Drasztikus lépésre volt kénytelen elszánnia magát Louisiana állam kormányzójának a napokban. John Bel Edwards ugyanis részleges szükségállapotot hirdetett ki, miután az állam három iskolakörzetét is egy zsarolóvírus támadta meg, ami teljesen ellehetetlenítette a munkát azokban.

A kártevő miatt a hírek szerint nem kevesebb, mint 17 év teljes iskolai adminisztrációs anyaga veszett el, beleértve még a tanárok saját, személyes dokumentumait is. Ugyanakkor a vírus megbénította az oktatási intézmények hálózatát, sőt, telefonrendszerét is, ami szintén használhatatlanná vált.

A szükségállapot kihirdetésére azért volt szükség, mert ez lehetővé teszi a hivatalok és az államigazgatás számára, hogy külső szövetségi szervezetek - mint pl. a Nemzeti Gárda - segítségét is bevonják az elhárítási munkálatokba.

A mostani egyébként már zsinórban a sokadik alkalom rövid időn belül, hogy zsarolóvírus kormányzati vagy közintézményeket fertőz meg az Egyesült Államokban, és felveti annak gyanúját, hogy szervezett akcióról van szó, aminek keretében valakik célzottan juttatnak be kártevőt ezekbe.

Az ilyen intézmények ugyanis a privát cégeknél jellemzően kevésbé felkészültek az ilyen támadásokra, viszont jelentős nyomás alatt állnak a nyilvánosság részéről a működés helyreállítására, miközben viszonylag nagy pénzek felett rendelkeznek. Így ezeket könnyebb lehet akár igen magas váltságdíj kifizetésére is rávenni, ami a korábbi esetekben számos esetben meg is történt már.