Csütörtök, 2024-11-14, 07:48:36
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 330
    Vendégek: 329
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » November » 6 » Sajtot a fáról – birsalma új köntösben
    11:41:13
    Sajtot a fáról – birsalma új köntösben

    Forrás: (Sz)helyi Lányok | Lányok | 2015.11.02.

    Ha létezik csúnya gyümölcs, akkor a birsalma az az. Sőt én az egyik legmacerásabbnak járó díjjal is kitüntetném, ha lenne ilyen. Amikor évről évre nálam landol néhány ládányi belőle, már szívom a fogam, aztán vagdosás-pucolás közben morgolódom sokat, passzírozásnál meg már szitkozódom és megfogadom, hogy soha többé… Ráadásul még a kóstolásra is várni kell napokig, szóval nem egy hálás dolog birsalmából sajtot készíteni. De az eredmény kárpótol, olyannyira, hogy minden évben elfelejtem, hogy megfogadtam „soha többé”.

    A birsalmából jó a kompót, jó a lekvár de számomra a birsalmasajt a nyerő.

    Nagyanyám receptje szerint készítem és amikor beleharapok – mint Proust madelinje – visszarepülök a házba, ahol a szekrény tetején száradtak különböző formákba a dióval megspékelt sajtok. És amire büszke vagyok, majdnem olyan finom az enyém is, mint az övé.

    Azt azért el kell ismerni, hogy ez nem egy fogyókúrás nasi, mert cukor az kell bele bőven, de nyilván lehet kísérletezni a különböző egészségesebb édesítőkkel. Én a hagyományos utat járom ez esetben, szóval maradtam a kristálycukornál. Ha szerencsénk van, szép egészséges birsalmákat kapunk és akkor viszonylag kevés vele a macera az első lépésben. Gyakorlatilag én csak negyedekbe vágtam őket, magházukat kivettem és belezuttyintottam őket egy nagy lábas vízbe. Abban forraltam őket egészen addig, amíg jól megpuhultak.

    Hámozzunk vagy ne hámozzunk?

    Sokan egyébként már nyersen meghámozzák és úgy főzik meg, ez elég macerás meló, de meg lehet vele úszni a passzírozást. Mások héjában főzik, aztán kihűtik és így hámozzák meg, így könnyebben eltávolítható a nem kívánt rész. De olyanról is hallottam, hogy valaki héjában főzi és utólag sem szabadul meg tőle, egyszerűen pürésíti az egész cuccot.

    Én utálok hámozni nyersen is és főtten is, szóval bevetettem a krumplinyomót. Jó pepecs meló, folyik a cucc alul-fölül, de a héj végül is bent marad a hámozóban, szóval néhány jól irányzott nyomással a birshús jó pépesen visszakerülhet újra a fazékba.

    Aztán jön a keverem-kavarom

    Mielőtt azonban újra főzni kezdenénk mérjük le a súlyát, mert ennek arányában kell hozzáadni a cukrot. A nagyi receptje szerint egy kilóra 80 dkg-ot kell számolni, én úgy gondoltam elég lesz 50 dkg is – és igazam lett. Szóval alágyújtunk újra és keverünk-keverünk-keverünk sokáig. Egészen addig, amíg meg nem látjuk a fazék alját. Akkor aztán mehet hozzá a cukor és ezzel még rotyogtatjuk további 15-20 percig. Figyelem: ott kell állni nagyon mellette! Bevallom, én nem vártam meg, míg megpillantom végre a fazék fenekét – kicsit untam már a kevergetést, úgyhogy hamarabb cukroztam. Úgy tűnik nem hibáztam.

    Játsszunk a formákkal!

    Amikor már tényleg jó sűrű, akkor lángot le és most nagyon gyorsnak kell lenni, úgyhogy jó előre érdemes előkészíteni a formákat, amibe belecsorgatjuk az anyagot. Én már tettem lepénysütő formába, muffin formába, őzgerincbe – mindegyik tökéletes, lehet játszani vele. Szóval hamar öntögessük szét, mert ilyenkor már hamar dermed. Aki szereti tegyen a formákba durvára vágott diót is, remek ízharmóniát alkot a birssel. Nagyjából egy nap után borítsuk ki a formából őket, aztán be velük a hűvös kamrába és bármilyen nehéz, ne nagyon nézzünk feléjük néhány napig. Megéri :).

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 641 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): lekvár, recept, nagymama receptje, birsalma sajt, receptek, birsalma, sajt | Helyezés: 0.0/0