Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
10:57:19 Pacsni házilag: finom péksütemény a régi időkből | |
Forrás: sokszinuvidek.hu/Richpoi Hírek | 2014.05.15. Ki emlékszik mondjuk gyerekkorából a pacsnira? Bizony régen még szinte minden pékségben lehetett kapni, és sokak rendszeres és kedvelt uzsonnája volt.
Mi a pacsni? “Finom, ropogós a szokásos leveles tésztákhoz képest lényegesen kisebb zsírtartalmú, mégis leveles szerkezetű péksütemény. Leírás: A pacsni kb. 15 cm hosszú, 3-4 cm széles. Babapiskótára emlékeztető alakú lapos, édeskés ízű termék. Felülete egyenetlen, kissé domborodó, a héj és a bélzet mennyiségi aránya a héj javára tolódik el, ettől kellemesen ropogós.” Magyarországon a sütőipari termékek készítésének évszázados hagyományai vannak. A második világháború alatt és az azt követő szűkös esztendőkben jó néhány közkedvelt termék készítése elmaradt, s csak az államosítás után kezdték meg újbóli előállításukat. Ilyen termék volt a nyújtott, leveles tésztából készült, hosszúkás formájú pasztrána is. A termék elnevezése olasz eredetű, amit 1958-ban a német eredetű pacsni váltott fel. Magyar megnevezése, a lapos vajas egészen új keletű, de nem ment át igazán a köztudatba, ma is gyakoribb a pacsni szó használata. A pasztrána nagyüzemi gyártását először Budapesten, a Százados úti kenyérgyárban kezdték meg. A kézi osztást gépesítő technológia azonban nem vált be, így a termék a kis pékségek kézi terméke maradt. A tésztát mindössze 16 % zsiradék hozzáadásával készítik, ezért határesetet képez az egyszerű vajastészták és a félvajas leveles tészták között. Ennek ellenére a pacsni mégis a nehéz vajastészták sorába tartozik, mivel a vaj nagyobb részét nem a dagasztáskor adják hozzá, hanem választóanyagként a tésztarétegek között helyezik el. Önmagában kellemes, ropogós, finom péksüteményként egész nap fogyasztható. Kávé vagy tea mellé kiváló reggeli vagy uzsonna. Az 1960-70-es évek nagyvárosi tejivóinak egyik legkedveltebb terméke volt. Mozgó árusok piacokon, mozikban, sportversenyeken kínálták, hamarosan ismertté vált az egész országban. A kézimunka-igényes előállítás miatt a kenyér- és péksüteménygyártás nagyüzemi technológiájának bevezetésével a termék előállítása - annak ellenére, hogy a fogyasztók kedvelték és ismerték - erősen háttérbe szorult. A 25-30 évnél idősebbek emlékezetében azonban a pacsni ma is elevenen él. Jelenleg elsősorban a kisebb pékségek tartják választékukon az ország egész területén, forgalma kismértékben növekszik. Néhány éve több pékséggel, pékségben dolgozókkal is jó kapcsolatot ápolok, az egyik “öreg” pék még emlékezett rá, hogy készítettek pacsnit. Szépen le is jegyeztem a receptet, aztán ahogy az a nagykönyvbe írva vagyon, meg is sütöttem, majd el is raktam valami bombabiztos helyre a cetlit, úgy, hogy sokáig nem találtam. A napokban valaki eszembe juttatta, így kutatásba kezdtem itthon, szerencsémre meg is találtam… Sőt, meg is sütöttem. Most pedig gyorsan leírom, nehogy megint évekre eltűnjön ez a fantasztikusan finom péksütemény az életünkből. Hozzávalók 65 dkg liszt, 4,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj + olaj a formázáshoz, csipet só, 4 evőkanál cukor, 10 dkg hideg vaj Elkészítése 2 dl tejben egy kis cukorral megfuttatom az élesztőt, a lisztet a dagasztó tálba szitálom, hozzáadom a 2 evőkanál olajat, a sót, a maradék cukrot, majd a felfutott élesztőt is. Nagyon alaposan kidagasztom, nálam 20 percig ment a dagasztógép. Nagyon lágy tészta a végeredmény, lágyabb, mint egy kalács tészta, nem a tál falától elválós típus, hanem olajos kézzel a dagasztó tálból a kelesztőbe segítendő. Másik lehetőségként a dagasztó tálban letakarom, és úgy kelesztem meleg helyen 40 percig. A tésztát ezután lisztezett felületre borítom, és kinyújtom kb 1 cm vastagra. A vajat – mikor nekikezdtem az egész műveletnek – bedugtam a fagyasztóba, így mire idáig értem, jól reszelhető egy nagy lyukú reszelőn vagy ennek hiányában késsel is forgácsolható. A vaj egyharmadát ráreszeltem, összehajtogattam a tésztát, majd megnyomkodtam és másodjára már nem nyújtottam drasztikusan, hanem kézzel nyújtottam csak meg. így került rá a vaj második harmada, majd hajtogatás és újabb kézi nyújtás után az utolsó harmad. Összehajtogattam és letakarva 15-20 percet pihenni hagytam. Mikor letelt a pihenő idő, henger alakúra sodortam, úgy hogy kb. egy 6-8 cm átmérőjű legyen. Olajos kézzel csíptem belőle egy kb. 3 cm széles darabot és ezt mindkét kezem 3-3 ujját használva hosszában széthúztam. Az adott tészta darab közepéről indulva, kifele haladva, apró mozdulatokkal húztam, majd a két végébe akasztva a mutató és középső ujjam és a hüvelykkel megtámasztva a tésztát éri el a végleges formát. Amolyan rusztikus babapiskótákat kell alkotnunk… Sütőlemezre (ezen sokkal ropogósabbra sül, mint a papíron!) vagy annak hiányában sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 230 fokra felmelegített sütőben kell sütni. Mielőtt a sütőbe teszem a tepsit, alaposan befújom vízzel (a virág spricni tökéletes erre a célra), hogy gőz legyen a sütőben. 10-15 perc alatt pirosra sül. A spriccelést minden tepsi behelyezésekor megismétlem. A végeredmény egy fantasztikusan finom, ropogós héjú, ám belül lágy édes tészta, amit reggelire, uzsonnára egy bögre tejjel vagy kakaóval jó szívvel ajánlok. | |
|