Itt az ősz, a megfázás és az influenza időszaka. A forró nyári nappalok után nehéz átállni a réteges öltözködésre, s ennek következményeként egyre többen jelennek meg a háziorvosi rendelőkben. De nem biztos, hogy célszerű rögtön az antibiotikumok után nyúlni, ugyanis szervezetünk akár rezisztenssé is válhat velük szemben, számos mellékhatásukról nem is beszélve. Vannak bizonyos alapanyagok, melyek mindannyiunk háztartásában megtalálhatóak, és hatékonyan veszik fel a küzdelmet a torokfájással, és a köhögéssel.
A fokhagyma jótékony hatására nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, ugyanis igen erőteljes baktérium-, és vírusölő jellemzőkkel bír. A belőle készült teát mézzel, citrommal, vagy némi cayenne borssal fogyasztva sokat tehetünk egészségünk helyreállításáért. A fokhagyma teának kiváló kiegészítője a hámozott gyömbér is.
Mutatós,és rendkívül hatékony finomságok készíthetünk lilahagyma és méz felhasználásával. Amennyiben nincs otthon méz, barna cukorral helyettesíthetjük. Egy kis befőttesüvegbe lilahagyma szeleteket, valamint mézet rétegezzünk egymásra, és másnap már kanalazhatjuk is a torokfájást és köhögést enyhítő csodaszert.
A propolisz, a virágpor, valamint a méhpempő igen gazdagok tápanyagban, ezért talán nem is meglepő, hogy a leghatékonyabb fegyver a baktériumok és vírusok ellen. Citromlével elkeverve pedig gondoskodhatunk a szervezetünk számára szükséges C-vitamin bevitelről is.
Nem véletlen készítettek már nagyanyáink is csirkehúslevest a megfázáskor, ugyanis segíti a gyógyulást, és ellátja tápanyagokkal szervezetünket. Javasolt azonban a házi csirke, és a bio zöldségek választása, hiszen ellenkező esetben növekedési hormonokat, antibiotikumokat, növényvédő szereket és gyomirtókat vihetünk be szervezetünkbe.
Ha még nem hallott az ökörfarkkóró teáról, akkor megfázás esetén épp itt az ideje kipróbálnia azt. A száraz leveleket forraljuk vízben, majd mézzel ízesítve már fogyasztható is a tea. Kiválóan alkalmas köhögés, megfázás, influenza leküzdésére.