Péntek, 2024-03-29, 08:08:06
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5490]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1222]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1353]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [574]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2933]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 3
    Vendégek: 3
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2017 » Október » 28 » Pincegulyás recept. Érdekességek a gulyásról – a magyar kedvenc története
    08:52:22
    Pincegulyás recept. Érdekességek a gulyásról – a magyar kedvenc története

    Forrás: magyarorszagom.hu | Sz. F. | 2017.10.12.

    A gulyás szó hallatán minden magyarnak egy nagy kondér rotyogó, piros finomság jut eszébe, tele a magyar konyha legkiválóbb hozzávalóival. Akár a kedvenceid közé tartozik, akár el is tudod készíteni, biztosan tudunk mondani néhány olyasmit a gulyásról, amit eddig nem is tudtál róla. Íme néhány ismert, és kevésbé ismert tény a magyar kedvencről!

    A fogás neve gulyát őrző személyről, a gulyásról kapta. A név már a 10-13 század között megszületett, az étel maga azonban csak jóval később jött létre. Ennek pontos idejét nehéz lenne behatárolni, de annyi biztos, hogy a 18. század második felére a gulyás a hagyományos falusi konyha szerves részévé vált. Eleinte csak a háztartásokban volt jelen, majd a 19. század első felében az éttermek menüjére is felkerült.

    Népszerűségét többek között az ébredező nemzeti öntudatnak köszönhette. A 18. század közepétől kezdve minden magyar dolog – irodalom, tánc, zene, ételek, italok, stb. – a német nyelv elleni fellépést képviselte. A gulyás természetesen ezen jellegzetes magyar dolgok közé tartozott. A gulyásban megjelenik a magyar konyha színe-java. Elengedhetetlen hozzávalói többek között a hús, a krumpli, a paprika, a hagyma, és az elmaradhatatlan fűszerek. Habár a gulyás elkészíthető konyhai körülmények között is, az üstben főzött változat jellegzetes ízét nem lehet utánozni. Általános „szabály” továbbá, hogy a gulyást csak marhahúsból érdemes elkészíteni.

    Az alap gulyás receptnek persze mára már számtalan változata létezik. Ahány ház, annyi gulyás – minden házi szakács a saját verzióját készíti el a család és a vendégek számára, de van néhány nevesebb változat, amelyek jobban eltérnek az eredeti recepttől. Ott van például a kolozsvári módra készült gulyás káposztával, vagy a zöldségekkel és kellel készített alföldi verzió, de nem maradhat le még a csángó gulyás sem rizzsel és tejföllel. A „gulyásverziók” száma valóban figyelemreméltó, de egyáltalán nem meglepő. Találkozhatunk még olyan nevekkel is, mint a sörgulyás, fiáker-gulyás, Tenkes-gulyás, Likócsi-gulyás, stb. A következőkben egy rendhagyó receptet osztok meg veletek, isteni pincegulyást készíthettek!

    Pincegulyás recept

    Hozzávalók (10-15 főre)

    0,6 kg füstölt szalonna, 0,8 kg húsos szalonna (főtt és nyers is megteszi), 1 kg vöröshagyma, 0,5 kg sárgarépa, 0,7 kg fehérrépa, 7-8 db paprika, 0,5 kg érett paradicsom, 2 kg burgonya, őrölt pirospaprika, 5-6 kg marha lábszár 2-2 centis darabokra vágva, 3-4 evőkanál magyar mustár, 8-10 babérlevél, őrölt fűszerkömény, petrezselyem, majoranna, kakukkfű, 4-5 dl száraz, minőségi vörösbor.

    A recept

    Távolítsd el a húsról a faggyút és minden külső réteget, ami nem hús – csak a tiszta húsra lesz szükséged. Aprítsd fel 2-3 centis kockákra – ez ugyan kisebb a szokásos méreteknél, de így jobban kijön majd a hús íze. A húst ne mosd meg aprítás után, mert attól csak vizessé válik, amit minden esetben jó elkerülni! Aprítsd fel a szalonnát, és pirítsd meg közepes lángon. Fogd a húsos szalonnát, szintén vágd apró darabokra, majd amikor a füstölt zsírja sülni kezd, add hozzá, és pirítsd őket együtt. Amikor a húsos rész is pirulni kezd, add hozzá a darabokra aprított hagymát is. Pirítsd őket egy ideig, majd jöhet a tisztára mosott és darabokra vágott sárgarépa és fehérrépa is.

    Az eddigi hozzávalók a szalonnák zsírjában sülnek tovább. Miután a zöldségek is sülni kezdenek, add hozzájuk a feldarabolt paprikát. Kavarj rajta néhányat, és következhet is a paradicsom. A következő lépés az őrölt paprika hozzáadása, amit a hús követ. Ez után tegyél egy kicsit a tűzre, hogy nagyobb lánggal égjen. A nagyobb tűzre azért van szükség, hogy a hő kellően átjárja a húst. Kavargasd az egészet, amíg a hús ki nem engedi a levét, és az egész forrni nem kezd. Vegyél vissza a tűzből, és hagyd, hogy a saját levében főjön az egész a fedél alatt, és rendszeresen kavarj rajta egyet-kettőt.

    Ez idő alatt ne add hozzá még sem a vizet, sem a bort. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, kezdődhet az ízesítés. Kezdésképpen a mustár, a babérlevelek és a tárkony (szórva) mehet bele, amiket az őrölt kömény, és egy jó adag kakukkfű követnek. A következő lépés a kockára vágott burgonya hozzáadása. Ezzel együtt önts utána két liternyit abból a vízből, amiben a hámozott krumplik áztak. Keverd el alaposan, és növeld kicsit nagyobbra a lángot, amíg az egész forrni nem kezd. Közben készítsd elő a (mosott) zellert és a petrezselymet – vágd őket apróra, majd amikor a gulyás forrni kezd, add hozzá őket. További kavargatásra lesz szükség, hogy a zöld fűszerekből mindenhová jusson. Amikor a krumpli megfőtt, óvatosan öntsd az üstbe a vörösbort, majd keverd el. Hagyd forrni néhány percig, majd hűlni további 10-15 percig. Készen is vagyunk.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 596 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): magyar, gasztronómia, recept, gulyás, pincegulyás, receptek, története, ételek | Helyezés: 0.0/0