Szerda, 2021-10-20, 20:40:17
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4982]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [140]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [257]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [251]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [673]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [951]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [27]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [2815]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [53]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1052]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [125]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2143]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1177]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [104]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3403]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [782]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1995]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [327]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2741]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [40]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Augusztus 2015  »
    HKSzeCsPSzoV
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » Augusztus » 24 » Pálinkának is csodás, de most csináljunk lekvárt!
    05:45:56
    Pálinkának is csodás, de most csináljunk lekvárt!

    Forrás: [origo] | Halmos Mónika | 2015.08.23.

    Idén igen bőséges körtetermésnek örvendhetünk, feltéve, ha az eső egyszer eláll, és a vihar nem veri le a gyümölcsöket a fákról. Vajon mit érdemes készíteni belőle – azon felül, hogy frissen elfogyasztjuk, és cefrének hordóba gyűjtjük?

    " – Édesapám, mi lesz ebből a sok körtéből? Ha édesanyád hazajön a kórházból, lekvár. Ha nem, pálinka. "

    A körte kicsit mostohagyerek a konyhában, mert valóban sok helyütt csak a cefrébe száműzik. Pedig minden körtefajta más és más ízű, remek gyümölcslevest lehet belőle készíteni. Kompótot, töltött-sült körték garmadáját, vagy kiránthatjuk, és pitébe is süthetjük. Persze készülhet körtebefőtt, körtelekvár, a nagyi receptje szerint, vagy egészen másképpen is.

    Érik a körte, mi legyen belőle?
    Forrás: Halmos Mónika

    Most trend lett befőzni, ám aki ma befőzésre adja a fejét, azt vélhetően három dolog motiválja: rengeteg gyümölcse van, imádja az isteni ízeket, és szereti tudni, mi kerül az üvegbe. Ez utóbbi erős hajtóerő az egészség- és természettudatos fiatalok körében.

    A házi befőtt lehetőség szerint vegyszer nélküli gyümölcsből, vegyi anyagok felhasználása nélkül készül.

     Ezért érdemes előnyben részesíteni a hőkezeléssel való tartósítást. 

    Jómagam, mint lassan „kifutó modell”, a „horváthilonán” szocializálódott nemzedéknek sarja, úgy gondoltam, a hőkezelés, vagyis a csírátlanításnak vízgőzzel való elvégzése közismert, de a hozzám érkező kérdésekből kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így. Sőt! Pedig a hőkezelés nem túl bonyolult megoldás – igaz, beleszórni egy kanál tartósítószert az üvegbe, tényleg némileg egyszerűbb.

    Most van szezonja
    Forrás: Halmos Mónika

    A körte eltevésénél a hőkezelés azért is előnyös, mert a kemény gyümölcsöknek sokszor előfőzés sem kell, éppen elég az a hőhatás, ami a gőzölés során éri őket. Ehhez kell egy méretes fazék, amelybe szépen beállítgatjuk az elkészített lekvárokat, befőtteket, a gondosan lezárt üvegeket, amelyeket előzőleg újságpapírba burkolunk.

    Ez azért szükséges, hogy ne tudjanak egymáshoz koccanni az üvegek.

    Az edényt az üvegek kétharmad részéig töltjük vízzel, lefedjük, és melegíteni kezdjük. Ha felforrt a víz, a tűzhelyet takarékra állítjuk, és a receptben megadott idő csak innen számít! Az idő leteltével a tüzet elzárjuk, és hagyjuk szépen kihűlni.

    A fedőt sem nyitogatjuk! 

    A kihűlt üvegeket aztán kiemeljük, szépen megtörögetjük, és mehetnek is végleges helyükre a kamrába, természetesen gondosan felcímkézve.

    Érdemes ízes fajtát választani
    Forrás: Halmos Mónika

    A címkézés is fontos és nem elnagyolható momentum, mert ugyan majd húsvét táján a körtebefőttet biztosan meg tudjuk különböztetni a cseresznyétől, de a fehérboros befőttet már nem lehet egyértelműen beazonosítani. 

    A különféle lekvároknál meg még nehezebb a dolgunk. Arról nem szólok, hogy mi lehet két év múlva – mert az ésszerűség azt diktálja, hogy mindenből annyit tegyünk el, amennyi egy év alatt elfogy. Kinek van kedve sokéves, szomorúra színeződött, halott befőttekhez? 

    Lábosba vele!
    Forrás: Halmos Mónika

    Fehérboros körtebefőtt 

    Hozzávalók: 

    • 2 kg érett, nem túl puha körte
    • 5 dl fehérbor
    • 40 dkg cukor
    • 1 citrom leve
    • 4-5 darabka fahéj
    • 1 kiskanálnyi szegfűszeg 

    Elkészítési idő: 120 perc

    A citrom jó a barnulás ellen
    Forrás: Halmos Mónika

    A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd citromos vízbe tesszük őket, nehogy megbarnuljanak.

