Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
09:58:56 Szószok a porondon - Hogyan készítsük 2. rész | |
Forrás: cityfood.hu | 2017.12.07. Ahogy a korábbi blogbejegyzésünkben az öt alapmártás után vizsgálódtunk, most úgy vesszük végig, hogyan is lehet ezeket a szószokat tovább fejleszteni. Gratin szószA besamel továbbfejlesztett változataként ismert gratin szósz elkészítése csupa idegen szóval kezdődik: legírozással és montírozással. Azaz a kész besamel szószunkhoz hőkiegyenlítéssel tejszínnel elkevert tojássárgáját öntünk (legírozás), és még forró állapotában, de már tűzről levéve vajkockákat adunk hozzá, így lesz szép fényes (montírozás). Extra továbbfejlesztett változatként adhatunk hozzá reszelt sajtot, így lesz a Gratin mártásunkból a pillanat tört része alatt Mornay mártás. Sokan gondolják, hogy a besamel mártás olasz eredetű, amely balsamella mártás néven az olasz konyha alap fehérmártása. Ennek ellenére a tipikus olasz mártás paradicsom alapú (nápolyi paradicsom szósz), vagy darált hús alapú ragu (bolognai mártás). Híres még a pesto, amely fokhagymára és olajra alapszik. Supreme mártásAmennyiben egy csodálatos este alkalmával elkészítettük a velouté mártásunkat valami finom halételhez, készítsük el a továbbfejlesztett változatát is! Ehhez nem kell mást tennünk, mint a már korábban leírt módon legíroznunk a velouté szószunkat és fehérborral összeforralni. Ez a sauce au vin blanc. Ha a fehérbort kihagyjuk, és legírozunk, montírozunk, akkor pedig Supreme mártást varázsoltunk az asztalra! Bearni mártásMiután kész a hollandi mártásunk, egy külön lábosban felteszünk főni apróra vágott vöröshagymát, tárkonyt, babérlevelet, pár szem borsot, és egy kis fehérbort. Ha összeforrt, leszűrjük, és tejszín helyett ezzel keverjük ki a tojássárgáját vízgőz felett, végül apróra vágott tárkonnyal ízesítjük. Barna mártásA barna mártást is lehet tovább fokozni, mégpedig vörösboros mártássá alakíthatjuk: egyszerűen csak a kész szószt újra tűzre tesszük, és vörösborral kiforraljuk. Gravy szószJóllehet az amerikaiak nem emelkednek „francia magasságokba” – megelégednek a BBQ szósz, kutchup kombinációval – az angolokra nagy hatással volt a francia konyha, így Angliában is elemi szerepet töltenek be a mártások. Az angol gravy szószt nagyon egyszerű elkészíteni és bármilyen húst vagy gombócot emlékezetessé tesz. Alapanyag gyanánt nincs másra szükségünk, mint a sütés közben képződő szaftra és sült zöldségekre. Gyerekjáték az egész: 1. Öntse ki a tepsiből a szaftot, és nyomja át egy szitán a zöldségeket. Emellett az angolok minden sült hús mellé tálalnak valami fűszeres, néhol lekvárszerű szószt: chutney-t (almaszósz) sertéshúshoz, mentaszószt bárányhoz, tormaszószt marhahúshoz, vörös áfonya mártást pedig pulykához. A mártásokról szerzett tudás birtokában indulhat a főzés! Egy finom húsétel a hozzáillő mártással tökéletes az ünnepi időszakra, utána pedig jöhet a nagy pihentető alvás, amelyben az általunk (nemcsak hálaadáskor) fogyasztott pulyka igenis nagy szerepet játszik! Hiszen bizonyított tény, hogy az amerikaiak azért szenderülnek álomba a hálaadásnapi vacsora után oly gyakran, mert a pulykahús sok triptofánt tartalmaz. Persze a kutatók számon tartják azt az eshetőséget is, hogy ebben fontos szerepe van magának a meghitt családi hangulatnak is! Ha Ön is a tudatosság híve, kattintson ide és tudja meg, miben található meg hasonlóan nagy mennyiségű triptofán! | |
|