Csütörtök, 2024-11-14, 07:40:27
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 360
    Vendégek: 360
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2018 » Szeptember » 23 » Tanulmányok bizonyítják, hogy a mikrohullámok drasztikusan csökkentik az élelmiszerekben lévő tápanyagokat 0
    06:53:31
    Tanulmányok bizonyítják, hogy a mikrohullámok drasztikusan csökkentik az élelmiszerekben lévő tápanyagokat 0

    Forrás: Új Világtudat | 2018.09.22.

    Emlékszem még az 1970-es évekre, amikor mikrohullámú sütő nélkül készítettük az ételeket. A tűzhelyen vizet forraltunk, a csirkét a sütőben sütöttük, a zöldségeket pároltuk, sütöttük vagy pirítottuk. Az étel teljes volt és friss. És akkor a modern tudomány és technológia elhozta nekünk a mikrohullámú sütőt, amely gyorsan melegít 30 másodperctől mindössze néhány percig.

    Az iparág azt állította, hogy a mikrohullámú főzés megvédi az élelmiszerek tápanyagtartalmát. Valahogy azonban a mikrohullámú sütőben előállított ételek kóstolásakor azt vettük észre, hogy a textúrájuk megváltozott, ahogy az ízük is. A mikrohullámú sütőkben főzött vagy újramelegített ételek gumiszerűvé váltak és nem rendelkeztek elegáns illatokkal és harmonikus ízekkel, amelyek a lassúbb és hosszabb főzés esetében megmaradtak.

    Ugyanakkor az emberek vásárolni kezdték a kényelmi szempontok, a sebesség, az egyszerű melegítés és a készételek miatt. Az élelmiszeripar által támogatott tudomány azonban továbbra is azt állította, hogy a mikrohullámú főzésnek igenis vannak egészségügyi előnyei. Ugyanakkor a közelmúltból, megbízható forrásból származó adatok megkérdőjelezik a mikrohullámmal készített élelmiszerek egészségügyi előnyeit.

    Akkor ez azt jelenti, hogy a mikrohullámmal melegített ételek károsak? Nem valószínű. De mi a helyzet azzal a folyamatos étkezéssel, amikor ilyen magas hőmérsékleten főzött ételeket fogyasztunk? Az élelmiszerben található érzékeny vegyületek, például aminosavak, zsírsavak, vitaminok és fitotápanyagok megváltoznak? Úgy tűnik igen. A közelmúlt tudományos irodalmát olvasva egészen lehangoló kép alakul ki a termesztés, az élelmiszer-feldolgozás, a mikrohullámú főzés, valamint a friss, természetes, nyers, szerves egészséges ételek fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

    ✔ Az élelmiszerösszetétel történetét vizsgáló három tanulmány kimutatta, hogy néhány ásványi anyag esetében 5-40%-os csökkenés tapasztalható a friss termékekben, és egy másik tanulmány hasonló csökkenést mutatott a fehérjeforrásainkban. (1)

    ✔ Egy 1999-es skandináv tanulmány szerint a mikrohullámú sütés csökkentette a vitaminok mennyiségét a spárgában. (2)

    ✔ A fokhagyma tanulmányozásakor a 60 másodperces mikrohullámú melegítés elegendő volt az allináz inaktiválásához, ami a fokhagyma fő rákellenes hatóanyaga. (3)

    ✔ A Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóirat 2003. novemberi számában közzétett tanulmány megállapította, hogy a brokkoli mikrohullámú sütőben való párolása egy kis vízzel az előnyös antioxidánsok 97%-os csökkenését okozza. Összehasonlításképpen, a párolással készült brokkoli 11%-nyi vagy annál kevesebb antioxidánst veszített. Szintén csökkentek a fenolos vegyületek és a glükozinolátok, de az ásványi anyagok sértetlen maradtak. (4)

    ✔ Egy friss ausztrál tanulmány kimutatta, hogy a mikrohullámok magasabb fokú "fehérje roncsolódást" okoznak, mint a hagyományos főzés. (5)

    ✔ A mikrohullámú melegítés elpusztíthatja az anyatejben lévő alapvető betegség elleni szereket, amelyek védelmet nyújtanak a baba számára. 1992-ben Quan megállapította, hogy a mikrohullámozott anyatej elveszítette a lizozim aktivitást, az antitesteket, és elősegítette a potenciálisan kórokozóbb baktériumok növekedését. (6)

    Quan kijelentette, hogy a tej mikrohullámmal való melegítése több kárt okozott, mint más melegítési módszerek esetében, és végül azt állapította meg: "A mikrohullámú melegítés ellenjavallt magas hőmérsékleten, és biztonsági kérdései még alacsony hőmérsékleteken is fennállnak."

    A szakemeber nem javasolják, hogy az ételeket mikrohullámú sütőkben főzzük, bár az enyhén melegített ételek nem ugyanazokat a problémákat vetik fel, mint a fentiek. Továbbá a műanyag edényekben lévő zsíros élelmiszerek mikrohullámú melegítése dioxinok (ismert rákkeltő anyagok) és egyéb toxinok felszabadulásához vezetnek. A gyakori mikrohullámozható élelmiszerek közé tartoznak a pizzák, a csipszek és a pattogatott kukorica. A felszabaduló vegyi anyagok közé tartozik a polietilén-terpesztalát (PET), a benzol, a toluol és a xilol.

    Ezen kívül a mikrohullámú sütés új vegyületeket hoz létre, amelyek nem találhatók meg az emberben vagy a természetben, az úgynevezett radiolit vegyületek. Még nem tudjuk, hogy ezek a vegyületek mit okoznak a szervezetben, de nem támogatják az egészséget.

    Friss, nyersen vagy minimálisan melegített gyümölcsök és zöldségek, diófélék és magvak, gyógynövények és fűszerek fogyasztása kell, hogy képezze az étkezésünket. A teljes kiőrlésű gabona és hüvelyes ételeket főzzük tűzhelyen forralva és párolva.

    A húsos ételek esetében a párolás, sütés, leveseknél és pörkölteknél a keverés melletti lassú főzés ajánlott. A tejtermékek, például a kecske, tehén vagy juh nyerstej sajtok a leginkább akkor táplálóak, ha nincsenek melegítve. A nyers, szerves sajtot leginkább salátákhoz, magvakhoz, hüvelyesekhez vagy zöldségekhez lehet adni anélkül, hogy fel kellene melegíteni vagy mikrohullámú sütőben kezelni. (7)

    (1) - http://hortsci.ashspublications.org/content/44/1/15.short
    (2) - https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09064719
    (3) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238815
    (4) - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1585
    (5) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18240290
    (6) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1557249
    (7) - http://www.greenmedinfo.com/blog/studies-show-micro

    Kategória: Egészség | Életmód | Megtekintések száma: 636 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): egészség, ételek, táplálkozás, mikrohullámú sütő, betegség, élelmiszer, tápanyag, mikrohullám, étel, új | Helyezés: 0.0/0