    A magház kimetszéséhez karalábévájót használjunk, de ha nincs, egy kiskanál is megteszi.

    A fehérbort 1 liter vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a fűszereket, és felforraljuk. Belerakjuk a lecsepegtetett körtéket, felfőzzük, és azon forrón üvegekbe szedjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, újságpapírba csomagolva nagy fazékba rakjuk. Vízzel feltöltjük az üvegek 2/3 részéig, és a forrástól számított 10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd a szárazra törölgetett üvegeket a végleges helyükre állítjuk.

    Ennek még örülni fogunk télen
    Forrás: Halmos Mónika

    Vaníliás körtebefőtt 

    Hozzávalók: 

    • 3 kg nem túl puha körte
    • 60 dkg cukor
    • 2 citrom
    • 2 vaníliarúd  

    Elkészítési idő: 60 perc 

    A körtéket kettévágjuk, meghámozzuk, a magházakat kimetsszük. A körtéket rögtön citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljanak. A citromok levét kifacsarjuk, a héjukból néhány darabkát vágunk. A citromok levével, 6 dl vízzel meg a cukorral szirupot főzünk. A körtéket üvegekbe rakosgatjuk, közéjük teszünk 1-1 citromhéjdarabkát és 1-1 darab felhasított vaníliarudat. Ráöntjük a szirupot, az üvegeket lezárjuk, és a forrástól számított 20 percig gőzöljük. 

    Érdemes most nekilátni
    Forrás: Halmos Mónika

    Körtelekvár ízesen 

    Hozzávalók: 

    • 2 kg érett vilmoskörte (vagy más, aromás fajta)
    • 1 dl citromlé
    • 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér
    • 1 vaníliarúd
    • 60 dkg cukor
    • 20 dkg friss dióbél
    • 0,5 dl körtepálinka  

    Elkészítési idő: 150 perc

    Vaníliával is nagyon finom
    Forrás: Halmos Mónika

    A körtét megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a frissen reszelt gyömbért, beledobjuk a vaníliarudat, és lassú tűzön fölforraljuk. 

    Beleszórjuk a cukrot, és állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. 

    Ha már kellően sűrű (kb. 30-35 perc általában elegendő), beletesszük a diót, és további egy-két percig együtt forraljuk. 

    Azon forrón üvegekbe töltjük, a tetejére kevés körtepálinkát öntünk, és lezárjuk. Száraz gőzben – vagyis párnák, takarók közt – hagyjuk kihűlni. A száraz gőz lényege a lassú kihűlés, erre a feladatra a hűtőtáskát is bevethetjük! 

    Körtés bodzadzsem 

    A körtékkel egy időben érik a bodza is a kertben, érdemes házasítani őket. A bodza magában amúgy nem annyira élvezhető, mindenképpen kíván maga mellé egy másik, karakteres ízt. A körte kiváló társítás! Aki pedig szeretne tovább művészkedni a konyhában, jó kis ajándékot készíthet, ha a körtelekvárt meg a körtés bodzadzsemet külön-külön megfőzve, üvegbe rétegezve teszi el. Látványos és izgalmas megoldás – és ezzel már most ki lehet pipálni néhány karácsonyi ajándékot!

    Igazi csemege
    Forrás: Halmos Mónika

    Hozzávalók: 

    • 2 kg bodzabogyó

    • 4 érett körte

    • 1 kg cukor

    • üvegenként késhegynyi tartósítószer 

    Elkészítési idő: 120 perc  

    A bodzabogyót leszemezzük – ehhez a művelethez használjunk gumikesztyűt, különben jó néhány napra megszínezi a kezünket! 

    A bogyókat egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg felrepednek. Nem túl sűrű szitán vagy paradicsompasszírozón áttörjük, azután belereszeljük a meghámozott körtét. Beleszórjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetve 15–20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

    Esti torkosságnak ideális
    Forrás: Halmos Mónika

    Ha a befőzés közben megkívánunk egy jó kis gyümölcsös desszertet – bár, ha kóstolgattunk-nyalakodtunk eleget, akkor ez ritkán fordul elő –, akkor készíthetünk egy bodzás körtedzsemmel töltött körtét. A befőttből kimaradt fél körték és a lábosból kikapart maradék dzsem éppen megfelelő ehhez! És már készen is van egy kellemes nyáresti desszert! Behűtve kínálhatjuk, egy mutatós zabkeksz-talapzaton.

     

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 444 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): receptek, pálinka, befőtt, recept, lekvár, körte, cefre, bodza | Helyezés: 0.0/0