A Microsoft hétfőn meglepetésszerűen bejelentette, hogy hamarosan operációs rendszer-családja régebbi kiadásain is elérhetővé fog válni eddig csak Windows 10-en működő új vírusellenes technológiája. A Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) előbb képes felismerni az akár egyelőre ismeretlen jellegű támadásokat és fenyegetéseket is különleges adatgyűjtő képességének, valamint mesterséges intelligenciával működő felhős adatelemző infrastruktúrájának köszönhetően.

A bejelentés elsősorban a vállalati rendszergazdák számára jó hír, hiszen az ATP alapvetően náluk működik, illetve nekik segít a céges hálózaton megjelenő fenyegetések azonosításában és semlegesítésében. Ugyanakkor az így gyűjtött adatok végül az otthoni felhasználók számára is hasznosak lehetnek, hiszen az ő gépeiken működő Windows Defender is előbb válhat képessé az újonnan megjelent vírusok és kártevők detektálására.

Az ATP a Windows 7-en és 8-an is működő végponti detekciós és válaszfunkcionalitása (EDR) tavasztól kezdődően válhat majd tesztelhetővé előzetes változatban. A szoftver végleges változatának kiadását a Microsoft jelenleg a nyárra ígéri.