Péntek, 2024-03-29, 13:58:37
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5491]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1222]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2403]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1354]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [577]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2934]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Január » 6 » Szószok a porondon - Hogyan készítsük 2. rész
    09:58:56
    Szószok a porondon - Hogyan készítsük 2. rész

    Forrás: cityfood.hu | 2017.12.07.

    Ahogy a korábbi blogbejegyzésünkben az öt alapmártás után vizsgálódtunk, most úgy vesszük végig, hogyan is lehet ezeket a szószokat tovább fejleszteni.

    Gratin szósz

    A besamel továbbfejlesztett változataként ismert gratin szósz elkészítése csupa idegen szóval kezdődik: legírozással és montírozással. Azaz a kész besamel szószunkhoz hőkiegyenlítéssel tejszínnel elkevert tojássárgáját öntünk (legírozás), és még forró állapotában, de már tűzről levéve vajkockákat adunk hozzá, így lesz szép fényes (montírozás). Extra továbbfejlesztett változatként adhatunk hozzá reszelt sajtot, így lesz a Gratin mártásunkból a pillanat tört része alatt Mornay mártás.

    Sokan gondolják, hogy a besamel mártás olasz eredetű, amely balsamella mártás néven az olasz konyha alap fehérmártása. Ennek ellenére a tipikus olasz mártás paradicsom alapú (nápolyi paradicsom szósz), vagy darált hús alapú ragu (bolognai mártás). Híres még a pesto, amely fokhagymára és olajra alapszik.

    Supreme mártás

    Amennyiben egy csodálatos este alkalmával elkészítettük a velouté mártásunkat valami finom halételhez, készítsük el a továbbfejlesztett változatát is! Ehhez nem kell mást tennünk, mint a már korábban leírt módon legíroznunk a velouté szószunkat és fehérborral összeforralni. Ez a sauce au vin blanc.

    Ha a fehérbort kihagyjuk, és legírozunk, montírozunk, akkor pedig Supreme mártást varázsoltunk az asztalra!

    Bearni mártás

    Miután kész a hollandi mártásunk, egy külön lábosban felteszünk főni apróra vágott vöröshagymát, tárkonyt, babérlevelet, pár szem borsot, és egy kis fehérbort. Ha összeforrt, leszűrjük, és tejszín helyett ezzel keverjük ki a tojássárgáját vízgőz felett, végül apróra vágott tárkonnyal ízesítjük.

    Barna mártás

    A barna mártást is lehet tovább fokozni, mégpedig vörösboros mártássá alakíthatjuk: egyszerűen csak a kész szószt újra tűzre tesszük, és vörösborral kiforraljuk.

    Gravy szósz

    Jóllehet az amerikaiak nem emelkednek „francia magasságokba” – megelégednek a BBQ szósz, kutchup kombinációval – az angolokra nagy hatással volt a francia konyha, így Angliában is elemi szerepet töltenek be a mártások. Az angol gravy szószt nagyon egyszerű elkészíteni és bármilyen húst vagy gombócot emlékezetessé tesz. Alapanyag gyanánt nincs másra szükségünk, mint a sütés közben képződő szaftra és sült zöldségekre. Gyerekjáték az egész:

    1. Öntse ki a tepsiből a szaftot, és nyomja át egy szitán a zöldségeket.
    2. Forralja fel a keveréket, és öntözze meg vörösborral.
    3. Adjon hozzá vajat, és főzze le a keveréket folyamatos kavarás mellett míg a mártás teljesen sima nem lesz.

    Emellett az angolok minden sült hús mellé tálalnak valami fűszeres, néhol lekvárszerű szószt: chutney-t (almaszósz) sertéshúshoz, mentaszószt bárányhoz, tormaszószt marhahúshoz, vörös áfonya mártást pedig pulykához.

    A mártásokról szerzett tudás birtokában indulhat a főzés! Egy finom húsétel a hozzáillő mártással tökéletes az ünnepi időszakra, utána pedig jöhet a nagy pihentető alvás, amelyben az általunk (nemcsak hálaadáskor) fogyasztott pulyka igenis nagy szerepet játszik! Hiszen bizonyított tény, hogy az amerikaiak azért szenderülnek álomba a hálaadásnapi vacsora után oly gyakran, mert a pulykahús sok triptofánt tartalmaz. Persze a kutatók számon tartják azt az eshetőséget is, hogy ebben fontos szerepe van magának a meghitt családi hangulatnak is!

    Ha Ön is a tudatosság híve, kattintson ide és tudja meg, miben található meg hasonlóan nagy mennyiségű triptofán!

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 174 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): Bearni, Barna, recept, gratin, Szószok a porondon, 2. rész, mártás, Gravy, supreme, receptek, szósz, Hogyan készítsük | Helyezés: 0.0/0