Két biztonsági kutató a napokban számolt be arról, hogy sikerült olyan új utasításokat azonosítaniuk az Intel processzoraiban, amiket a cég "elfelejtett" dokumentálni - sőt, megpróbált mindeddig titkolni. A szóban forgó utasítások felhasználásával olvasni és módosítani lehet a chipek működését és az azon futó programok futtatását alapvetően meghatározó ún. mikrokódot, ennek révén pedig manipulálni azokat.

 

Bár az már eddig is ismert volt, hogy az Intel a lapkáiban azonosított hibákat, illetve biztonsági réseket ilyen mikrokód-módosításokkal zárja le, ennek pontos folyamatát és mibenlétét homály övezte. Az új felfedezés révén azonban a kutatóknak sikerült végre rájönniük erre, sőt, ki is fejtették a chipek mikrokódját, amit így elemzésnek vethetnek alá.

Ezen kívül az új ismeretek felhasználásával készítettek egy olyan támadókódot is, amivel közvetlen hozzáférést szereztek a processzorok belső adatbuszához is. Ez utóbbi azért érdekes, mert így a chipek által feldolgozott bármilyen adat lefigyelhető lehet, az egyébként érvényben lévő biztonsági korlátok teljes megkerülésével.

Ugyanakkor a felhasználók legtöbbjének egyelőre nem kell aggódniuk emiatt, mert ez csak módosított vagy kifejezetten rosszul elkészített BIOS mellett lehetséges. Így az új felfedezés elsősorban csak a biztonsági kutatók számára biztosít majd új lehetőségeket a processzorok belső működésének elemzésére, illetve célzott támadásokban lehet majd felhasználható, de az átlag PC számára valószínűleg nem jelentenek valós fenyegetést.