Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
06:32:28 Pálcikás jégkrém házilag: ettől szebb lesz a nyár | |
Forrás: [origo] | 2015.06.20. Melegben nem lehet hideg édesség nélkül élni, de a házi jégkrémek minden fronton verik a boltiakat. Csak pár perc munka, és mindenkit boldoggá tesz!Néha annyira meleg van, hogy úgy teszek, mintha keresnék valami nagyon fontosat a hűtőszekrényben, mert a kutakodás imitálása közben egyszerűen hűsölök a szekrényből áradó 8 fokban. Van, hogy állandóan szomjasak vagyunk, de a víztől, a limonádétól és a szörptől is a hányinger kerülget a második liter után. Ilyenkor jöhet a jégkrém nyelvzsibbasztó mennyiségben, a jégnyalóka és minden, ami jeges vagy fagyasztott, de kellenek azért az ízek is, mert a melegtől már enni sincs kedvünk. Pálcikás jégkrém házilag? Igen! Ezt az igényt persze most nem a bolti hűtőből fedezzük, hanem a sajátunkból. Hogy miért teszünk így, arra sok jó indokunk van: Minek csináljam, ha meg is vehetem?Házilag jégkrémet varázsolni ugyanannyi, de talán kevesebb energiába kerül, mint levánszorogni a sarki kisboltba, közben háromszor leizzadni, félrehúzni a hűtőláda tetejét, és kifizetni. Ráadásul sokkal többfélét készíthetek el magam, mint amennyit a bolti ládában tartanak. Százszor ízesebb lesz, mert nem sajnálom belőle az igazi alapanyagokat, gyümölcsöt, tejszínt, joghurtot. Ugyanakkor kihagyok belőle mindent, amivel a jégkrémekben a valódi hozzávalókat pótolják, a tömegnövelőket, stabilizátorokat, színezéket és mindazt, amiről nem is akarok tudni. Kevesebb cukrot használok hozzá, ezért kevésbé hízom meg tőle. Rengeteg gyümölcsöt csempészhetek bele annak a gyereknek az étrendjébe, aki esetleg amúgy nem szereti. Az ízeknek a fantázia szab határt Filléres eszközökHázi jégkrémkészítéshez többfelé kapni műanyag szettet, ami nem nagy beruházás, és nagyon praktikus. Ha valaki mégsem találkozna ilyennel, vagy sajnálja rá a pénzt, vannak még olcsóbb lehetőségek. Műanyag kávéspoharakat minden szupermarketben lehet kapni óriási kiszerelésben. Még egyszerűbb, ha feles poharakat vagy kisméretű csészéket használunk, vagy gondosan félretesszük a kiürült joghurtos poharakat. Ezekbe kell tölteni a választott folyadékot, majd mikor félig megfagyott, pálcikát döfni a közepébe. Próbálkoztunk hurkapálcikával, de az csak az egészen kicsike jégkrémeket bírja el. A kávékeverő műanyag pálcikával ugyanez a helyzet. Az ideális eszköz a gyógyszertári nyelvlap néven kapható lapos fapálca, ami mindent elbír, ráadásul ez a legautentikusabb is.
