Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
06:35:28 Rakott krumpli receptek a legjavából | |
Forrás: men.hu | Ladányi Norbert | 2015.07.21. A klasszikusHozzávalók két személyre: 1,5 kilogramm krumpli, 8 tojás, 1 bögre tejföl, 200 gramm prézli, kevés olaj, só és bors ízlés szerint. A 1,5 kilogramm új krumplit mossuk meg jól, aztán tegyük fel főni. Öntsünk a vízbe két kiskanálnyi sót. Főzzük puhára a burgonyát úgy, hogy ne essen szét. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni a krumplit, közben főyyük keménzre a tojást. Ha kihűlt a burgonya és a tojás is, akkor pucoljuk meg mindet, majd szeleteljük fel karikákra. Pirítsuk meg a prézlit egy kevés olajon ezután. Vegyünk elő egy jénai tálat, majd tegyük bele rétegesen a hozzávalókat: először a krumpli-, aztán a tojáskarikákat, utána a tejfölt – nem túl vastagon – majd a prézlit, és ezt ismételjük meg mindaddig, amíg meg nem telik a tál. A végén krumplival és tejföllel fejezzük be a sort, majd vegyünk egy tojást, keverjük fel és öntsük rá az egész tetejére. Tegyük be a jénai tálat a 200 Celsius fokos sütőbe, és süssük addig az ételt, amíg a rakott krumplinak a teteje megbarnul. Ízesítsük saját ízlésünk szerint. Ezt is olvasd el (kattints)! Ezekre a gyümölcsös gasztrótippekre te is ráharapsz Alma és májNoha sejtettem, viszont nem gondoltam volna, hogy mennyi féle rakott krumplit lehet elkészíteni. Mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mit használ fel, mivel bővíti ezt a fenséges lakomát. Van, aki almát és májat is felhasznál, viszont tojást nem. Ehhez fél kiló csirkemáj szükségeltetik, hagyma és két alma. Továbbá természetesen só, bors, olaj, tejföl és aki szeretné, sajtot is lehet hozzáadni. Mindenekelőtt ajánlott bepácolni a májat. Miután megmossuk azt és felvágjuk, tegyük bele egy kevés olajba, szórjuk meg borssal és sóval. Hagyjuk addig a fűszeres olajban, amíg úgy gondoljuk, hogy felszívta az ízeket (néhány óra). Jénai tál helyett lehet használni tepsit is, viszont akkor kenjük ki vajjal vagy zsírral. A karikákra vágott krumpli egy részét tegyük az aljára, utána az almaszeletekből egy réteget. Majd még egy sor krumpli következik, egy kis tejföl és máj. Ismétlés következik: krumpli, alma, burgonya és tejföl. Szinte egy óra alatt készen is van a sütőben. Miután kivettük, tehetünk rá sajtot. A forrótól az megolvad és ad egy plusz ízt az egésznek. Hússal, gombával és szalonnávalIgen változatossá tehetjük az ételt, ha módosítjuk a hozzávalókat. Például kolbászt is lehet beletenni máj helyett vagy mellett. A legelső verziót, a klasszikust azért ajánlanám, mert könnyebben emészthető, pedig nehéznek tűnik. A máj vagy a kolbász megerőltetheti a gyomrot. Nos, visszatérve a változatosságra, átalakíthatjuk teljesen az egészet. A receptek között keresgélve olvastam a következő hozzávalókat, amiket még fel lehet használni: közel fél kiló csirkemellet (csíkokra vágva), egy nagy hagymát, gombát, császárszalonnát (hmm), kukoricát. Ízesítőként a majorannát, a mustárt, természetesen a sót, a borsot is írták, emellett a zellerlevelet. Nem hiányozhat ez esetben sem a tejföl és az alap, a héjában főtt krumpli. Az elkészítési mód ugyanaz, ami az előbbieknél is, csak a sorrend más, amit úgyszintén mi választhatunk meg, tehát teljesen ránk van bízva, különösebb szabály nincsen, amit be kellene tartani. A tál aljára mindig a krumpli kerüljön, ez a lényeges igazán, utána tehetjük a csirkemellet (amit szintén bepácolhatunk, ahogy a májjal tettük, viszont ez esetben majorannával és mustárral egészíthetjük ki a só-bors párost). A csirkemellcsíkok után jöhet a gomba, utána a kukorica, ne felejtsük ki a császárszalonnát sem, a hagyma is megadja az ízét, a kihagyhatatlan tejföl egy része következik, majd a burgonyaszeletek és a tejföl. Reszelt sajtot és szárított zellerlevelet szórhatunk rá a végén, aztán tehetjük is a sütőbe alig egy fél órára. Savanyúság és desszertHa nehézre sikeredett, azaz, ha az utóbbi gazdagon elkészített verziót választottad a rakott krumpliból, akkor bizony ne csodálkozz, ha nem vagy jól, főleg akkor, ha túl sokat is ettél belőle, mert annyira finomat ajánlottam. Nincs semmi probléma, megelőzhető a baj, elsősorban mértékletességgel, majd nem utolss sorban savanyúsággal. Bármilyet választhatsz, a lényeg az, hogy a savassága miatt oldja a zsírt. Bort is lehet inni evés közben, az is segít az emésztésben. Desszertnek a savas tartalmú gyümölcsöket ajánlanám. Egy finom, lédús és hűs gyümölcssaláta jól passzol egy ilyen ételhez. Jó étvágyat és jó kísérletezést!
| |
|