Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
08:52:22 Pincegulyás recept. Érdekességek a gulyásról – a magyar kedvenc története | |
Forrás: magyarorszagom.hu | Sz. F. | 2017.10.12. A gulyás szó hallatán minden magyarnak egy nagy kondér rotyogó, piros finomság jut eszébe, tele a magyar konyha legkiválóbb hozzávalóival. Akár a kedvenceid közé tartozik, akár el is tudod készíteni, biztosan tudunk mondani néhány olyasmit a gulyásról, amit eddig nem is tudtál róla. Íme néhány ismert, és kevésbé ismert tény a magyar kedvencről! A fogás neve gulyát őrző személyről, a gulyásról kapta. A név már a 10-13 század között megszületett, az étel maga azonban csak jóval később jött létre. Ennek pontos idejét nehéz lenne behatárolni, de annyi biztos, hogy a 18. század második felére a gulyás a hagyományos falusi konyha szerves részévé vált. Eleinte csak a háztartásokban volt jelen, majd a 19. század első felében az éttermek menüjére is felkerült. Népszerűségét többek között az ébredező nemzeti öntudatnak köszönhette. A 18. század közepétől kezdve minden magyar dolog – irodalom, tánc, zene, ételek, italok, stb. – a német nyelv elleni fellépést képviselte. A gulyás természetesen ezen jellegzetes magyar dolgok közé tartozott. A gulyásban megjelenik a magyar konyha színe-java. Elengedhetetlen hozzávalói többek között a hús, a krumpli, a paprika, a hagyma, és az elmaradhatatlan fűszerek. Habár a gulyás elkészíthető konyhai körülmények között is, az üstben főzött változat jellegzetes ízét nem lehet utánozni. Általános „szabály” továbbá, hogy a gulyást csak marhahúsból érdemes elkészíteni. Az alap gulyás receptnek persze mára már számtalan változata létezik. Ahány ház, annyi gulyás – minden házi szakács a saját verzióját készíti el a család és a vendégek számára, de van néhány nevesebb változat, amelyek jobban eltérnek az eredeti recepttől. Ott van például a kolozsvári módra készült gulyás káposztával, vagy a zöldségekkel és kellel készített alföldi verzió, de nem maradhat le még a csángó gulyás sem rizzsel és tejföllel. A „gulyásverziók” száma valóban figyelemreméltó, de egyáltalán nem meglepő. Találkozhatunk még olyan nevekkel is, mint a sörgulyás, fiáker-gulyás, Tenkes-gulyás, Likócsi-gulyás, stb. A következőkben egy rendhagyó receptet osztok meg veletek, isteni pincegulyást készíthettek! Pincegulyás receptHozzávalók (10-15 főre)0,6 kg füstölt szalonna, 0,8 kg húsos szalonna (főtt és nyers is megteszi), 1 kg vöröshagyma, 0,5 kg sárgarépa, 0,7 kg fehérrépa, 7-8 db paprika, 0,5 kg érett paradicsom, 2 kg burgonya, őrölt pirospaprika, 5-6 kg marha lábszár 2-2 centis darabokra vágva, 3-4 evőkanál magyar mustár, 8-10 babérlevél, őrölt fűszerkömény, petrezselyem, majoranna, kakukkfű, 4-5 dl száraz, minőségi vörösbor. A receptTávolítsd el a húsról a faggyút és minden külső réteget, ami nem hús – csak a tiszta húsra lesz szükséged. Aprítsd fel 2-3 centis kockákra – ez ugyan kisebb a szokásos méreteknél, de így jobban kijön majd a hús íze. A húst ne mosd meg aprítás után, mert attól csak vizessé válik, amit minden esetben jó elkerülni! Aprítsd fel a szalonnát, és pirítsd meg közepes lángon. Fogd a húsos szalonnát, szintén vágd apró darabokra, majd amikor a füstölt zsírja sülni kezd, add hozzá, és pirítsd őket együtt. Amikor a húsos rész is pirulni kezd, add hozzá a darabokra aprított hagymát is. Pirítsd őket egy ideig, majd jöhet a tisztára mosott és darabokra vágott sárgarépa és fehérrépa is. Az eddigi hozzávalók a szalonnák zsírjában sülnek tovább. Miután a zöldségek is sülni kezdenek, add hozzájuk a feldarabolt paprikát. Kavarj rajta néhányat, és következhet is a paradicsom. A következő lépés az őrölt paprika hozzáadása, amit a hús követ. Ez után tegyél egy kicsit a tűzre, hogy nagyobb lánggal égjen. A nagyobb tűzre azért van szükség, hogy a hő kellően átjárja a húst. Kavargasd az egészet, amíg a hús ki nem engedi a levét, és az egész forrni nem kezd. Vegyél vissza a tűzből, és hagyd, hogy a saját levében főjön az egész a fedél alatt, és rendszeresen kavarj rajta egyet-kettőt. Ez idő alatt ne add hozzá még sem a vizet, sem a bort. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, kezdődhet az ízesítés. Kezdésképpen a mustár, a babérlevelek és a tárkony (szórva) mehet bele, amiket az őrölt kömény, és egy jó adag kakukkfű követnek. A következő lépés a kockára vágott burgonya hozzáadása. Ezzel együtt önts utána két liternyit abból a vízből, amiben a hámozott krumplik áztak. Keverd el alaposan, és növeld kicsit nagyobbra a lángot, amíg az egész forrni nem kezd. Közben készítsd elő a (mosott) zellert és a petrezselymet – vágd őket apróra, majd amikor a gulyás forrni kezd, add hozzá őket. További kavargatásra lesz szükség, hogy a zöld fűszerekből mindenhová jusson. Amikor a krumpli megfőtt, óvatosan öntsd az üstbe a vörösbort, majd keverd el. Hagyd forrni néhány percig, majd hűlni további 10-15 percig. Készen is vagyunk. | |
|