hogy emlékeztessen erre a kulcsfontosságú mozdulatra két órával később, különben nem pálcikás fagyink lesz, csak ízesített jégtömbjeink. A pálcika és a műanyag pohár egyaránt újrahasznosítható, ha nem is végtelen számú, de három alkalommal mindenképp. A műanyag pohárka újrahasznosítása Klasszikusok imitációjaAz itthoni kísérletezést két, gyerekkorunkból visszamaradt klasszikus kedvenc utánzatával kezdtem. Az egyik a teljesen egyszerű, vaníliás jégkrém csokibevonattal, az örök kedvenc. A recept banálisan egyszerű, gyakorlatilag tejszínhab és csokoládé kombinációja, de minden boltit magasan ver. Vaníliás jégkrém csokoládé bevonattalAlapanyagok 6 kis formához
a bevonathoz:
A jéghidegre hűtött tejszínt egy magas falú tálban gépi habverővel elkezdem felverni. Mikor krémessé válik, hozzáadom a cukrot és a vaníliát. Tovább verem, míg egészen kemény nem lesz. Egy nagy kanállal a formákba töltöm úgy, hogy a formák alját az asztalhoz verem, nehogy légbuborékok maradjanak benne.Lefagyasztom. Mikor megfagyott, gőz felett csokoládét olvasztok és belemártom a jégkrémeket vagy bekenem őket egy ecsettel, utóbbi esetben kevésbé szép, de vékonyabb lesz a réteg. Azonnal fogyasztom, vagy celofánba csomagolva visszateszem a mélyhűtőbe. Mehet rá a csoki is A másik kedvenc a hosszúkás, élénk színű jeges nyalóka, iszonyatosan édes, mégis imádtam mindig. Lényegében színes cukros vízről beszélünk, ami le van fagyasztva. Szopogatásakor kötelező módon csorog az édes víz mindenünkön, arra pedig jönnek a darazsak. A kötelező nyári élmény ezzel a recepttel sokkal finomabb, szebb és fényévekkel egészségesebb. Bármilyen gyümölccsel vagy azok kombinációjával is működik. Epres jégnyalókaAlapanyagok 6 kis formához
Az epret a tejszínnel és a mézzel leturmixolom. Akit zavarnak a magok, ezen a ponton szűrje át, én benne hagytam őket. Formákba öntöm, és lefagyasztom. Nem kell lemenni a boltig Sárgadinnyés jégnyalóka málnávalAz előző egyszerűsített változata ez a recept. Mivel a dinnye nagyon lédús gyümölcs, nem szükséges hozzá semmilyen más folyadékot adni. Csak azért dobáltam néhány szem málnát a formákba, mert így iszonyú vagányul néz ki, a málna pedig jól passzol a dinnyéhez ízben is. Alapanyagok 6 kis formához:
A dinnyét leturmixolom. A formákba két-két málnaszemet dobok és felöntöm a dinnyés keverékkel. Lefagyasztom. A dinnyés is csodálatos Variációk ízre és mintáraA házi jégkrémkészítésnek nincsenek szabályai, csak lehetőségei. Választunk egy alapot, például tejszínt, görög joghurtot, tejfölt, kókusztejet vagy sűrített tejet, esetleg ezek keverékét, és ízesítjük bármivel, ami a kezünk ügyébe kerül. Mindegyiknek más és más lesz az állaga, az egyik haraphatóbb, a másik keményebb jégkrémet ad. Ezeket az alapokat keverhetjük olvasztott csokoládéval, gyümölccsel, olajos magvakkal, tényleg bármivel. A jégkrémek külsejével is sokat játszhat, akinek van kedve: csíkos fagyit készíthet, ha a gyümölcspürét és az alapot két-két óra kihagyással csorgatja egymásra a formába. Ha pedig márványos fagyit enne, ne keverje őket össze, hanem csorgassa a gyümölcsöt vagy csokoládét a fehér alapra, az szépen behálózza majd a jégkrémet. Meggyes-tejfölösAlapanyagok 6 kicsi formához
A meggyet a tejföllel és a mézzel leturmixolom. Aki szeretne, hagyhat benne egész szemeket. Érdemes többször megkóstolni, hogy elég édes-e, a meggy savanyú tud lenni. Aki jó volt, megérdemli Variálható alapjégkrémAlapanyagok 6 kicsi formához
A sűrített tejet a kókusztejjel összeturmixolom, és belekeverem a választott ízesítőt, vagy így egyszerűen lefagyasztom, mert magában is nagyon jó.
Felnőtt nyalókák, alkohollalBármelyik fenti jégkrémet meg lehet bolondítani néhány kanál alkohollal, likőrrel vagy bármivel, amiről úgy érzik, illik hozzá. Nemcsak az ízén, az állagán is javít, enyhén fellazítja, mivel nem tud megfagyni. Leggyakrabban vodkát szokás adni a jégkrémekhez, mert az semleges ízű, de sörrel, ciderrel, pezsgővel és borral is érdemes játszani. Én most kedvenc kánikulai fröccsömet öntöttem jeges formába. Nem bántam meg. Felnőtteknek is jó lehet! Bodzafröccs-nyalóka
A hígítatlan bodzaszörpöt elkeverem a borral, majd belefacsarom a citrom levét. Formákba öntöm, fagyasztom. Vigyázzanak, mert ha nagyon rákattannak a házi jégkrémezésre, egyszer csak azon kapják magukat, hogy a gyerek kakaóját és a kovászos uborkát is jégkrém formában látják maguk előtt. Ezen a ponton azért érdemes megállni. | |
|