Csütörtök, 2024-11-14, 07:31:57
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 242
    Vendégek: 241
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2019 » December » 6 » Sertés párizsi házilag
    13:43:37
    Sertés párizsi házilag

    Forrás: Marcsi Boszorkány Konyhája | 2016.02.05.

    Házi felvágottak készítésébe kezdtem. Ehhez vásároltam egy sonkaprést is természetesen, hogy szép formája legyen a felvágottaknak.

    Első körben, egy fél adag csirkesonkát készítettem (erről nincs fotó, megettük, mire eszembe jutott, hogy nem fotóztam le). A sikeren felbuzdulva, most parizer készült, méghozzá egyszerre két féle a présben.

    Mire is van szükségünk, ha házi felvágottakat szeretnénk készíteni?

    A szükséges eszközök:
     

    • húsdaráló apró lyukú (2-3 mm) tárcsával, alaposan megélezve,
    • egy jó botmixer, éles késsel, magas fordulatszámmal,
    • sütő hőmérővel, vagy fokban beállítható fűtéssel vagy sonkaprés
    • egy nagy fazékra, amibe belefér a sonkaprés magasságában is
    Most lássuk a párizsi hozzávalóit:
     

     

    60 dkg színhús
    20 dkg zsírszalonna
    2 dl víz
    20 g pácsó (kiváltható Himalája sóval, ha valaki nem akarja ezt használni)
    2 g fehérbors
    0,5 g szerecsendió virág
    0,5 g koriander
    0,3 g gyömbér
    0,2 g kardamom
    2 g paprika
    Ízlés szerint adhatunk hozzá folyékony füstöt is.
    3 ek. párolt borsó
    3 ek párolt csemegekukorica
     
    Elkészítés:
     
     
    A húst és a zsíros szalonnát húsdarálón ledaráljuk. Ha nincs apró lyukú tárcsánk, akkor 2-szer, 3-szor daráljuk át a húsokat.
    Ezután a darált húshoz adjuk a fűszereket (kivéve a sót), és a jéghideg vizet, majd botmixerrel vagy késes aprítóval, pépesre dolgozzuk.
     
     
     
     
    Mikor már jó pépes, hozzáadjuk a sót és újra jól összedolgozzuk a masszát, hogy a só egyenletesen belekeveredjen. Ezt a műveletet is a legjobb a botmixerrel csinálni. Amikor a só belekerült láthatóan sűrűsödni kezd a massza és ragacsossá válik. Ez nagyon fontos.
     
     
     
    Az elkészített massza nem tárolható és nem is fagyasztható!
     
    Most pedig fogjuk a sonkaprést és adagoljuk bele a kész húspépét. Egyszerre ne sokat tegyünk, hogy a felesleges levegőt ki tudjuk nyomkodni. Én a nyomkodáshoz befogtam egy merőkanalat, azzal nyomkodtam a húst bele a présbe. Rétegenként rakosgatjuk a pépet és nyomkodjuk ki a levegőt.

     

    Mikor a massza elfogyott, rátesszük a sonkaprésre a rugós belső lapot, ez fogja abárolás közben nyomva tartani a párizsit, szalámit. Majd rákerül a teteje, és beletesszük a hőmérőt is.
     
    Fogjuk a nagy fazekunkat, beleállítjuk a sonkaprést, felengedjük vízzel. Nagyon fontos, hogy a víz az abárolás alatt végig addig legyen, amíg a présben van a húsunk, mert máskülönben nyers marad az a rész, amit nem ér a meleg víz.
     

    Kezdjük el melegíteni a fazékban a vizet. Figyeljük a hómérőt! 
    A párizsit 75-80 fokon kell abárolni 2 órán keresztül.
     

    Mikor elkészültünk az abárolással, akkor kivesszük a fazékból a sonkaprést, bele állítjuk hideg vízbe, hogy gyorsan lehűljön, majd a prést hűtőbe tesszük.
     
     
    Másnap kivesszük a párizsit a présből és szeletelhető, fogyasztható is.

     

    Én most a húspépet ketté választottam és az egyik felébe került borsó és kukorica. Így egy kalap alatt kétféle felvágottam lett.
     
     
     
    Mit tegyünk, ha nincs még sonkaprésünk?
     
    Akkor az abárolást sütőben kell elvégeznünk.
     
    Egy hőálló edényt keresünk, ami hosszúkás forma (lehet ez püspökkenyérsütő vagy akár őzgerinc is).
    Kibéleljük Folpackkal úgy, hogy a fólia minden végénél túl lógjon.
    Beletöltjük a masszát, szintén rétegenként és minél jobban kinyomjuk a levegőt belőle.
    Ha kész vagyunk, hajtsuk fel a Folpackot, takarjuk be a masszát. Itt szükségünk lesz szintén egy maghőmérőre, amit a húsmasszába teszünk
    Már mehet is a sütőbe. Célszerű a formát egy tepsibe állítani, amibe teszünk egy ujjnyi vizet is, hogy az abárolás során kifolyó felesleges víz, vagy zsír, ne koszolja a sütőnket.
    Kapcsoljuk be a sütőt és állítsuk 75 fokra. A hőkezelést addig kell a sütőben végezni, amíg a massza közepe eléri a 65 fokot. Ez kb. 1,5-2 óra.

     

     

     

    A kész felvágottat 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben! 

     
     
     
    A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a sonkaprésnél, tehát hideg vízben lehűteni, hűtőbe tenni és másnap szeletelhető, fogyasztható.
     
    Figyelem! Ezek a házilag készített felvágottak teljesen más állagúak, mint a boltiak. Tehát mivel húsból készülnek, nincsenek állományjavítók, szója, stb. bennük, nem olyan lágyak, sokkal masszívabbak, mint gyári társaik.
    Ízük is lényegesen másabb!
     
    Egészséges, nagyon finom felvágottakat készíthetünk, és tudjuk pontosan, hogy mit tettünk bele.

     

    Tipp:
    Ha valakinek sok ez a mennyiség egyszerre, nem akar mindennap egy féle felvágottat enni, akkor le is fagyaszthatja.
    Fagyasztáshoz fel kell szeletelni. Minden szelet közé tegyetek folpackot vagy zsírpapírt és úgy fagyasszátok le.
    Kiolvadás után kissé törékeny lehet, de az ízén ez nem változtat.

    Megjegyzés: A nitrites só azért jobb, mert az megőrzi a felvágott színét és abároláskor nem szürkül meg a felvágott külső része sem! 1 kg-os kiszerelésben kapható, de házilag is elkészíthetjük.
    Patikában kiméretünk 4 g nátrium nitritet, amit otthon alaposan elkeverünk 1 kg sóban. Az így elkészített pácsót célszerű csavarkupakos üvegben tartani. Feltétlenül tegyünk rá címkét, nehogy összekeverjük a normál sóval. Bajunk ugyan nem lesz tőle, de fölöslegesen ne fogyasszunk semmilyen adalékanyagot se.
    Kategória: Receptek sonkapréshez | Megtekintések száma: 674 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): receptek, házilag, párizsi, felvágott, Sertés párizsi, sonkaprésben, sonkaprés, készítése, sertés, recept | Helyezés: 0.0/0