Csütörtök, 2024-11-14, 07:30:36
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 200
    Vendégek: 199
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2021 » November » 15 » Pincepörkölt - pusztapörkölt | Hargitai György - Az én alapszakácskönyvem
    09:40:42
    Pincepörkölt - pusztapörkölt | Hargitai György - Az én alapszakácskönyvem

    Forrás: Hargitai György - Az én alapszakácskönyvem | 2021.11.01.

    Hozzávalók:

    • 20-25 dkg füstölt szalonna,
    • 1,1 kg kicsontozott marhalábszár,
    • 1,1 kg kicsontozott sertéscsülök,
    • 80 dkg vöröshagyma,
    • 7-8 gerezd fokhagyma,
    • 2-2 tv paprika és paradicsom (helyettük lehet 4-5 evőkanál házi lecsó is),
    • 6-8 dkg sertészsír,
    • 3-4 babérlevél,
    • 1 kiskanál őrölt kömény,
    • 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors,
    • 4 evőkanál pirospaprika,
    • kb. 3 csapott evőkanál só,
    • 3 evőkanál sűrített paradicsom,
    • 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista,
    • 2 dl zamatos vörösbor,
    • tisztítva 2,2 kg burgonya

    Elkészítése:

    1. A szalonnát kis (0,5 centis), a lábszárat és a csülköt 2,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit finomra vágjuk, utóbbit pépesre zúzzuk. A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk.
    2. A szalonnát közepesen erős tűz fölé állított bográcsba vagy lábasba szórjuk, a zsírt hozzáadjuk, többször megkeverve szinte pörcösre sütjük. A húst hozzáadjuk, 2-3 perc alatt fehéredésig sütjük. Rászórjuk a hagymát, 10-15 percig együtt pirítjuk, közben a fele fokhagymával, a babérlevéllel, a köménnyel és a borssal fűszerezzük. A fele pirospaprikával meghintjük, a fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, a sűrített paradicsommal és a csípős Piros Arannyal ízesítjük. 4 deci vizet öntünk rá, lefödjük, és közepesen erős tűzön (a bográcsot feljebb emelve) a húst párolni kezdjük. 20 perc elteltével újabb kb. 3 deci vizet öntünk rá, újabb 25 percig főzzük.
    3. Ekkor keverjük hozzá a fölkockázott csülköt, fél evőkanál sóval ízesítjük, 3 deci vizet öntünk rá, lefödve kb. 20 percig főzzük. Ekkor kb. 3 deci vizet öntünk rá, lefödve újabb 20 percig pároljuk. Most borral ízesítjük, további kb. 20 percig főzzük. A fokhagyma és a pirospaprika másik felével fűszerezzük, kb.6 deci vizet ráöntünk, 10 percig forraljuk.
    4. A krumplit hozzáadjuk, még kb. 4 deci vizet öntünk rá, kb. 1 csapott evőkanál sóval ízesítjük, lefödve kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, ha kell, utánaízesítjük. Savanyúság kíséretében tálaljuk.

    Megjegyzés
    – A pincepörköltet a pincesorokon főzték, az volt a cél, hogy egy kanállal meg lehessen enni, mire átfejtik a bort, kitisztítják a hordókat, ezért került bele a köret (krumpli) is. Több változata ismert, általánosságban azt lehet elmondani, hogy jellemzője két vagy akár többféle húsból, borral ízesítve készül, s belefőzzük a krumplit is. Ugyanerre a fogásra azonban van egy másik elnevezés is, a pusztapörkölt. Ez a szocialista vendéglátás idején alakult ki, alapja a népi romantika, miszerint ezzel a névvel jobban el lehet adni ezt a remek fogást a külföldieknek. Már a neve teljesen kiveszőben van, ha mégis főzik valahol, akkor abban különbözik a pincepörkölttől, hogy egyféle húsból készül (többnyire marhalábszár vagy sertécsülök), és nem kerül bele bor. És bár pörköltnek nevezzük, a készítése sokkal inkább a gulyáséra hasonlít.

    12 adag
    Elkészítési idő: 3 óra

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 245 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): bográcsos, receptek, magyaros, recept, Pincepörkölt, Hargitai György, pusztapörkölt, pörkölt | Helyezés: 0.0/0