email-fiókok és IP címek is. A vállalat azt állítja, hogy elkezdte az adatszivárgásban érintett ügyfelei értesítését, amik számát ugyanakkor nem osztotta meg.

Redmond ezen kívül bejelentette, hogy új szigorításokat vezetett be működésében, amiktől azt reméli, hogy a jövőben megakadályozzák majd a hasonló incidenseket.