Szerda, 2020-02-19, 04:35:53
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4259]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [131]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [171]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [204]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [560]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [886]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [2304]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [922]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [107]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1636]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [996]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Receptek sonkapréshez [23]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [2822]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [621]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1403]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [278]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2347]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [32]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
TV GO
TV GO
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon Terméktámogatás
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Október 2015  »
    HKSzeCsPSzoV
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2020,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2015 » Október » 25 » Szeressen bele a karfiolba, ne akarja megfőzni
    06:48:28
    Szeressen bele a karfiolba, ne akarja megfőzni

    Forrás: Táfelspicc | Ács Borbála | 2015.10.24.

    Az egyik család hússal rétegzi, a másik zsemlemorzsával, a harmadik besamellel eszi. Nem rossz ételek ezek, de a karfiol ennél sokkal többre képes, csak néhány berögzült szokáson kell változtatni, hogy igazi kedvenc legyen belőle.

    A karfiolhoz nem fűződnek kötelező szabályrendszer alapján elkészített fogások, nem olyan, mint a borsó, amiből mindig tejes főzeléket vagy levest készítünk - ez inkább olyan különczöldség. Mivel éppen tombol az őszi fajták szezonja, érdemes néhány új variációit is kipróbálni. 

    A zöldségek outsidere
    Forrás: Ács Bori

    Van, aki egyáltalán nem eszi, más nyersen majszolja, akad, aki beborítja, rétegezi, de mindenki, minden esetben megfőzi, mintha muszáj lenne,

    mintha a rendőr minimum bevinné a Gyorskocsi utcába, ha ezt a lépést kihagyja.

    Pedig a karfiolból sokkal, de sokkal többet tudunk kihozni, ha egyáltalán nem főzzük.

    Nem is unalmas
    Forrás: Ács Bori

    Külföldi gasztroszakértők és magazinok rendszeresen áradoznak erről a nálunk kissé lefitymált zöldségről, megsütik egészben, készítenek belőle vega sztéket, sőt darálva rizs helyettesítésére vagy éppen idézőjeles pizzatészta készítésére használják.

    Nem vágjuk, hanem rózsákra szedjük
    Forrás: Ács Bori

    Kipróbáltunk egy csomó, szétfőtt karfiolon szocializálódott ízlésűeknek talán furcsának tűnő receptet, és határozottan állítjuk: ez egy izgalmas alapanyag, amire érdemes kreatívan tekinteni.

    Karfiol a köbön

    Sütőben sütve, csakúgy, mint a sütőtök, a karfiol is a kiemeli saját ízeit.

    Érdekes módon nem lesz olyan büdös tőle az egész lakás, mint mikor főzzük,

    aromája pedig édes, mély és sokkal izgalmasabb lesz.

     

    Kakaós karfiol, igen, és zseniális
    Forrás: Ács Bori

    Nem puhul meg teljesen, nem lesz pépes, megmarad a tartása. Tény, hogy valamivel időigényesebb, hiszen főzve 10 perc alatt van meg, sütve viszont beletelik egy fél órába is.

    Karfiol és kakaó?

    Mautner Zsófi állt elő néhány éve a kakaós karfiol receptjével, amiről már akkor sokan felfedeztük, hogy zseniális, mégsem robbant be a köztudatba. A keserű, cukrozatlan kakaópor kiemeli a karfiol saját ízét, az étel összességében egyáltalán nem lesz sem bizarr, sem kakaóízű. Mióta beleszerettünk, kevertük a kakaóport mindenféle más fűszerrel is: cayenne borssal, csiliporral, kurkumával, érdemes kísérletezni, szkeptikusoknak is érdemes kipróbálni.

    Kakaóval sült karfiol

    Alapanyagok:

    • egy fej (kb. egykilós) karfiol
    • egy kiskanál csilipor (elhagyható)
    • só, bors
    • olívaolaj
    • egy evőkanál keserű kakaópor

    Szép is, és nagyon finom
    Forrás: Ács Bori

    A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A karfiolt rózsákra szedem, sütőpapírral bélelt sütőlapra rakom, majd lecsöpögtetem olívaolajjal. Sózom, borsozom, és alaposan összeforgatom, hogy az olaj mindenütt beborítsa. Erre

    még jobb módszer az, ha egy zacskóba tesszük a zöldséget, belelocsoljuk az olajat,

    hozzáadjuk a fűszereket és a zacskó száját befogva az egészet összerázzuk.

    A kakaót elkeverem a csiliporral, majd egy kis méretű szűrő segítségével egyenletesen a karfiolra szórom. A forró sütőbe tolom, és kb. 30-40 percig sütöm, míg a karfiol puha nem lesz.

    Sütőbe a karfiollal!

    Miután kiderült, hogy a karfiol sütve az igazi, kedvenc házi gyerekkori ételemet is elkészítettem sütőben. Remekül működött.

    A kedvenc házi karfiol recept, technológiai csavarral
    Forrás: Ács Bori

    A prézlis karfiol névre hallgató étel nálunk sima főtt karfiolt jelentett, amit pirított zsemlemorzsába forgattunk, és rengeteg tejföllel ettünk, néha magában, néha sült csirkével. Ugyanez a fogás sok más háztartásban is előfordul, csak néhol a főzés után a morzsával és a tejföllel, esetleg még darált hússal is rétegzik, és meg is sütik. A karfiolos ételeknek annyira nem létezik általános receptje, hogy ennek a rakott karfiolnak még cukros változatáról is hallottunk. A saját családi karfiolunkat mindenesetre kipróbáltam sütve, és nem bántam meg.

