Szombat, 2024-04-27, 00:05:33
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [380]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Január » 6 » Szószok a porondon - Hogyan készítsük 1. rész
    09:46:29
    Szószok a porondon - Hogyan készítsük 1. rész

    Forrás: cityfood.hu | 2017.11.16.

    Ha a gasztronómia és a főzés szóba kerül egy-egy baráti csevej alkalmával, nem árt, ha legalább fejben képben vagyunk az alapokkal. Ha extrémebb, megvalósítási vággyal telített a napunk, vagy épp hétvége van, akkor pedig igenis sajátítsuk el az anyamártásokat, a „nagy ötös” bármilyen szorult helyzetben segítségünkre lehet.

    Tudvalevő, hogy minden mártás alapját a francia konyha adja. Az öt alapmártás a besamel, a velouté, a hollandi-, a paradicsom- és a barnamártás. Mindegyiknek megvan az az étel-párja, amelyikkel a legjobban érvényesül, amikor a legtöbbet hozza ki magából.

    Lássuk hát a francia konyhaművészet alapjait:

    Besamel

    Talán a legismertebb alapszósz a besamel, melyet hihetetlen könnyű elkészíteni, és nagyon sok alkalmazási területe van. Mondhatni ez az alapja a többi mártásnak is, de még az olasz konyha is bőséggel használja az „alap fehér szószt” krémes, puha állaga miatt.

     

    Legyen kéznél: vaj, liszt, tej, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió

    Elkészítése: vajat olvasztunk, majd liszttel zsemleszínű rántást készítünk. Ha a rántás szép aranybarna, felengedjük tejjel (viszonylag sokat felvesz), sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és őrölt, vagy frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

    Velouté

    Az alaplén alapuló szósz. Az, hogy milyen alaplével öntjük fel, attól függ, hogy milyen ételhez használjuk. Halakhoz hal-, szárnyashoz szárnyas-, sertéshez sertésalaplé szükségszerű.

     

    Legyen kéznél: vaj, liszt, alaplé, só, őrölt fehérbors

     

    Elkészítése: A besamelhez hasonlóan vajat olvasztunk és rántást készítünk, csak itt nem tejjel, hanem húsalaplével engedjük fel a rántásunkat, majd sóval, és őrölt fehérborssal ízesítjük.

    Hollandi mártás

    A halak legjobb barátja, legtöbbször azok kiegészítőjeként találkozhatunk vele. Trükkös, de nem nehéz elkészíteni, ugyanakkor mégis az egyik legkiegyensúlyozottabb szósz, halakkal és zöldségekkel – különösen a spárgával – meglehetősen jól harmonizál.

     

    Legyen kéznél: tojás, tejszín, vaj, só, őrölt fehérbors, cayenne-bors, citrom

    Elkészítése: vízgőz felett a tojássárgáját és tejszínt addig keverjük habverővel, ameddig térfogata a duplájára nem nőtt. Ezután azonnal, de óvatosan elkezdjük hozzácsurgatni az olvasztott vajat és szép fényesre, egyenletesre keverjük. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, cayenne-borssal fűszerezzük, és egy kis frissen facsart citromlével tesszük felejthetetlen élménnyé.

    Paradicsom mártás

    A paradicsom szósz minden bizonnyal a jolly joker, hiszen szinte az összes alapanyaggal párosíthatjuk.

     

    Legyen kéznél: vaj, liszt, paradicsompüré, húsalaplé, bors, babérlevél, kakukkfű, fokhagyma, sárgarépa, zeller, vöröshagyma.

     

     

    Elkészítése: az apróra vágott sárgarépát, zellert és vöröshagymát vajon lepirítjuk, meghintjük liszttel – azaz stauboljuk – majd felengedjük paradicsompürével és húsalaplével. Szemes borssal, kevés fokhagymával, babérlevéllel és egy kis kakukkfűvel fűszerezzük. Ha szépen összeforrt, átszűrjük, és már tálalhatjuk is. Igény szerint adhatunk hozzá cukrot, miután a tűzről levettük.

    Barna mártás

    Jóllehet időigényes előállítani, de a végeredmény mindenképpen megéri a fáradozást. Sültekhez passzol a leginkább, marhahúsból készült ételek mellé ajánljuk.

     

    Legyen kéznél: olaj, liszt, zöldségek (vöröshagyma, zeller, sárga- és fehérrépa), babérlevél, kakukkfű, egész bors, paradicsompüré, víz, borjúcsont.

    Elkészítése: a feldarabolt borjúcsontokat egy lábosban olajon hirtelen aranybarnára pirítjuk. Amikor kezd szép színe lenni, negyedekre vágott vöröshagymát, aprított zellert, sárga- és fehérrépát, valamint babérlevelet, kakukkfüvet, egész borsot teszünk bele, és ezeket összepirítjuk a csontokkal. 10 perc után mehet bele a paradicsompüré, vízzel felengedjük, és 3-4 órán keresztül főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha ez megtörtént, rántást készítünk és sűrítjük, összeforrás után pedig finom lyukú szűrőn átszűrjük, hogy a nem kívánatos csont és egyéb darabok ne kerülhessenek a tányérra.

    Azt mondják, aki a mártásokat ismeri, nagy gondja már nem lehet a konyhában! Jó időtöltést kíván a Cityfood az alapszószok elsajátításához!

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 163 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): recept, szósz, készítsük, alapszósz, mártás, receptek, készül, mártások, hogyan, alapmártások, szószok | Helyezés: 0.0/0