A Facebook hamarosan egy új eszközt fog bevezetni a kamuhírek és a propagandatrollok tevékenységének visszaszorítása érdekében. A közösségi oldal ugyanis megbízhatósági pontot fog rendelni minden felhasználójához, hogy így tudja megkülönböztetni egymástól a valódi, valamint a pénzért cserébe rettegő és lázító tagokat.

Az újítás bevezetését a Tessa Lyons, a Facebook egyik vezetője jelentette be egy, a Washington Post-nak adott interjújában, ahol azonban nem árult el részleteket a pontozási rendszer működésével kapcsolatban. Ezt azzal indokolta, hogy ha ismertek lennének ezek, azt nyilván a kiszűrni próbáló propagandatrollok megpróbálhatnák kijátszani.

Így jelenleg csak találgatni lehet, hogy a felhasználók mi alapján kapják meg pontszámukat az egyébként 0-tól 1-ig terjedő skálán. Ezek közül a legvalószínűbb, hogy a kamuhírek vagy szándékos hazugságok terjesztése szerepel az első helyen, de valószínűleg azok pontszámát is lerontja majd a Facebook, akik alaptalanul jelentgetnek majd be felhasználókat vagy tartalmakat, pusztán azért, mert az utóbbiak által megírt információk nem tetszenek nekik.

A hamis hírek és a propagandatrollok egyre komolyabb problémát jelentenek a közösségi oldalak számára, amiket a közvélemény manipulálására, sőt, a demokratikus intézmények lebontására használnak fel. A bizonyítékok szerint úgy tűnik, hogy pl. orosz propagandatrolloknak komoly befolyása volt a 2016-os amerikai elnökválasztásokra, de nálunk is bukkantak fel olyan információk, amik szerint a Fidesz is trollhadsereget toborzott a 2018-as országgyűlési választások eredményének manipulálása érdekében.