Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [403] |
Csináld magad [1] |
Extrém [318] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [486] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [718] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4252] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3421] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
09:22:34 Pénteki süti: Fekete-erdő torta | |||
Az osztrák klasszikust, a Sacher-tortát nemrég már kipróbáltuk Carla Sacher receptje alapján, most pedig a német emeletes kalóriabomba, a Fekete-erdő torta került terítékre. Nem egy hétköznapi süti, szerda este nem feltétlenül állnék neki, hogy másnapra legyen mit csomagolni az iskolába/munkahelyre ebéd utáni nasi gyanánt, de ha nincs éppen nyitva a kedvenc cukrászdánk, és veszélyes elvonási tünetekkel szembesülnénk, akkor azért van kiút: el lehet készíteni otthon is ezt a tortát. Csak kell hozzá pár óra. ![]()
Ha lenne egy Frau Scwarzwald, akkor az ő receptje alapján készítettük volna, de mivel ilyen sajnos nincs, más forrásokkal operáltunk. Pierre Hermé francia cukrász-zseni receptjéből indultunk ki, azt egészítettük ki, hogy aztán néhány órával később, nem kevés alapanyagot beleépítve elkészüljön a saját tortánk. Ízre príma, a külalakon még lehet csiszolgatni, de nem reménytelen a projekt. Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortaformához):A tortalapokhoz: 75 g olvasztott vaj 1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy 20-22 cm átmérőjű tortatormát. Sütőpapírral béleljük ki/kivajazzuk, és kakaóporral szórjuk körbe. 2. A tojásfehérjéket géppel felverjük, mikor már lágy habbá vált, hozzáadjuk a cukor felét, és kemény habbá verjük. 3. A cukor másik felét a 9 tojás sárgájával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és kikeverjük. 4. A vajas, cukros, tojássárgás tál tartalmához óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot, majd a lisztet, a keményítőt és a kakaóport. A kész masszát a tortaformába öntjük, és 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha kész, félretesszük hűlni. ![]()
A meggyhez: 500 g friss meggy A meggyet kimagozzuk, minden egyéb hozzávalóval egy lábasba tesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. Felforraljuk, majd pár perc forralás után lehúzzuk a tűzről, és állni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, lecsepegtetjük a meggyet, a levét pedig félretesszük, arra is szükség lesz. A tejszínes krémhez (a lapok közé és a torta tetejére, oldalára): 8 dl hideg habtejszín Ha már a torta összeállításánál tartunk, akkor a tejszínt habverővel felverjük, majd a vége felé hozzáadjuk a porcukrot és a habfixálót. A tetejére/oldalára díszítésnek: 10 dkg étcsokoládé Az étcsokoládét apróra vágjuk, a meggyet megmossuk, óvatosan kimagozzuk. ![]()
ÖsszeállításaHa a tortalapok és a meggyes keverék is teljesen kihűlt, összeállítjuk a tortát. 1. A megsült tortát három részre vágjuk. 2. Mindegyik lapot meglocsoljuk a meggy lecsepegtetése után félretett boros meggylével. 3. A felvert tejszínhabot habzsákból az alsó tortalapra nyomjuk, úgy, hogy két, koncentrikus kört rajzolunk rá. A két kör között hagyott hézagot kitöltjük a meggyel, majd ráhelyezzük a következő tortalapot, és ugyanígy járunk el. 4. Ha a legfelső tortalap is rákerült, a maradék tejszínes krémmel bevonjuk az oldalát és a tetejét is, aztán az apróra vágott étcsokireszelékkel és a meggyszemekkel díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. | |||
|