Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
06:48:28 Szeressen bele a karfiolba, ne akarja megfőzni | |
Forrás: Táfelspicc | Ács Borbála | 2015.10.24. Az egyik család hússal rétegzi, a másik zsemlemorzsával, a harmadik besamellel eszi. Nem rossz ételek ezek, de a karfiol ennél sokkal többre képes, csak néhány berögzült szokáson kell változtatni, hogy igazi kedvenc legyen belőle. A karfiolhoz nem fűződnek kötelező szabályrendszer alapján elkészített fogások, nem olyan, mint a borsó, amiből mindig tejes főzeléket vagy levest készítünk - ez inkább olyan különczöldség. Mivel éppen tombol az őszi fajták szezonja, érdemes néhány új variációit is kipróbálni. A zöldségek outsidere Van, aki egyáltalán nem eszi, más nyersen majszolja, akad, aki beborítja, rétegezi, de mindenki, minden esetben megfőzi, mintha muszáj lenne, mintha a rendőr minimum bevinné a Gyorskocsi utcába, ha ezt a lépést kihagyja.Pedig a karfiolból sokkal, de sokkal többet tudunk kihozni, ha egyáltalán nem főzzük. Nem is unalmas Külföldi gasztroszakértők és magazinok rendszeresen áradoznak erről a nálunk kissé lefitymált zöldségről, megsütik egészben, készítenek belőle vega sztéket, sőt darálva rizs helyettesítésére vagy éppen idézőjeles pizzatészta készítésére használják. Nem vágjuk, hanem rózsákra szedjük Kipróbáltunk egy csomó, szétfőtt karfiolon szocializálódott ízlésűeknek talán furcsának tűnő receptet, és határozottan állítjuk: ez egy izgalmas alapanyag, amire érdemes kreatívan tekinteni. Karfiol a köbönSütőben sütve, csakúgy, mint a sütőtök, a karfiol is a kiemeli saját ízeit. Érdekes módon nem lesz olyan büdös tőle az egész lakás, mint mikor főzzük,aromája pedig édes, mély és sokkal izgalmasabb lesz.
Kakaós karfiol, igen, és zseniális Nem puhul meg teljesen, nem lesz pépes, megmarad a tartása. Tény, hogy valamivel időigényesebb, hiszen főzve 10 perc alatt van meg, sütve viszont beletelik egy fél órába is. Karfiol és kakaó?Mautner Zsófi állt elő néhány éve a kakaós karfiol receptjével, amiről már akkor sokan felfedeztük, hogy zseniális, mégsem robbant be a köztudatba. A keserű, cukrozatlan kakaópor kiemeli a karfiol saját ízét, az étel összességében egyáltalán nem lesz sem bizarr, sem kakaóízű. Mióta beleszerettünk, kevertük a kakaóport mindenféle más fűszerrel is: cayenne borssal, csiliporral, kurkumával, érdemes kísérletezni, szkeptikusoknak is érdemes kipróbálni. Kakaóval sült karfiolAlapanyagok:
Szép is, és nagyon finom A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A karfiolt rózsákra szedem, sütőpapírral bélelt sütőlapra rakom, majd lecsöpögtetem olívaolajjal. Sózom, borsozom, és alaposan összeforgatom, hogy az olaj mindenütt beborítsa. Erre még jobb módszer az, ha egy zacskóba tesszük a zöldséget, belelocsoljuk az olajat,hozzáadjuk a fűszereket és a zacskó száját befogva az egészet összerázzuk. A kakaót elkeverem a csiliporral, majd egy kis méretű szűrő segítségével egyenletesen a karfiolra szórom. A forró sütőbe tolom, és kb. 30-40 percig sütöm, míg a karfiol puha nem lesz. Sütőbe a karfiollal!Miután kiderült, hogy a karfiol sütve az igazi, kedvenc házi gyerekkori ételemet is elkészítettem sütőben. Remekül működött. A kedvenc házi karfiol recept, technológiai csavarral A prézlis karfiol névre hallgató étel nálunk sima főtt karfiolt jelentett, amit pirított zsemlemorzsába forgattunk, és rengeteg tejföllel ettünk, néha magában, néha sült csirkével. Ugyanez a fogás sok más háztartásban is előfordul, csak néhol a főzés után a morzsával és a tejföllel, esetleg még darált hússal is rétegzik, és meg is sütik. A karfiolos ételeknek annyira nem létezik általános receptje, hogy ennek a rakott karfiolnak még cukros változatáról is hallottunk. A saját családi karfiolunkat mindenesetre kipróbáltam sütve, és nem bántam meg. Prézlis karfiol, sütveAlapanyagok:
