[Telekom] A közelmúlt soha nem tapasztalt méretű digitális összefogása megmutatta, milyen sok mindenre vagyunk képesek együtt, egymásért. Az ilyen kezdeményezések sorát folytatja a Magyar Telekom most induló Mobildonor Programja. A program az otthon kallódó okostelefonok összegyűjtésével segít rászoruló családoknak, hogy ők is beléphessenek a digitális világba.

2020-as adatok szerint már mintegy 5,19 milliárd felhasználónak van mobiltelefonja. Bár ez a szám soknak tűnik, valójában még mindig csupán a világ népességének 67 százaléka rendelkezik valamilyen telefonálásra alkalmas, hordozható digitális eszközzel. Pedig az elmúlt időszak Magyarországon is rávilágított arra, hogy a digitalizáció mára az életünk elengedhetetlen tartozéka: segít a mindennapok menedzselésében, és képes arra, hogy még a bezártságban is kinyissa számunkra a világot. Emiatt is fontos, hogy senkit ne engedjünk lemaradni és minél több felhasználó számára tegyük hozzáférhetővé az internet eléréséhez szükséges eszközöket.

A tavaszi karanténidőszakban a digitális összefogással nemcsak ismerőseinknek, szeretteinknek, hanem hátrányos helyzetben lévő társainknak is segítettünk. Projektek szerveződtek az online oktatás támogatására, a digitális eszközök gyűjtésére és azok eljuttatására olyanoknak, akik helyzetük miatt nem fértek hozzá a megfelelő készülékekhez. A Magyar Telekom szorgalmazza és támogatja, hogy ezek a fontos társadalmi problémákat enyhítő kezdeményezések közös erővel folytatódjanak, sőt, maga is életre hív olyan programokat, amelyek a közösség erejét kihasználva segítik a rászorulókat.

Az egyik ezek közül a most induló Mobildonor Program, amely rászorulókhoz juttat el okostelefonokat. Ahogy Gerencsér Balázs, a programban partnerként résztvevő NIOK Alapítvány ügyvezető igazgatója fogalmaz: „Mi testközelből tapasztaljuk, milyen hátrányok érik azokat, akiknek nincs egyetlen digitális eszköze sem. A karanténidőszak alatt az alapvetően digitális csatornákra kitalált távoktatás ment ilyen családokban sokkal nehezebben, de a munkakeresést például folyamatosan akadályozza. Ezért is fantasztikus, hogy mekkora társadalmi összefogás, adakozó szándék mutatkozott meg az utóbbi időben.”

A Mobildonor Programba jelentkezők felajánlhatják a használaton kívüli, de még működőképes okostelefonjukat egy rászorulónak, így Mobildonorokká válhatnak. Azzal, hogy új életet adnak egy régi készüléküknek, és eladományozzák azt egy hátrányos helyzetben lévőnek, ténylegesen megváltoztathatják valaki életét.

A Mobildonor Program célja, hogy összegyűjtsön 300 működőképes okostelefont. A telefonok a kezdeményezés szakmai partnerén, a NIOK Alapítványon keresztül jutnak el majd folyamatosan új tulajdonosaikhoz, akik előre meghatározott pályázati szempontok alapján lesznek kiválasztva. A Telekom minden arra alkalmas használt telefonért futárt küld, a begyűjtött készülékeken pedig elvégzi a szükséges, apróbb javításokat és szükség esetén az adatmentesítést is.

További részeletek: mobildonor.hu