Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
11:41:13 Sajtot a fáról – birsalma új köntösben | |
Forrás: (Sz)helyi Lányok | Lányok | 2015.11.02. Ha létezik csúnya gyümölcs, akkor a birsalma az az. Sőt én az egyik legmacerásabbnak járó díjjal is kitüntetném, ha lenne ilyen. Amikor évről évre nálam landol néhány ládányi belőle, már szívom a fogam, aztán vagdosás-pucolás közben morgolódom sokat, passzírozásnál meg már szitkozódom és megfogadom, hogy soha többé… Ráadásul még a kóstolásra is várni kell napokig, szóval nem egy hálás dolog birsalmából sajtot készíteni. De az eredmény kárpótol, olyannyira, hogy minden évben elfelejtem, hogy megfogadtam „soha többé”. A birsalmából jó a kompót, jó a lekvár de számomra a birsalmasajt a nyerő. Nagyanyám receptje szerint készítem és amikor beleharapok – mint Proust madelinje – visszarepülök a házba, ahol a szekrény tetején száradtak különböző formákba a dióval megspékelt sajtok. És amire büszke vagyok, majdnem olyan finom az enyém is, mint az övé. Azt azért el kell ismerni, hogy ez nem egy fogyókúrás nasi, mert cukor az kell bele bőven, de nyilván lehet kísérletezni a különböző egészségesebb édesítőkkel. Én a hagyományos utat járom ez esetben, szóval maradtam a kristálycukornál. Ha szerencsénk van, szép egészséges birsalmákat kapunk és akkor viszonylag kevés vele a macera az első lépésben. Gyakorlatilag én csak negyedekbe vágtam őket, magházukat kivettem és belezuttyintottam őket egy nagy lábas vízbe. Abban forraltam őket egészen addig, amíg jól megpuhultak. Hámozzunk vagy ne hámozzunk? Sokan egyébként már nyersen meghámozzák és úgy főzik meg, ez elég macerás meló, de meg lehet vele úszni a passzírozást. Mások héjában főzik, aztán kihűtik és így hámozzák meg, így könnyebben eltávolítható a nem kívánt rész. De olyanról is hallottam, hogy valaki héjában főzi és utólag sem szabadul meg tőle, egyszerűen pürésíti az egész cuccot. Én utálok hámozni nyersen is és főtten is, szóval bevetettem a krumplinyomót. Jó pepecs meló, folyik a cucc alul-fölül, de a héj végül is bent marad a hámozóban, szóval néhány jól irányzott nyomással a birshús jó pépesen visszakerülhet újra a fazékba. Aztán jön a keverem-kavarom Mielőtt azonban újra főzni kezdenénk mérjük le a súlyát, mert ennek arányában kell hozzáadni a cukrot. A nagyi receptje szerint egy kilóra 80 dkg-ot kell számolni, én úgy gondoltam elég lesz 50 dkg is – és igazam lett. Szóval alágyújtunk újra és keverünk-keverünk-keverünk sokáig. Egészen addig, amíg meg nem látjuk a fazék alját. Akkor aztán mehet hozzá a cukor és ezzel még rotyogtatjuk további 15-20 percig. Figyelem: ott kell állni nagyon mellette! Bevallom, én nem vártam meg, míg megpillantom végre a fazék fenekét – kicsit untam már a kevergetést, úgyhogy hamarabb cukroztam. Úgy tűnik nem hibáztam. Játsszunk a formákkal! Amikor már tényleg jó sűrű, akkor lángot le és most nagyon gyorsnak kell lenni, úgyhogy jó előre érdemes előkészíteni a formákat, amibe belecsorgatjuk az anyagot. Én már tettem lepénysütő formába, muffin formába, őzgerincbe – mindegyik tökéletes, lehet játszani vele. Szóval hamar öntögessük szét, mert ilyenkor már hamar dermed. Aki szereti tegyen a formákba durvára vágott diót is, remek ízharmóniát alkot a birssel. Nagyjából egy nap után borítsuk ki a formából őket, aztán be velük a hűvös kamrába és bármilyen nehéz, ne nagyon nézzünk feléjük néhány napig. Megéri :). | |
|