Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [403] |
Csináld magad [1] |
Extrém [318] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [486] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [719] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4255] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3422] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
09:14:20 Sörleves jéghidegen | |
A lengyel konyha valami egészen elképesztő furcsaságokat képes felsorakoztatni - kezdetnek legyen annyi elég, hogy a cukrot gyakorlatilag fűszerként alkalmazzák, és salátáktól leveseken át sültekig bármire előszeretettel kanalazzák. Nyilván nem a legegészségesebb, de cserébe a lengyel kajáknak afféle instant otthonteremtő hatalmuk van: hideg téli estéken például fahéjjal, naranccsal és szegfűszeggel ízesített, forró sört kortyolgatnak. ![]() Fotó: Steiner Kristóf Ez utóbbi - tavaly karácsonykor Varsóban sokszorosan megtapasztalt - élmény sarkallt arra, hogy utánanézzek: hogyan hűsölnek a lengyelek a forró nyári napokon, amikor a szokásos zsíros, főtt kajáik kissé soknak tűnnének. Így futottam bele a tradicionális sörleves receptjébe, amely télen forrón, pirítós kenyérrel az igazi, nyáron viszont jól behűtve, pirított hagymával megszórva zseniális és frissítő ínyencség. Hozzávalók (4 csészéhez) 2 üveg sör Ha sűríteni szeretnéd, az eredeti recept tojássárgájával készül, de az cseppet sem vegán, így lehet helyette 2 evőkanál liszt A sült hagyma feltéthez: - 1 fej hagyma ![]() Fotó: Steiner Kristóf 1. Egy kisebb láboskába öntsd bele az egyik sört, a másikból hagyj egy fél pohárkányit - nem meginni ám, kelleni fog még! 2. Szórd bele a fűszereket és a cukrot, majd hagyd, hogy fellforrjon, közben pedig dobd össze a vegán tejfölt, majd csurgasd a fűszeres sörbe. 3.
Amíg újra felforr, tegyél fel a tűzre egy serpenyőt, úgy félig felöntve
olajjal. Hámozd meg a hagymát, nyesd őket félbe, vágd vékonyka
szeletekre, és szórj rájuk egy csipet sót és cukrot, és 4. Ha krémes és sűrű levest szeretnél, most jött el a pont, hogy a maradék sört összekeverd a liszttel, és beleöntsd a levesedbe, mégpedig oda, ahol a leglátványosabban forr. Folyamatosan kevergetve sűrítsd be a levest kissé, majd húzd le a tűzről - meg is vagy vele. A levest érdemes megkóstolni forrón is, hogy eszünkbe jusson majd decemberben is, de igazi arcát jéghidegen mutatja meg. Na zdrowie | |
|