    Prézlis karfiol, sütve

    Alapanyagok:

    • egy fej, kb. egykilós karfiol
    • 150 gramm zsemlemorzsa
    • két evőkanál vaj
    • tejföl

    Prézlis karfiol
    Forrás: Ács Bori

    A sütőt előmelegítem 200 fokosra, lecsöpögtetem olívaolajjal, sózom, alaposan átforgatom. Kb. 30-40 perc alatt puhára sütöm. Közben a vajat egy serpenyőben megolvasztom, belekeverem a zsemlemorzsát és aranyszínűre pirítom. Egy tál aljába öntöm.

    A serpenyőben megolvasztom a másik kanálnyi vajat, majd a kisült karfiolt átforgatom benne.

    A zsemlemorzsához öntöm, és alaposan összeforgatom, hogy mindenütt bevonja. Tejföllel tálalom.

    Pizzatészta karfiolból?

    Tényleg nagyon furcsán hangzik, hogy pizzatésztát készítsünk karfiolból. Nem mondom, hogy akár egy lapon is említhető lenne a valódi pizzával, mégis megéri kipróbálni!

    Pizzatészta, karfiolból, nem vicc
    Forrás: Ács Bori

    Külön ételként, a pizza nevét is elfelejtve mégis

    jó dolog, amivel fogyókúrázó, cukorbeteg vagy gluténérzékeny vendégeket rendkívül boldoggá tehetünk.

    Sőt zöldségutáló gyerekeket is simán ki lehet vele trükközni.

    Karfiolpizza

    Alapanyagok:

    • egy fej karfiol
    • 2 tojás
    • 2 evőkanál liszt vagy mandulaliszt
    • só, szárított oregánó
    • 50 gramm reszelt parmezán
    • 400 gramm passzírozott paradicsom
    • 1 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • sajt, sonka, rukola vagy bármi, amit feltétnek szánunk

    A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A karfiolt ledarálom, majd sózom, belekeverem az oregánót, és közepes lángon, lefedve párolom 5 percig. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzádolgozom a reszelt parmezánt, a lisztet és a felvert tojásokat. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és vékonyan megkenem a papírt olajjal. Egyenletesen rányomkodom a masszát. A forró sütőben 10 percig sütöm. Kiveszem, megkenem a paradicsomszósszal, megszórom reszelt sajttal, sonkával vagy éppen amihez kedvem van, és további 5-7 percig sütöm.

    Rizs karfiolból?

    Erről a megoldásról sem kell azt gondolni, hogy majd simán helyettesíthető lesz a rizs és a kuszkusz, és örökké vékonyak leszünk,  de elég izgalmas köretvariáció szaftos ételek mellé.

    Karfiolrizs

    Alapanyagok:

    • karfiol
    • vaj

    Köretvariáció, az állaga a rizséhez hasonlít
    Forrás: Ács Bori

    A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, lecsepegtetem. Aprítógépbe teszem, de csak kis adagonként, egyszerre nem sokat. Rizsszemnyi finomságúra darálom.

    Ha ledarálom, rizs lesz belőle, legalábbis olyasmi
    Forrás: Ács Bori

    Egy serpenyőben kevés vajat olvasztok, belekeverem a darált karfiolt, enyhén megsózom, majd kb. 5 percig párolom.

    Karfiolcurry vöröslencsével

    A kókusztejes curryk olyanok, mint egy fűszeres, izgalmas főzelék.

    Olyan, mint a főzelék, csak sokkal izgalmasabb
    Forrás: Ács Bori

    Bármilyen zöldséggel működnek, a karfiol különösen jó alap hozzá, a kókusztej és a curry is harmonikusan kombinálható a zöldség markáns ízével.

    Alapanyagok:

    • egy fej hagyma
    • egy kg karfiol
    • egy nagy fej krumpli
    • 10 dkg vöröslencse
    • egy gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanál curry fűszerkeverék
    • egy kiskanál kurkuma
    • egy deci alaplé vagy víz
    • egy deci kókusztej
    • a tálaláshoz citromlé

    A hagymát apróra vágom, és kevés olajon puhára párolom. Belekeverem a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadom a rózsákra szedett karfiolt, a megpucolt és kockákra vágott krumplit, valamint a vöröslencsét. Sózom. Aláöntöm az alaplevet, és 10-15 percig párolom, míg minden meg nem puhul. A végén hozzáadom a kókusztejet, és összemelegítem vele az ételt.

    Curry is készülhet karfiolból
    Forrás:Ács Bori

    Párolt rizzsel tálalom, a tetejére friss citromlevet csepegtetek.

    Még nem értünk a megszokottaknál izgalmasabb karfiolreceptek végére, mert nem beszéltünk a legjobb savanyúságról, a citromos, ecetes karfiolról, amit egyszer muszáj mindenkinek kipróbálnia, ugyanúgy, mint a kakaós, sült verziót.

    Még több karfiolos csemege:

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 310 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): karfiol, recept, receptek, zöldség | Helyezés: 0.0/0