Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
05:45:56 Pálinkának is csodás, de most csináljunk lekvárt! | |
Forrás: [origo] | Halmos Mónika | 2015.08.23. Idén igen bőséges körtetermésnek örvendhetünk, feltéve, ha az eső egyszer eláll, és a vihar nem veri le a gyümölcsöket a fákról. Vajon mit érdemes készíteni belőle – azon felül, hogy frissen elfogyasztjuk, és cefrének hordóba gyűjtjük?
A körte kicsit mostohagyerek a konyhában, mert valóban sok helyütt csak a cefrébe száműzik. Pedig minden körtefajta más és más ízű, remek gyümölcslevest lehet belőle készíteni. Kompótot, töltött-sült körték garmadáját, vagy kiránthatjuk, és pitébe is süthetjük. Persze készülhet körtebefőtt, körtelekvár, a nagyi receptje szerint, vagy egészen másképpen is. Érik a körte, mi legyen belőle? Most trend lett befőzni, ám aki ma befőzésre adja a fejét, azt vélhetően három dolog motiválja: rengeteg gyümölcse van, imádja az isteni ízeket, és szereti tudni, mi kerül az üvegbe. Ez utóbbi erős hajtóerő az egészség- és természettudatos fiatalok körében. A házi befőtt lehetőség szerint vegyszer nélküli gyümölcsből, vegyi anyagok felhasználása nélkül készül.Ezért érdemes előnyben részesíteni a hőkezeléssel való tartósítást. Jómagam, mint lassan „kifutó modell”, a „horváthilonán” szocializálódott nemzedéknek sarja, úgy gondoltam, a hőkezelés, vagyis a csírátlanításnak vízgőzzel való elvégzése közismert, de a hozzám érkező kérdésekből kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így. Sőt! Pedig a hőkezelés nem túl bonyolult megoldás – igaz, beleszórni egy kanál tartósítószert az üvegbe, tényleg némileg egyszerűbb. Most van szezonja A körte eltevésénél a hőkezelés azért is előnyös, mert a kemény gyümölcsöknek sokszor előfőzés sem kell, éppen elég az a hőhatás, ami a gőzölés során éri őket. Ehhez kell egy méretes fazék, amelybe szépen beállítgatjuk az elkészített lekvárokat, befőtteket, a gondosan lezárt üvegeket, amelyeket előzőleg újságpapírba burkolunk.
Az edényt az üvegek kétharmad részéig töltjük vízzel, lefedjük, és melegíteni kezdjük. Ha felforrt a víz, a tűzhelyet takarékra állítjuk, és a receptben megadott idő csak innen számít! Az idő leteltével a tüzet elzárjuk, és hagyjuk szépen kihűlni. A fedőt sem nyitogatjuk!A kihűlt üvegeket aztán kiemeljük, szépen megtörögetjük, és mehetnek is végleges helyükre a kamrába, természetesen gondosan felcímkézve. Érdemes ízes fajtát választani A címkézés is fontos és nem elnagyolható momentum, mert ugyan majd húsvét táján a körtebefőttet biztosan meg tudjuk különböztetni a cseresznyétől, de a fehérboros befőttet már nem lehet egyértelműen beazonosítani. A különféle lekvároknál meg még nehezebb a dolgunk. Arról nem szólok, hogy mi lehet két év múlva – mert az ésszerűség azt diktálja, hogy mindenből annyit tegyünk el, amennyi egy év alatt elfogy. Kinek van kedve sokéves, szomorúra színeződött, halott befőttekhez? Lábosba vele! Fehérboros körtebefőttHozzávalók:
Elkészítési idő: 120 perc A citrom jó a barnulás ellen A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd citromos vízbe tesszük őket, nehogy megbarnuljanak. A magház kimetszéséhez karalábévájót használjunk, de ha nincs, egy kiskanál is megteszi.A fehérbort 1 liter vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a fűszereket, és felforraljuk. Belerakjuk a lecsepegtetett körtéket, felfőzzük, és azon forrón üvegekbe szedjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, újságpapírba csomagolva nagy fazékba rakjuk. Vízzel feltöltjük az üvegek 2/3 részéig, és a forrástól számított 10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd a szárazra törölgetett üvegeket a végleges helyükre állítjuk. Ennek még örülni fogunk télen Vaníliás körtebefőttHozzávalók:
Elkészítési idő: 60 perc A körtéket kettévágjuk, meghámozzuk, a magházakat kimetsszük. A körtéket rögtön citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljanak. A citromok levét kifacsarjuk, a héjukból néhány darabkát vágunk. A citromok levével, 6 dl vízzel meg a cukorral szirupot főzünk. A körtéket üvegekbe rakosgatjuk, közéjük teszünk 1-1 citromhéjdarabkát és 1-1 darab felhasított vaníliarudat. Ráöntjük a szirupot, az üvegeket lezárjuk, és a forrástól számított 20 percig gőzöljük. Érdemes most nekilátni Körtelekvár ízesenHozzávalók:
Elkészítési idő: 150 perc
Vaníliával is nagyon finom A körtét megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a frissen reszelt gyömbért, beledobjuk a vaníliarudat, és lassú tűzön fölforraljuk. Beleszórjuk a cukrot, és állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.Ha már kellően sűrű (kb. 30-35 perc általában elegendő), beletesszük a diót, és további egy-két percig együtt forraljuk. Azon forrón üvegekbe töltjük, a tetejére kevés körtepálinkát öntünk, és lezárjuk. Száraz gőzben – vagyis párnák, takarók közt – hagyjuk kihűlni. A száraz gőz lényege a lassú kihűlés, erre a feladatra a hűtőtáskát is bevethetjük! Körtés bodzadzsemA körtékkel egy időben érik a bodza is a kertben, érdemes házasítani őket. A bodza magában amúgy nem annyira élvezhető, mindenképpen kíván maga mellé egy másik, karakteres ízt. A körte kiváló társítás! Aki pedig szeretne tovább művészkedni a konyhában, jó kis ajándékot készíthet, ha a körtelekvárt meg a körtés bodzadzsemet külön-külön megfőzve, üvegbe rétegezve teszi el. Látványos és izgalmas megoldás – és ezzel már most ki lehet pipálni néhány karácsonyi ajándékot! Igazi csemege Hozzávalók:
Elkészítési idő: 120 perc A bodzabogyót leszemezzük – ehhez a művelethez használjunk gumikesztyűt, különben jó néhány napra megszínezi a kezünket!A bogyókat egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg felrepednek. Nem túl sűrű szitán vagy paradicsompasszírozón áttörjük, azután belereszeljük a meghámozott körtét. Beleszórjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetve 15–20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Esti torkosságnak ideális Ha a befőzés közben megkívánunk egy jó kis gyümölcsös desszertet – bár, ha kóstolgattunk-nyalakodtunk eleget, akkor ez ritkán fordul elő –, akkor készíthetünk egy bodzás körtedzsemmel töltött körtét. A befőttből kimaradt fél körték és a lábosból kikapart maradék dzsem éppen megfelelő ehhez! És már készen is van egy kellemes nyáresti desszert! Behűtve kínálhatjuk, egy mutatós zabkeksz-talapzaton.
| |
|