Prézlis karfiol A sütőt előmelegítem 200 fokosra, lecsöpögtetem olívaolajjal, sózom, alaposan átforgatom. Kb. 30-40 perc alatt puhára sütöm. Közben a vajat egy serpenyőben megolvasztom, belekeverem a zsemlemorzsát és aranyszínűre pirítom. Egy tál aljába öntöm. A serpenyőben megolvasztom a másik kanálnyi vajat, majd a kisült karfiolt átforgatom benne.A zsemlemorzsához öntöm, és alaposan összeforgatom, hogy mindenütt bevonja. Tejföllel tálalom. Pizzatészta karfiolból?Tényleg nagyon furcsán hangzik, hogy pizzatésztát készítsünk karfiolból. Nem mondom, hogy akár egy lapon is említhető lenne a valódi pizzával, mégis megéri kipróbálni! Pizzatészta, karfiolból, nem vicc Külön ételként, a pizza nevét is elfelejtve mégis jó dolog, amivel fogyókúrázó, cukorbeteg vagy gluténérzékeny vendégeket rendkívül boldoggá tehetünk.Sőt zöldségutáló gyerekeket is simán ki lehet vele trükközni. KarfiolpizzaAlapanyagok:
A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A karfiolt ledarálom, majd sózom, belekeverem az oregánót, és közepes lángon, lefedve párolom 5 percig. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzádolgozom a reszelt parmezánt, a lisztet és a felvert tojásokat. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és vékonyan megkenem a papírt olajjal. Egyenletesen rányomkodom a masszát. A forró sütőben 10 percig sütöm. Kiveszem, megkenem a paradicsomszósszal, megszórom reszelt sajttal, sonkával vagy éppen amihez kedvem van, és további 5-7 percig sütöm. Rizs karfiolból?Erről a megoldásról sem kell azt gondolni, hogy majd simán helyettesíthető lesz a rizs és a kuszkusz, és örökké vékonyak leszünk, de elég izgalmas köretvariáció szaftos ételek mellé. KarfiolrizsAlapanyagok:
Köretvariáció, az állaga a rizséhez hasonlít A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, lecsepegtetem. Aprítógépbe teszem, de csak kis adagonként, egyszerre nem sokat. Rizsszemnyi finomságúra darálom. Ha ledarálom, rizs lesz belőle, legalábbis olyasmi Egy serpenyőben kevés vajat olvasztok, belekeverem a darált karfiolt, enyhén megsózom, majd kb. 5 percig párolom. Karfiolcurry vöröslencsévelA kókusztejes curryk olyanok, mint egy fűszeres, izgalmas főzelék. Olyan, mint a főzelék, csak sokkal izgalmasabb Bármilyen zöldséggel működnek, a karfiol különösen jó alap hozzá, a kókusztej és a curry is harmonikusan kombinálható a zöldség markáns ízével. Alapanyagok:
A hagymát apróra vágom, és kevés olajon puhára párolom. Belekeverem a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadom a rózsákra szedett karfiolt, a megpucolt és kockákra vágott krumplit, valamint a vöröslencsét. Sózom. Aláöntöm az alaplevet, és 10-15 percig párolom, míg minden meg nem puhul. A végén hozzáadom a kókusztejet, és összemelegítem vele az ételt. Curry is készülhet karfiolból Párolt rizzsel tálalom, a tetejére friss citromlevet csepegtetek. Még nem értünk a megszokottaknál izgalmasabb karfiolreceptek végére, mert nem beszéltünk a legjobb savanyúságról, a citromos, ecetes karfiolról, amit egyszer muszáj mindenkinek kipróbálnia, ugyanúgy, mint a kakaós, sült verziót. | |
|