Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 6 g tengeri só
- 90 g langyos tej
- 6 g instant száraz élesztő
- 10 g kristálycukor
- 40 g tejföl
- 1 tojás
- 20 g Ammerländer vaj
A fokhagymás vajhoz:
- 1 fej fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 csipet só és bors
- 70 g Ammerländer vaj
- 1,5 ek friss, aprított petrezselyem
18 dkg Ammerländer trappista sajt
1 tojás + 1 ek víz
Elkészítés:
A langyos tejhez adok egy kávéskanál kristálycukrot és elkeverem benne a szárított élesztőt. Félreteszem és hagyom felfutni.
A lisztet elkeverem a sóval, hozzáadom a maradék kristálycukrot, a tojást, a tejfölt és a puha vajat is. Elkezdem összedolgozni, majd jöhet hozzá a felfuttatott élesztős tej is.
Alaposan kidolgozom, majd meleg helyen duplájára kelesztem, körülbelül 1 óra alatt.
A fokhagyma tetejét levágom, meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom és 200 fokon kb. 35 perc alatt készre sütöm.
A fokhagymás vajhoz a vajat sózom, hozzáadom az aprított petrezselymet, majd belenyomom a megsült fokhagymát és alaposan kikeverem.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a fokhagymás vajjal és megszórom reszelt trappista sajttal. Nagyobb négyzeteket vágok belőle, ami belefér majd a kenyérformába és rétegezni kezdem, mint a fátyol kalácsot, majd a kenyérformába rendezem. Letakarva még 10 percig pihentetem, ezután lekenem 1 tojás és 1 ek víz keverékével és 180 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütöm.
A sütési idő készülékenként változhat és függ a kenyérforma nagyságától is.